Actualitate

Doina Uricariu vine la Muzeul de Artă

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/08_ziua/12 doina_uricariu2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Scriitoarea îşi va lansa la Cluj două volume şi două albume bilingve.

Clujenii se pot întâlni astăzi, de la ora 13, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă, cu scriitoarea Doina Uricariu.

Cu această ocazie vor fi lansate volumele “Scara leilor” (Polirom, 2011) şi “Maxilarul inferior” (Polirom, 2010), dar şi albumele bilingve “Cotroceni Palace” (Palatul Cotroceni) şi “Constantin Antonovici, sculptor on two continents”, editate de autoare la Universalia Publishing.
Cele două volume intitulate “Scara leilor” continuă periplul memoriei început în „Maxilarul inferior”, care spune povestea tatălui autoarei, ofiţerul invalid de război Gheorghe Uricariu, şi reconstrucţia Europei, asemeni unei reconstrucţii a unei părţi anatomice distruse de un glonte exploziv. Doina Uricariu îşi construieşte amplul excurs memorialistic şi documentar urmărind pas cu pas mărturiile Regelui Mihai, ale arhivei exilului Majestăţii Sale de la Versoix pe care a cercetat-o în noiembrie-decembrie 1990, cu documente diplomatice emise de servicii secrete, documente care pun în lumină lupta anticomunistă a României din prima clipă a ocupaţiei sovietice. În anul în care Majestatea Sa Regele Mihai împlineşte 90 de ani, apare o carte a cărei existenţă s-a anunţat încă din 1990, când Doina Uricariu a făcut primul interviu cu regele Mihai, publicat în România literară, chiar în 23 august 1990.


Prezentarea volumelor va fi însoţită de proiecţia a două filme-document. În încheiere, Doina Uricariu va susţine un recital din versurile sale.

Doina Uricariu - Bibliografie


Doina Uricariu este o cunoscută poetă şi eseistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Culturale Europene şi a P.E.N. Club. Ea a publicat nouă volume de versuri distinse cu premiile Uniunii Scriitorilor din România, Republica Moldova, Israel şi America Latină; volume de eseuri şi studii de literatură, filosofie şi istoria artei despre Emil Botta, Kierkegaard, Cioran, Jeni Acterian, Dominic Stanca, Maria Pillat-Brates, Antonovici; studii despre literatură, filosofia şi arta românească, europeană şi americană, de avangardă şi interbelică.

De asemenea, ea este doctor în poetică şi stilistică cu teza Nichita Stănescu. A îngrijit ediţii fundamentale: Filocalia de la Prodromul, Transnistria, Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşti, Cotroceni Palace. Din 1999, ea trăieşte la New York. Este Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios pentru creaţie şi activitate în domeniul culturii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter