Administrație

Pasaj cu sens giratoriu suspendat în Dâmbul Rotund. Va fluidiza circulația pe Calea Baciului

Un pasaj suspendat cu sens giratoriu ar urma să se construiască în cartierul Dâmbul Rotund, la intersecția dintre străzile Tudor Vldimirescu, Tăietura Turcului și Calea Baciului.

Pasaj cu sens giratoriu suspendat în Dâmbul Rotund. FOTO sugestiv - Depositphotos.com Pasaj cu sens giratoriu suspendat în Dâmbul Rotund. FOTO sugestiv - Depositphotos.com

 

 


Un pasaj cu sens giratoriu suspendat ar urma să fie construit în Dâmbul Rotund, în zona străzilor Corneliu Coposu, Calea Baciului, Lombului și Tudor Vladimirescu. Acesta va fi legat la viitorul pasaj peste calea ferată de pe Tăietura Turcului, fiind însă un proiect diferit, finanțat tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență, a explicat primarul Emil Boc joi, într-o emisiune radio. 

 


Așadar, precizăm că în materialul intitulat „Scăpăm de AGLOMERAȚIA de pe Tăietura Turcului? Demersuri noi pentru realizarea PASAJULUI peste calea ferată” publicat miercuri, 5 octombrie pe monitorulcj.ro s-a strecurat o eroare, în lipsa detaliilor suplimentare, noul pasaj fiind confundat cu cel ce se va construi peste calea ferată, aflat în licitație la acest moment.

„Sunt două lucruri, unul vechi și unul nou. Pasajul de la Tăietura Turcului, acel pasaj de peste 25 de milioane de euro pe care noi l-am pregătit ca studiu de fezabilitate și care a fost inclus în proiectul de modernizare a căii ferate este în fază de licitație la Ministerul Transporturilor, fiind șanse să se încheie licitația anul acesta, urmând ca după aceea să se intre la lucru, întreg traseul de la Cluj la Poieni fiind gata până la mijlocul lui 2026. Ne exprimăm speranța ca partea de pasaj să fie gata în intervalul anului 2024-2025, poentru că este în prima parte a proiectului acest pasaj. Așadar, nu sunt povești, este în licitație în acest moment, ofertele sunt depuse, se evaluează și din discuțiile pe care le-am avut cu ministerul de resort, sunt șanse mari ca anul acesta să se desemneze un câștigător.


Pentru vineri, în ședința consiliului local, avem o noutate absolută, nu este pasajul de la Tăietura Turcului. Aici, avem șansa ca prin PNRR, cu CNAIR și Ministerul Transporturilor, putem să facem un pasaj, care vom vedea exact cum va arăta, la strada Tudor Vladimirescu, la ieșirea din Baciu (Calea Baciului - n.red.), unde avem acea sugrumare de trafic și aici vom avea un nou sens giratoriu și un pasaj, sensul giratoriu va fi suspendat, deasupra, iar dedesubt vom avea benzile de circulație și legătura de 200-300 de metri cu pasajul de la Tăietura Turcului. Vor fi legate între ele, lucrarea de arhitectură și de construcție urbană este foarte modernă și avem resursa financiară pentru acest pasaj și sens giratoriu suspendat, pe care le vom face în completarea pasajului de la Tăietura Turcului și nu în locul acestuia. Se va ieși de la Baciu și nu vom mai avea blocajul din trafic de acum. Proiectul acum intră în faza de studiu de fezabilitate, noi trebuie să facem o hotărâre în ședința consiliului local ce vizează terenul respectiv, care se află pe raza municipiului Cluj-Napoca, după care va intra în lucru. Fiind din PNRR, termenul de finalizare este anul 2026”, a precizat primarul Emil Boc. 

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței consiliului local de vineri, 7 octombrie, este inclus un proiect de hotărâre ce prevede predarea de către Primăria Cluj-Napoca către Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a mai multor sectoare de drum necesare realizării unui pasaj cu sens giratoriu suspendat. În septembrie, CNAIR, prin DRDP Cluj, a solicitat Primăriei Cluj-Napoca, prin două adrese, predarea în administrare a unor sectoare de drum necesare realizării obiectivului de investiții „Pasaj de legătură între DN 1F km 4+200 – strada Corneliu Coposu”. 


Amplasamentul obiectului de investiții se suprapune peste imobile cu destinația de drum aflate în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca și anume. Astfel, Primăria Cluj-Napoca va preda în administrarea CNAIR următoarele sectoare de drum: 

  • DN1F/ Strada Corneliu Coposu între pozițiile kilometrice DN 1F km 3+850 și km 4+918;
  • Strada Calea Baciului între sensul giratoriu existent și intersecția cu străzile Lombului și Tudor Vladimirescu;
  • Strada Școlii – 150 metri liniari din sensul giratoriu existent.

Sectoarele de drum enumerate vor fi preluate pe baza unui protocol de predare-primire, care se va încheia în termen de 30 de zile de la data adoptării hotărârii, se mai arată în documentul citat. Potrivit proiectului de hotărâre, pasajul  urmează să fie realizat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la fel ca pasajul de legătură între DN 1C și Tetarom III din localitatea Jucu. 


FOTO sugestiv - Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Metroul și centura, aprobate de Guvern în octombrie? Boc: „Alții au dezvoltat proiecte de felul acesta în 20 de ani”

Ultimele Stiri
abonare newsletter