Administrație

Pe bicicletă prin Munții Apuseni! Va fi cel mai spectaculos traseu velo din județul Cluj

Primăvara aduce un nou proiect de infrastructură velo la Cluj. Este vorba despre o pistă de biciclete, în Munții Apuseni, care va conecta județul cu „vecinele” Bihor și Alba.

Cel mai spectaculos traseu velo din județul Cluj va fi amenajat în Munții Apuseni. Foto sugestiv: Facebook/ Claudiu Salanță Cel mai spectaculos traseu velo din județul Cluj va fi amenajat în Munții Apuseni. Foto sugestiv: Facebook/ Claudiu Salanță

 

 


Județele Cluj, Alba și Bihor vor fi conectate prin piste de biciclete, printr-un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul de finanțare ar urma să fie semnat chiar în cursul lunii martie, potrivit președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

 


„În această lună semnăm contractul de finanțare pentru traseul cicloturistic care va lega Clujul de județele Alba și Bihor. Avem la dispoziție trei luni ca să întăbulăm traseul, iar până la finalul anului dorim să avem proiectul tehnic finalizat. Noi am început procedura”, a declarat Alin Tișe, pentru Monitorul de Cluj

Traseu de peste 200 de kilometri, prin trei județe

Cele trei județe vor fi unite în zona Munților Apuseni prin piste de biciclete, pe o distanță de 227 de kilometri. Traseul cicloturistic se va numi „Velo Apuseni” și este distribuit pe teritoriul celor trei județe astfel: 99,3 km vor fi pe teritoriul judeţului Bihor, 92,4 km în judeţul Cluj, iar restul de 35,3 km, pe teritoriul judeţului Alba. Estimările sunt că, în iunie 2026, traseul va fi deschis integral circulației.


Luna trecută, consiliile județene ale celor trei județe au aprobat hotărâri pentru demararea proiectului, următoarea etapă fiind semnarea contractului de finanțare, realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic și, în cele din urmă, demararea licitației pentru execuția lucrărilor. Proiectul este realizat în cadrul unei asocieri formată din cele trei județe legate de pistă și condusă de Consiliul Județean Bihor.

Inițial, traseul trebuia să fie de aproape patru ori mai lung. Cererea de finanţare depusă iniţial avea în vedere amenajarea unui traseu cicloturistic de 823 km în cele trei judeţe. În urma evaluării de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a tuturor proiectelor depuse la nivel naţional, a fost admisă o limită de 227 km de trasee în judeţele Bihor, Alba şi Cluj, reprezentând 27,6% din propunerea iniţială.


18,7 milioane de euro din PNRR

Valoarea nerambursabilă a proiectului „Velo Apuseni – Amenajare trasee cicloturistice în Munții Apuseni, pe zona județelor Bihor, Cluj și Alba”, este în cuantum de 92.665.542,75 lei/18.727.500,00 euro + TVA, din care:

  • pentru județul Bihor suma de 40.536.072,225 lei /8.192.250,00 euro + TVA;
  • pentru județul Cluj suma de 37.719.366,30 lei/ 7.623.000,00 euro + TVA;
  • pentru județul Alba  suma de 14.410.104,225 lei/ 2.912.250,00 euro + TVA.

Sumele alocate pentru proiect au un cost unitar pe km de 82.500 euro. Proiectul va fi finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din Investiţia I.4 „Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel naţional”, Componenta 11 - Turism şi Cultură.


Dacă în urma realizării studiului de fezabilitate vor rezulta cheltuieli neeligibile, acestea vor fi suportate de către consiliile județene. 

Reamintim că, în 2021 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliile Judeţene Bihor, Alba şi Cluj pentru dezvoltarea şi promovarea turistică a zonei carstice a Munţilor Apuseni, prin care cele trei părţi au convenit să realizeze mai multe obiective de interes comun.

CITEȘTE ȘI:

Clujenii cer autobuze CTP spre mai multe comune. Tișe: „Se poate, doar că primăriile trebuie să asigure subvenția necesară”

Ultimele Stiri
abonare newsletter