Actualitate

Sorin Ianceu supravieţuitor în accidentul din Apuseni: Adrian Iovan rămâne un erou

Doctorul Sorin Ianceu, supravieţuitor al accidentului aviatic din munţii Apuseni, a declarat că Adrian Iovan va rămâne “un erou”, care a cunoscut importanţa misiunii la care participa şi „şi-a împins limitele personale, ale echipajului şi avionului pe care-l pilota”.

„Raportul CIAS nu schimbă nimic din ceea ce am declarat imediat după accident. Ceea ce apare în raport este cam ceea ce am declarat şi noi de la început, ce ştiam şi noi. Partea de givraj o ştiam şi am spus-o de la început. Încă din timpul zborului am spus-o colegilor mei. Dar referitor la restul, la hotărârile comandantului şi faptul că hotărârile lui şi el este suveran în timpul zborului, nu pot să comentez pentru că nu am competenţa necesară şi nici nu vreau să comentez acest lucru. Pentru că e puterea unui comandant... Şi am avut un comandant alături de noi, Dumnezeu să-l odihnească, poate unul dintre cei experimentaţi piloţi ai ţării, la acel moment. Aşa că nu pot să contest deciziile lui”, a declarat dr. Ianceu, potrivit Agerpres.

Medicul supravieţuitor a adăugat că Adrian Iovan „va rămâne un erou”.


„Pot să fac doar o supoziţie, faptul că fiind... nu neapărat copleşit, dar fiind marcat de importanţa acestor zboruri, pentru că nu era la primul zbor alături de echipele de prelevare, importanţa misiunii să-l fi determinat să împingă avionul şi respectiv inclusiv echipajul la unele limite care au dus la această tragedie. Nu era la primul zbor de prelevare. Cumva făcea parte din echipă. Şi-atunci, poate există, sentimental, vorbind, această presupunere. (...) Pot să-i găsesc nu neapărat o scuză, dar pot să cred că şi-a împins propria persoană la limită în dorinţa de ajunge la Oradea ştiind importanţa misiunii la care participăm noi. Pentru mine rămâne acelaşi om, nu schimbă nimic ce am declarat imediat după accident, în ochii mei va rămâne un erou, pentru că cinci din şapte supravieţuitori cred în mare măsură că viaţa li se datorează celui care a fost Adrian Iovan”, a mai spus dr. Ianceu.

Cauza determinantă a producerii accidentului din munţii Apuseni în ianuarie 2014 constă în oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor, în timp ce una dintre cauzele favorizante ale tragediei a fost decizia eronată a comandantului aeronavei de a zbura o lungă perioadă de timp în condiţii de givraj, relevă Raportul final al Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, dat publicităţii luni.

abonare newsletter