Actualitate

Ce aduce nou anul şcolar 2011-2012?

<p><img src="documente/stories/08_august/23_ziua/04 copii elevi scolari rp.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Educaţiei a pregătit o serie de noutăţi în ceea ce priveşte structura anului şcolar.</p>

 

Printre acestea o săptămână dedicată activităţilor de educaţie non-formală.


Cursurile anului şcolar 2011-2012 încep în 12 septembrie, evaluarea reală a elevilor va avea loc în primele săptămâni, iar o săptămână din aprilie 2012 va fi dedicată educaţiei non formale.

Noutatea incontestabilă pentru anul de învăţământ 2011-2012 este că se schimbă radical structura anului şcolar. Aceasta a fost deja aprobată, astfel că elevii vor veni la cursuri din 12 septembrie. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu a mai anunţat o noutate, cea privind săptămâna “Şcoala altfel”.


„Avem o mare noutate, respectiv săptămâna «Şcoala altfel», în săptămâna 2 - 6 aprilie de anul viitor, în care se vor desfăşura activităţi de educaţie non formală, sport, olimpiadele şcolare. Este un început în a face şcoala mai atractivă", a spus Daniel Funeriu.

Evaluarea, standardizată


Potrivit ministrului, un pas extrem de important în evoluţia sistemului de învăţământ este declanşarea procesului de standardizare a evaluării.
„Avem o mare problemă cu evaluarea. Mulţi părinţi au fost şocaţi să vadă că au elevi cu media de 8,50 - 9,00, dar la bacalaureat au luat 2 sau 3. Pentru că avem de multe ori o problemă cu supraevaluarea, de multe ori cu discrepanţa dintre şcolile dintr-un anumit mediu. Apar notele diferite. Apoi, odată cu schimbarea standardizării, trebuie să schimbăm mentalitatea evaluării, mentalitatea în care o notă este percepută ca o ghilotină. O notă nu este o ghilotină care cade, nu este o sentinţă, o notă trebuie să aibă caracterul mai mult de îndrumare”, a explicat ministrul.

Un prim pas în acest sens va fi acela că va exista un proces în care dascălii vor face evaluările iniţiale în funcţie de care vor trebui să definescă un parcurs individualizat al fiecărui elev, al fiecărei clase.


Gradaţii de merit pentru profesori

Totodată, ministrul a făcut referire şi la schimbarea în anul şcolar viitor privind modul de acordare a gradaţiilor de merit.
“Profesorii se plâng că gradaţia de merit, 25% din salariu - lucru mare, era dată pe criterii care nu reflectau calitatea pregătirii. Mergeai cu teancul de diplome şi gata. Bun, acum lucrurile se schimbă. Gradaţia de merit se va da pe calitatea muncii efective la clasă, nu pe un teanc de diplome, uneori fără relevanţă”, a spus Funeriu.


Un alt obiectiv pentru anul şcolar viitor vizează reducerea învăţământului paralel la gimnaziu, mergând înspre eliminarea lui acolo unde nu este posibil.

Peste 80 de metodologii

1.400 de profesori, angajaţi ai MECTS, au redactat împreună peste 80 de metodologii care reprezintă o schimbare radicală, dar consensuală a sistemului de educaţie.

“Primele drafturi au fost redactate la nivelul inspectoratelor de cei mai buni profesori din judeţ. Apoi, a existat o rundă de consultări foarte benefică cu partenerii MECTS - ONG, asociaţii profesionale - pentru că ei sunt cei cărora le pasă de sistem. O nouă rundă de dialog a fost cu sindicatele. Anul şcolar va începe sub auspiciile lor”, a conchis ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Pe de altă parte, profesorii nu sunt foarte convinşi de modificările care urmează să fie implementate. “Ei, de promisiuni am mai avut noi parte şi nu s-a întâmplat nimic benefic. Tot cu salarii mici am rămas, tot cu haos în sistem. Ce să facem, aşteptăm, poate o să fie mai bine în noul an şcolar”, a comentat Ioan Pascal, professor de franceză în Cluj.

abonare newsletter