Actualitate

Mihai Seplecan, din nou în fața instanței: „Am fost o marionetă!”. Fostul președinte al Consiliului Județean, ultimul cuvânt în proces

Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj s-a prezentat, luni, la Tribunalul Cluj, la un nou termen al dosarului în care este acuzat că s-a folosit de o diplomă falsă de licență pentru a se angaja în diverse funcții.

Seplecan a cerut „calm” completului de judecată, declarând apoi că „este victima sistemului” care l-a hăituit.

La fel ca data trecută, fostul lider al forului județean s-a prezentat la proces din nou cu o filă ruptă dintr-un caiet dictando, cu toate gândurile înșiruite din pix, hotărât să completeze declarațiile oferite cu prilejul ultimului cuvânt al inculpatului. Abătut, dar cuminte, Seplecan a așteptat ore în șir până să ajungă în fața judecătorului Eugen Crișan, acolo unde s-a dezlănțuit, punând tunurile pe „oamenii în costum” care „au distrus lumea”.


„Să nu fim agitați!”

Decis să pună cărțile pe față, fostul președinte al CJ Cluj l-a pus la zid pe senatorul Marius Nicoară, lansând un atac și la adresa corupției care a împânzit întreg sistemul, inclusiv la nivelul DNA și SRI. De altfel, Seplecan a declarat că „nu are încredere în instituțiile statului” și că procurorul care a întocmit dosarul „s-a grăbit”; dosarul neputând trece mai departe dacă nu deținea o funcție importantă, cea de președinte al Consiliului Județean.

„Cer calm de la domnul judecător, de la doamna procuror, să nu fim agitați! Vreau să vă spun cum funcționează sistemele în România. [...] Există o vorbă: nu toate sunt așa cum se aud sau se văd. Repet, nu sunt vinovat, nu am știut niciodată că diploma este falsă. Am fost mereu sincer cu dumneavoastră, am dat dovadă de bunăvoință. Sunt victima acestui sistem!”, și-a început discursul Seplecan, care a cerut permisiunea judecătorului să înregistreze cele spuse. Acesta a refuzat, asigurându-l însă pe Seplecan că va primi înregistrarea oficială.


„S-a rupt lanțul de iubire”

Fostul liberal a recunoscut că angajările sale în diferite funcții au survenit în urma unor intervenții – „pe pile”, afirmând că, „deși poate erau oameni care lucrau de 30 de ani la Electrica”, a obținut o funcție în cadrul companiei pe baza unor recomandări făcute de partid.

„Am fost pus (n.red. în funcție) prin puterile și relațiile partidului. Am executat tot ce mi s-a spus, dar când am ajuns la Consiliul Județean s-a rupt lanțul de iubire”, a declarat Seplecan. Avocatul acestuia, Cătălin Bichescu a cerut schimbarea juridică din două într-un singur act material, solicitând apoi clarificarea situației în contextul în care în rechizitoriu s-a cerut anularea diplomei de masterat a lui Seplecan. Bichescu a precizat că singura instituție care poate cere acest lucru este Universitatea Ecologică din București.


„Lumea a fost distrusă de oamenii în costum!”

În lipsă de alte probe aduse la dosar, judecătorul a hotărât să închidă faza de cercetare judecătorească. În schimb, Seplecan a susținut că nu mai are încredere în instituțiile statului, amintind de cazurile de corupție în care au fost implicați chiar și judecători și procurori. De asemenea, acesta s-a plâns că un document din dosarul său a ajuns în presă pe cale neoficială.

„Domnul Nicoară m-a îndrumat la un anume domn Cristian, acesta m-a trimis să caut o persoană, el urma să se ocupe de mine. Eu m-am prezentat cu actele. [...] Aveam 23 de ani, am greșit și îmi pare rău. [...] Am conștientizat în ce mizerie m-am băgat, dar vreau să vă spun că această lume nu este distrusă de drogați și bețivi, ci de oamenii în costume!”, a declarat Seplecan, care l-a acuzat apoi pe Marius Nicoară de abuz în serviciu și lipsă de transparență.


Fostul președinte al CJ Cluj a menționat și câteva versete din Biblie, cerând completului de judecată „să nu se aplece la dorința de răzbunare a unora”. Acesta a spus că, deși în Sfânta Scriptură scrie „să nu te încrezi în nimeni”, a avut încredere în mulți oameni. De asemenea, Seplecan a făcut referire la faptul că, deși Dumnezeu spune „Tată îți sunt eu”, l-a privit pe Nicoară ca pe propriul tată și a plătit pentru asta, ieșind pe ușa din spate de pe scena politică.

„Am fost o marionetă!”

Mihai Seplecan s-a plâns de faptul că, de dragul carierei politice, a sacrificat gândul familiei. „Am 36 de ani, mă duc la o fată și ce-mi spune, păi tu ai fost condamnat cu suspendare!”, a adăugat acesta, recunoscând însă că, de când a părăsit lumea politică, a „găsit pace și înțelepciune”.


„Am pierdut poziții, dar sunt funcții pe care tot sistemul mi le-a dat. Am fost o păpușă, o marionetă!”, a mai spus fostul liberal. Judecătorul Eugen Crișan a dispus ca sentința să rămână în pronunțare, amânând verdictul cu două săptămâni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter