Administrație

Ordinul de începere a lucrărilor la metroul din Cluj, emis pentru data de 1 septembrie

Emil Boc a anunțat că ordinul de începere a lucrărilor la metroul din Cluj va fi emis pentru data de 1 septembrie.

Traseul metroului, prezentat de primarul Emil Boc. FOTO: Facebook/ Emil Boc Traseul metroului, prezentat de primarul Emil Boc. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


„Ordinul de începere (n.r. - a lucrărilor la metroul din Cluj) este dat, pe baza solicitărilor, începând cu data de 1 septembrie. Ei au solicitat pentru organizarera de șantier, pentru pregătirea detaliilor… este dat începând cu data de 1 septembrie”, a spus Emil Boc într-o emisiune radio.

 


Termenul pentru proiectarea lucrărilor este de 6 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. După realizarea acestui pas, urmează eliberarea autorizației de construcție și începerea lucrărilor în teren.

Finanțarea primelor 9 stații de metrou, care trebuie finalizate până în 2026, va fi asigurată prin fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Primele stații ale metroului vor cuprinde zone de pe direcția strada Câmpului - Sopor (stațiile Sf. Maria – Europa Unită – 7,5 km). Ulterior, lucrărilor vor continua cu tronsoanele Florești – Sf. Maria și Mărăști – Muncii (10 stații, un depou) – 12,6 km.


Trenurile metroului din Cluj-Napoca vor circula la un interval de 90 de secunde, iar capacitatea va fi cuprinsă între 15.000 şi 20.000 pasageri, mai puţin de jumătate din capacitatea proiectată pentru Magistralele M5 şi M6 din Bucureşti.

Contractul pentru realizarea metroului din Cluj a fost câștigat de asocierea Gulermak – Alstom – Arcada, cu o ofertă de 9 miliarde de lei. Acesta a fost semnat, joi, 25 mai, de primarul Emil Boc, în prezența fostului premier Nicolae Ciucă. Este vorba de cel mai mare contract din sectorul transporturilor parafat în ultimii ani, cu o valoare de  9 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei fonduri din PNRR. Termenul de realizare este de 8 ani, și cuprinde 12 luni pentru etapa de proiectare și 7 ani pentru execuția lucrărilor.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

A treia e cu noroc! O ofertă pentru supervizarea lucrărilor la metrou, cel mai scump contract de consultanță

Pro Infrastructura, despre metrou: „Vor fi provocări inginerești majore cu forarea. Le dorim clujenilor răbdare și nervi tari”

abonare newsletter