Actualitate

Oleleu, de ce-ai tăcut un an?

Înregistrările convorbirilor dintre funcționarii din Consiliul Județean demonstrează că toată conducerea Consiliului Județean - Ioan Oleleu, Mariana Rațiu și Siomona Gaci - știa că se lucrează la APRON 4. Au tăcut un an, iar acum se fac că nu știu nimic!

Conversațiile telefonice dintre Mariana Rațiu, director tehnic al Consiliului Judeţean Cluj, şi Simona Gaci (SIMO), secretarul județului, arată că lucrările la APRON 4 se derulau ilegal, dar cu știința conducerii județului.

În propunerea de arestare a lui Horea Uioreanu, unul din principalele argumente ale DNA este că platforma de parcare aeronave APRON 4 s-a construit „în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor”, dar înregistrările convorbirilor dintre funcționarii din Consiliul Județean demonstrează ceva mai grav: toată conducerea Consiliului Județean știa că se lucrează la APRON 4.


Cu toate acestea, pentru APRON 4 exista deja un certificat de urbanism, emis „la pachet” cu documentele pentru autorizarea lucrărilor la pista de 3.500 de metri, reiese dintr-o conversație telefonică dintre Mariana Raţiu, director tehnic al Consiliului judeţean Cluj, şi Simona Gaci, secretarul judeţului, înregistrată potrivit rechizitoriului DNA în luna martie, și citată de Gazeta de Cluj.

„Şi vezi că din câte ştiu, certificatul de urbanism pe APRON l-am dat noi”, îi spunea Mariana Rațiu colegei sale Simona Gaci, care o aproba, indicând exact momentul emiterii documentului: „Da, da, da. Ăla de anul trecut, da. Da, da, da.”


Se temeau că află presa!

Potrivit rechizitoriului citat de Gazeta de Cluj, la data de 20 martie 2014, sub semnătura lui Horea Uioreanu, la Consiliul Judeţean Cluj a fost depusă cererea de emitere a autorizaţiei de construire pentru obiectivul APRON 4 (platforma de parcare pentru aeronave) însoţită de documentaţia aferentă.

„După înregistrarea cererii de autorizare, arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă, a anunţat că va efectua la data de 26 martie 2014 o vizită la aeroport pentru verificări la şantierul constructorului. Anunţul efectuat de arhitectul şef a determinat o stare de agitaţie şi îngrijorare în rândul celor implicaţi în lucrările ilegale. Urmare vizitei de pe şantier, Salanţă a constatat că s-au realizat lucrări la platforma de parcare aeronave APRON 4, în lipsa oricărei autorizaţii emise de Consiliul Judeţean”, scrie în rechizitoriul anchetatorilor.


Potrivit documentelor, 26 martie e tocmai data la care Simona Gaci (secretar al județului) și Mariana Rațiu (directorul tehnic al CJ Cluj) vorbesc despre APRON și se tem că informații potrivit cărora lucrările au fost deja efectuate vor apărea în presă.

Dragnea știa tot, dar nu semna nimic

Într-o discuţie ulterioară, din 6 aprilie, cele două funcționare vorbesc din nou despre APRON, iar Mariana Raţiu recunoaşte că APRON 4 apare în toate actele, „inclusiv la d-l Dragnea din mai.”


Mariana Raţiu îi spune Simonei Gaci că APRON-ul s-a discutat inclusiv la întâlnirile cu Dragnea, dar „bineînţeles că pe nici una Dragnea nu semnează, pe nici o hârtie…”. „O făcut licitaţie la APRON 4? Când modul lor de operare nu ţi se pare că nu respectă nimic?”, subliniază Rațiu, care se dovedește astfel că știa de toate aceste probleme de un an de zile.

Gaci Simona recunoaște: „Cum ne dăm cu stângu-n dreptu'!”

„RAŢIU MARIANA: Şi vezi că din câte ştiu, certificatul de urbanism pe APRON l-am dat noi.


SIMO (GACI SIMONA): Da, da, da. Ăla de anul trecut, da. Da, da, da.

RAŢIU MARIANA: Şi atunci? APRON-ul face legătura… Deci, înţelegi care… APRON-ul are legătură cu… 3500 suprafaţă de mişcare, că nu poţi… Fără APRON nu pot să vină alea trei mii… pe 3500.

SIMO: Da, da, da, da.”

(...)

RAȚIU MARIANA: Da draga mea şi certificatul ăla de urbanism din august…

GACI SIMONA: Da.

RAȚIU MARIANA: Fai ce mă arde, ăla l-am dat pe tot.

GACI SIMONA: Pe tot.

RAȚIU MARIANA: Pe toată pista, pe suprafaţa de mişcare, inclusiv pe APRON.

GACI SIMONA: Inclusiv pe APRON l-am dat?

RAȚIU MARIANA: Da, da. Îhî.

GACI SIMONA: No, deci îi bine, stăm bine atuncea.

RAȚIU MARIANA: Da, dragă, da.

GACI SIMONA: Cum ne dăm cu stângu-n dreptu’.”

 

abonare newsletter