Actualitate

Drumul pietruit din Pădurea Hoia, ILEGAL! Lucrările aduc „previziuni negre”: un viitor „coșmar urbanistic”

„Haosul imobiliar” din Hoia Baciu continuă! Drumul care a fost pietruit în pădure este ilegal. Lucrările au fost demarate pentru a oferi „acces mașinilor de mare tonaj utilizate pentru curățenie” în Florești.

 

 


Consilierul local USR Alexandra Oană a publicat informații noi legate de „haosul imobiliar” din Hoia Baciu. După ce a apelat la poliție, consilierul a descoperit că drumul din pădurea Hoia este, de fapt, ilegal.

 


Lucrările la drum au fost demarate sub pretextul că “lucrările au fost demarate pentru a facilita accesul utilajelor de mare tonaj la terenurile de pe UAT Florești, în vederea curățării acestora.”

„Am primit răspunsul Poliției Locale la interpelarea referitoare la execuția lucrărilor de consolidare și lărgire a drumului prin Pădurea Hoia.  Conform informațiilor furnizate de Poliția Locală, reprezentantul firmei care a pietruit drumul prin pădure a declarat că «lucrările au fost demarate pentru a facilita accesul utilajelor de mare tonaj la terenurile de pe UAT Florești, în vederea curățării acestora.»”, a anunțat Alexandra Oană.


Începe un „viitor coșmar urbanistic” în Hoia

Răspunsul polițiștilor cu privire la drumul pietruit din pădurea Hoia Baciu ridică semne mari de întrebare. Pentru acele „lucrări de curățenie” se solicită utilaje de mare tonaj, iar înspre terenurile care trebuie curățate nu există un alt drum de acces:

„Sunt câteva întrebări care îmi vin în minte în marginea acestei declarații.  Concret, ce lucrări de «curățenie» necesită utilaje de mare tonaj? Despre ce tonaj vorbim, mai exact, încât este nevoie de consolidarea drumului?  De ce sunt curățate terenuri înspre care nu există alt drum de acces decât cel prin Pădurea Hoia?”, evidențiază consilierul local.


Alexandra Oană trage un semnal de alarmă și arată că aceste lucrări sunt doar primul pas spre un „viitor coșmar urbanistic” împotriva căruia au militat mai mulți clujeni la „Marșul Haosului Imobiliar”: un complex de locuințe în pădurea Hoia Baciu.

„Mai mult, această declarație confirmă nu doar cele mai mari temeri ale iubitorilor de natură și specialiștilor de mediu, ce trag un semnal de alarmă privitor la efectele devastatoare pe care asemenea lucrări le au asupra ecosistemului din zona Hoia, ci și cele mai negre previziuni ale urbaniștilor, adică un nou ansamblu de locuințe ce debutează fix invers decât ar trebui: construcția înaintea infrastructurii, într-o zonă complet nesistematizată.


Așa începe un viitor coșmar urbanistic, ce nu e «cartier» decât cu numele, întrucât îi lipsește cea mai elementară dotare și anume un drum de acces corespunzător”, atenționează consilierul Alexandra Oană.

Organizatorul marșului imobiliar a primit o amendă mai mare decât executantul lucrărilor ilegale

Deși pietruirea drumlui din Pădurea Hoia Baciu a fost ilegală, executantul lucrărilor a primit o amendă mai mică decât organizatorul „Marșului Haosului Imobiliar”, activistul Adrian Dohotaru.

„Mi se pare absurd că amenda aplicată executantului lucrării ilegale de pietruire a drumului e mai mică decât amenda pentru organizatorul marșului de protest împotriva ilegalității comise și nu pot decât să mă bucur că USAMV au depus o plângere penală în acest caz”, a spus Alexandra Oană.

Consilierul local USR vrea să introducă măsuri noi prin care drumul pietruit din Hoia Baciu să fie utilizat doar ca o centură ocolitoare a orașului, dar și amenajări care să interzică accesul mașinilor prin pădure. Todoată, Alexandra Oană militează spre creșterea gradului de protecție a „zonei sălbatice” dintre Florești, Baciu, Suceagu și municipiul Cluj-Napoca:

„Am solicitat administrației să ia măsuri pentru a preveni folosirea acestui traseu drept o centură de ocolire a orașului sau drept drum tehnic pentru dezvoltarea imobiliară a extremității de nord-est a comunei Florești și am propus demararea unor amenajări minimale pentru împiedicarea tranzitului cu autovehicule prin Pădurea Hoia.

De asemenea, în lista de amendamente pe care le-am depus la bugetul pe anul 2021 am propus finanțarea studiului științific care să fundamenteze creșterea gradului de protecție a întregii zone sălbatice dintre Florești, Baciu, Suceagu și Cluj-Napoca. Pădurea Hoia este unul dintre reperele Clujului și așa trebuie să rămână!”, a adăugat consilierul local.

Drumul pietruit din Hoia dă bătăi de cap bicicliștilor, dar face loc pentru mașini, mici și manele

Un biciclist din Cluj s-a plâns de drumul pietruit din Hoia Baciu, care le dă bătăi de cap celor care trec pe acolo cu bicicleta. Odată cu apariția acestui drum pietruit, zona s-a umplut de mașini și oameni care stau la mici și manele în pădure.

Deși înainte zona nu era accesibilă cu mașina și zeci de bicicliști se deplasau pe acolo, în prezent, din cauza drumului pietruit situația este total diferită. Acest lucru se întâmplă, cu toate că drumul nu este destinat traficului auto nici în prezent.

Rolurile s-au inversat, iar zeci de mașini trec prin zona respectivă pentru că drumul pietruit din Hoia Baciu le-a „făcut loc”. Oamenii au început chiar să se adune în pădure pentru a prepara mici și asculta manele.

„Ieri am facut prima tura cu bicicleta pe anul acesta în Hoia pe drumul pietruit. Era traseul practicat de noi foarte des, este absolut groaznic pentru biciclete. În general vedeam zeci de bicicliști și foarte puține mașini. De data aceasta a fost fix invers, zeci de mașini care au ajuns în zone în care anul trecut nu era nici o șansă să ajungă, dar acum cu drumul nou sunt peste tot și maxim zece bicicliști. ATV-uri, mașini de off-road, mici și manele. O pădure care este un simbol pentru Cluj e complet distrusă. Extrem de trist”, a scris într-o postare un biciclist din Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter