Administrație

Încep lucrările la METROUL din Cluj. „La 1 septembrie, s-a dat ordinul de începere”. Opt ani pentru realizarea proiectului.

Vineri, 1 septembrie, încep lucrările la metroul din Cluj. Primele 9 stații de metrou trebuie realizate până în 2026.

Start pentru începerea lucrărilor la metroul din Cluj/Foto: imagine randată stație metrou Emil Boc Facebook.com Start pentru începerea lucrărilor la metroul din Cluj/Foto: imagine randată stație metrou Emil Boc Facebook.com

 

 


Încă de la finalul lunii iunie, Primăria a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru metroul din Cluj, cu data de 1 septembrie. 

 


Vineri, edilul Emil Boc a confirmat intrarea în vigoare a documentației aprobate.

 


 

„S-a dat ordinul de începere a lucrărilor la metrou. Conform procedurilor legale, din acest moment, firma trebuie să deruleze procedurile prevăzute în contract, tot ce are acolo”, a declarat, vineri, primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții radio locale. 


Termenul pentru proiectarea lucrărilor este de 6 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. După realizarea acestui pas, urmează eliberarea autorizației de construcție și începerea lucrărilor în teren.

Clujul ar putea avea metrou funcțional în 2031

Contractul pentru realizarea metroului din Cluj a fost semnat în 25 mai 2023. Este vorba de cel mai mare contract din sectorul transporturilor parafat în ultimii ani, cu o valoare de 9 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei fonduri din PNRR. 


Termenul de realizare este de 8 ani, și cuprinde 12 luni pentru etapa de proiectare și 7 ani pentru execuția lucrărilor.

Astfel, metroul din Cluj ar putea fi realizat până în 2031, potrivit asigurărilor oferite de administrația locală. 

„Termenul final este 2031 cu întregul traseu, 19 stații. Primăria și-a îndeplinit toate cerințele până acum, a respectat jaloanele și noi am făcut tot ce trebuia pentru a ne încadra în termenele prevăzute în PNRR”, declara primarul Emil Boc cu ocazia semnării contractului pentru metrou.

Finanțarea primelor 9 stații de metrou, care trebuie finalizate până în 2026, va fi asigurată prin fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Primele stații ale metroului vor cuprinde zone de pe direcția strada Câmpului - Sopor (stațiile Sf. Maria – Europa Unită – 7,5 km). Ulterior, lucrărilor vor continua cu tronsoanele Florești – Sf. Maria și Mărăști – Muncii (10 stații, un depou) – 12,6 km.

Trenurile metroului din Cluj-Napoca vor circula la un interval de 90 de secunde, iar capacitatea va fi cuprinsă între 15.000 şi 20.000 pasageri, mai puţin de jumătate din capacitatea proiectată pentru Magistralele M5 şi M6 din Bucureşti.

Constructor este Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ordinul de începere a lucrărilor la metroul din Cluj, emis pentru data de 1 septembrie

A fost semnat contractul pentru metroul din Cluj. Este cel mai mare proiect de infrastructura din ultimii 30 de ani.

Proiectul METROULUI: Lucrările de supervizare, pentru cel puțin 10 ani. „Pregătim municipiul pentru următorii zeci de ani, vom intra într-o altă ligă a orașelor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter