Actualitate

Persoanele cu handicap nu sunt prioritare la vaccinare. Situația este prezentă în toate țările din Uniunea Europeană

În nici unul dintre statele membre ale Uniunii Europene persoanele cu handicap nu sunt prioritate, în ce privește vaccinarea anti-COVID. Care este explicația acestei decizii?

 

Strategiile naționale de vaccinare nu au stabilit, în cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID‑19, criterii clare de prioritate pentru persoanele cu handicap, cu excepția celor instituționalizate sau expuse unui risc extrem de infecție ca urmare, de exemplu, a unui transplant de organe sau de celule stem.


Coada listelor de așteptare

În măsura în care se confruntă cu numeroase obstacole și sunt mai puțin apte să mențină distanța socială și fizică, persoanele cu handicap sunt expuse unui risc mai mare de a contracta COVID-19 și de a se îmbolnăvi grav. Cu toate acestea, în UE, aceste persoane nu au fost incluse în mod explicit în grupurile prioritare pentru vaccinare.

Formularea vagă a reglementărilor naționale care stabilesc încadrarea anumitor persoane în grupuri prioritare pe alte criterii decât vârsta, precum și deficitul acut de vaccinuri din Europa și reticența față de vaccinuri au generat deseori confuzie și haos, astfel încât numeroase persoane cu handicap s-au regăsit în coada listelor de așteptare pentru vaccinare.


Situația variază nu numai de la o țară la alta, ci și de la o regiune la alta, după cum reiese din concluziile audierii pe tema Vaccinarea împotriva COVID-19 și persoanele cu handicap, organizată de Comitetul Economic și Social European (CESE).

Situația în România

Tudorel Tupiluș, membru CESE, care conduce organizația pentru nevăzători din România, a declarat că organizațiile pentru persoanele cu handicap din această țară au reușit să convingă guvernul să acorde prioritate persoanelor cu handicap neinstituționalizate în a doua etapă, astfel încât ele să poată fi vaccinate odată cu persoanele de peste 65 de ani.


La început a mers mai greu, întrucât persoanele cu handicap erau programate pentru vaccinare prin intermediul autorităților locale. Acest procedeu ar fi încetinit întregul proces, dar sistemul s-a schimbat în urma unei intervenții din partea unor grupuri de persoane cu handicap. Au intervenit multe probleme care au făcut ca, până în luna martie, numărul persoanelor cu handicap vaccinate în România să rămână scăzut. Doar 3 000 de persoane au primit ambele doze. 

Găsirea unei soluții

Audierea la distanță a fost organizată de Grupul de studiu tematic „Drepturile persoanelor cu handicap" al CESE, cu scopul de a trece în revistă situația din statele membre în ceea ce privește vaccinarea acestor persoane la nivelul UE și de a căuta modalități prin care ele să devină prioritare.


În cadrul audierii, s-au reunit membri ai CESE care sunt apărători ai drepturilor persoanele cu handicap în țările lor, precum și reprezentanți ai Alianței Europene pentru Sănătate Publică (EPHA) și ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Manifestarea a fost moderată de directoarea Forumului european al persoanelor cu handicap (FEPH), Catherine Naughton.

„Țările trebuie să înțeleagă că, din motive evidente, persoanele cu handicap au dificultăți în a menține distanța fizică necesară. Iată de ce dorim să subliniem importanța și urgența protejării persoanelor care se află într-o situație de sănătate mai vulnerabilă. Sperăm că UE va lua în considerare situația persoanelor cu handicap și nu va lăsa acest lucru la latitudinea fiecărei țări, pe baza anumitor indicatori.”, a declarat, în deschiderea audierii, Pietro Barbieri, președintele Grupului de studiu tematic „Drepturile persoanelor cu handicap" al CESE.


În orientările sale, OMS recunoaște că, din diverse motive, persoanele cu handicap pot fi expuse unui risc mai mare atât de a contracta boala, cât și de a se confrunta cu cea mai gravă formă a ei. Foaia de parcurs a Grupului consultativ strategic de experți în materie de imunizare (SAGE) al OMS recomandă ca ele să fie vaccinate în etapa a doua, în cursul căreia se vaccinează 11‑20 % din populație.

În lipsa unor clasificări clare, însă, și odată ce a devenit limpede că vaccinurile nu vor fi imediat disponibile pentru toată lumea, situația a devenit haotică.

Alte recomandări ale OMS

Satish Mishra, din partea OMS, a declarat că organizația sa s-a bazat pe societatea civilă pentru a se asigura că guvernele pun în aplicare recomandările OMS.

„Printre altele, recomandăm guvernelor să se consulte cu persoanele cu handicap, cu rețelele lor de sprijin și cu organizațiile lor reprezentative atunci când elaborează și pun în aplicare planuri naționale de vaccinare, pentru a identifica și a elimina barierele care le blochează accesul la vaccinare", a declarat dl Mishra.

Potrivit lui Yannis Natsis, din partea Alianței europene din domeniul sănătății publice (EPHA), datorită expertizei de pe teren, organizațiile societății civile au un rol extrem de important, deoarece pot ajuta UE să înțeleagă mai bine cum să definească vulnerabilitatea. În plus, ele pot evidenția riscurile la care sunt expuse persoanele cu diferite tipuri de handicap, astfel încât țările UE să le recunoască ca prioritare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter