Actualitate

Emil Boc: Legea nu-i va apăra neapărat pe cei săraci, ci pe cei care muncesc bine

<p align="justify">Legea nu-i va mai apăra neapărat pe săraci, ci pe cei care muncesc bine, în cazul concedierilor, prin criteriile de performanţă pe care Guvernul intenţionează să le includă în viitorul Cod al Muncii, a declarat, luni, prim-ministrul Emil Boc, după o rundă de consultări cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.</p> <p>"Prin modificările propuse la Codul Muncii, punem accent pe performanţă şi pe criteriile obiective de evaluare a performanţei. Astăzi, legea te apără mai mult dacă eşti sărac, şi nu te apără dacă munceşti bine. Prin modificările propuse, spunem aşa: 'Legea te va apăra de fiecare dată, dacă munceşti bine, şi îţi respecţi angajamentele pe care le ai prin contract şi nu te va apăra neapărat pentru că eşti sărac'", a spus Boc. <br /> <br />El a menţionat că vor fi menţinute criteriile sociale doar în subsidiar, pentru departajarea a doi angajaţi care au aceeaşi situaţie ca performanţă.</p>

"În Codul Muncii, la angajare, în contract se vor preciza criteriile de performanţă şi modul cum eşti evaluat cu privire la performanţa pe care o ai sau nu o ai. Şi - atenţie! - când intervin concedierile, atunci primul criteriu pe care îl avem în vedere este performanţa şi nu neapărat faptul că ai o problemă socială. Problema socială rămâne criteriul subsidiar de departajare în cazul în care ai aceeaşi performanţă", a precizat premierul.

Contractul colectiv de muncă pe perioadă determinată ar urma să se poată încheia pe o perioadă de până la 36 de luni, în loc de 24 de luni cât este în prezent prevăzut. De asemenea, proiectul schiţat de Guvern prevede majorarea perioadei de probă la angajare, de la o lună la trei luni, pentru funcţiile de execuţie, "pentru ca să se poată evalua mai bine performanţele sau calităţile pe care o persoană care urmează să fie angajată le are", a mai enumerat şeful Executivului.

Şi sporul salarial pentru munca de noapte va creşte de la 15% la 25%, prin viitorul Cod al Muncii, potrivit premierului.

Înlesnirile aduse angajatorilor în privinţa formelor în care pot angaja forţă de muncă vor fi dublate de sancţiuni penale pentru cei care utilizează munca ilicită.
"Înăsprim drastic sancţiunile pentru cei care şi după această flexibilizare a angajărilor vor utiliza munca la negru. Vom înăspri sancţiunile, inclusiv de natură penală, pentru cei care vor utiliza munca la negru, pentru a proteja fiecare salariat din această ţară, pentru a-l asigura că are un viitor la pensie, are o asigurare de sănătate, de şomaj", a spus Boc.

Referitor la nemulţumirile sindicatelor, care au reclamat eliminarea contractelor colective la nivel naţional şi pe ramuri, Emil Boc a precizat că anul acesta se vor menţine aceste contracte, iar de anii viitori se vor emite legi speciale în acest sens.
"Coaliţia propune asumarea răspunderii pe Codul Muncii, urmând să avem consultări cu grupurile parlamentare şi, în urma acestora, Guvernul să ia decizia finală. De asemenea, am ţinut cont de propunerea UNPR ca, în privinţa contractelor colective de muncă, acestea să fie reglementate prin lege specială. Asta înseamnă că legea contractelor colective de muncă rămâne în vigoare, nu este abrogată prin Codul Muncii, problema contractelor colective urmând a fi reglementată, după Codul Muncii, prin lege specială", a spus premierul Boc, după şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare. El a precizat că legislaţia muncii va fi flexibilizată prin viitorul Cod al Muncii şi prin viitoarea Lege a zilierilor. AGERPRES

Ultimele Stiri
abonare newsletter