Administrație

Cluj-Napoca, în topul orașelor „smart” din România. Alba-Iulia se află pe primul loc

Cluj-Napoca se află pe locul doi, după municipiului Alba Iulia în topul celor mai „smart” orașe din România. Clujul este într-un proces amplu dezvoltare și nu doar imobiliară, ci și una tehnologică.

Prima stradă smart din România a fost făcută la Cluj / Foto: Emil Boc/Facebook Prima stradă smart din România a fost făcută la Cluj / Foto: Emil Boc/Facebook

 

 


Conform unei analize Blitz Imobiliare, topul orașelor inteligente din România este condus de Alba-Iulia, urmat de Cluj-Napoca.

 


„Pentru exemplificare vom prezenta câteva tehnologii din registrul smart city care nu este altceva decât o zonă urbană care utilizează senzori care colectează date electronice despre resursele din zona monitorizată, cu scopul de a le gestionate cât mai eficient. În România câteva orașe sunt fruntașe la integrarea acestor sisteme informatice”, au transmis reprezentanții Blitz Imobiliare.

Alba-Iulia este fruntașă în topul orașelor „smart”, Cluj-Napoca ocupă locul doi

Alba-Iulia este oraşul cu cele mai multe proiecte, peste 60 de inițiative de tehnologizare a comunităţii care implică peste 30 de parteneri locali şi internaţionali. 


Cluj-Napoca este un alt oraș care face pași mari în domeniul tehnologizării, iar primăria a accesat mai multe fonduri europene pentru a transforma orașul într-unul inteligent. Clujul 

Sursa citată a amintit câteva proiecte importante din Cluj-Napoca.


Primul funcţionar public virtual, denumit Antonia, care este la dispoziţia cetăţenilor 24 de ore din 24. Antonia și-a început activitatea în 2018 și înregistrează aproximativ 60 de tipuri de cereri pe care cetățenii le pot adresa Primăriei. Acest lucru permite primăriei să scurteze cu 40% circuitul actelor în instituție.

Un sistem de smart parking ocupă spațiul doar pentru 2 parcări de mașini (aproximativ 30 mp), și poate acomoda până la 16 mașini, extinzând pe verticala capacitatea parcărilor și rezolvând problmea locurilor de parcare și a terenului scump și insuficient.


În Cluj-Napoca sunt instalate în diverse locuri hotspot-uri, puncte de acces la internet prin Wi-Fi, pe care clujenii și turiștii le pot folosi gratuit. 

Un alt proiect amintit este traficul adaptativ pentru autobuze electrice, tramvaie și troleibuze. În cazul sistemului integrat de management al traficului, mai mulți senzori montați în carosabil arată pe hartă în timp real rutele mai aglomerate, astfel încât şoferii conectați la aplicația de trafic să fie informați ce trasee să evite și ce rute ocolitoare pot accesa.

 

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca, pe locul I în Europa, la categoria „smart city”. Municipiul câștigă în fața Estoniei

Cum a ajuns Cluj-Napoca un oraș smart și sustenabil? De la Wi-Fi gratuit în centru, la eliminarea copiilor xerox

Ultimele Stiri
abonare newsletter