Administrație

Boc, scenariu optimist pentru pasajul de la Tăietura Turcului: „În a doua parte a anului 2023 începe construcția!”

Scenariu optimist pentru proiectul pasajului de la Tăietura Turcului. În primele 6 luni din anul 2023 se va face proiectare, după care va începe construcția.

Pasajul de la Tăietura Turcului, scenariu optimist pentru anul 2023 / Foto: Randare proiect Pasajul de la Tăietura Turcului, scenariu optimist pentru anul 2023 / Foto: Randare proiect

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat că în prima parte a anului 2023 se va face proiectarea pasajului de la Tăietura Turcului, iar în cea de-a doua parte a anului va începe execuția lucrărilor.

 


CFR a desemnat în octombrie Asocierea Railworks pentru a realiza lucrări pe linia de cale ferată Cluj Napoca - Aghireş, primul lot din proiectul de electrificare a liniei de cale ferată Cluj - Oradea - Episcopia Bihor. În acest lot este inclus și pasajul peste calea ferată de pe Tăietura Turcului, care va descongestiona traficul în zonă. Licitația a fost contestastă și respinsă, potrivit primarului Emil Boc.

„O veste bună: anul viitor pleacă la construcție pasajul de la Tăietura Turcului. S-a finalizat licitația, s-a respins contestația, urmează să se semneze în luna decembrie contractul. Asta înseamnă că în 6 luni se face proiectarea și în partea a doua a anului încep lucrările. Asta este o veste foarte bună și pozitivă și aici avem sprijinul total de la CFR și inclusiv de la filiala locală a CFR-ului, prin implicarea de excepție a oamenilor de la Cluj care au colaborat și colaborează foarte bine cu noi, pentru că am integrat proiectul nostru de pasaj de la Tăietura Turcului pe care l-am făcut, în acest proiect major de modernizare a căii ferate ca să fie făcute la pachet și să nu existe desincronizare. Iată un proiect care pleacă la drum. Are contractul semnat”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul unei emisiuni radio.


Pasajul de pe Tăietura Turcului trebuie construit până în 2026

Construirea pasajului peste calea ferată pe Tăietura Turcului, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, trebuie realizată până în 2026. Proiectul pentru electrificarea căii ferate Cluj-Episcopia Bihor, care prevede și construirea viitorului pasaj de pe Tăietura Turcului, va fi finanțat din bani de la Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Obiectivul are prevăzută suma de 1,5 miliarde de euro în PNRR, din care circa 25 de milioane de euro vor fi alocați pentru realizarea pasajului care ar descongestiona traficul din zonă. Pasajul ce se lasă așteptat de ani buni va trebui finalizat până în vara anului 2026, a mai arătat viceprimarul, acesta fiind termenul limită pentru investițiile suportate din PNRR. În caz contrar, CFR trebuie să înapoieze banii Uniunii Europene.

CITEȘTE ȘI:

Cine va construi pasajul de pe Tăietura Turcului? CFR a desemnat câștigătorul primului lot al căii ferate Cluj Napoca - Oradea

Propunere inedită: Punct de BELVEDERE pe Tăietura Turcului! FOTO

Pasaj cu sens giratoriu suspendat în Dâmbul Rotund. Va fluidiza circulația pe Calea Baciului

abonare newsletter