Actualitate

Peste 3.000 de trotinete electrice pe străzile din Cluj-Napoca. Ce reguli trebuie să respecte cei care folosesc mjloace de transport alternativ

Un număr de 3.200 de trotinete electrice pe străzile din municipiu. Autoritățile atrag atenția celor care folosesc transportul alternativ în privința respectării regulilor de circulație și parcare a trotinetelor.

Trotinete electrice pe domeniul public din Cluj-Napoca. Ce reguli trebuie să respecte utilizatorii/Foto: Emil Boc Facebook.com Trotinete electrice pe domeniul public din Cluj-Napoca. Ce reguli trebuie să respecte utilizatorii/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


În iunie 2021, în Cluj-Napoca a fost aprobat primul Regulament la nivel național privind circulația trotinetelor electrice.

 


În acest an, pe raza municipiului Cluj-Napoca au fost autorizate două societăți comerciale de închirieri de trotinete electrice, astfel încât pe domeniul public se vor afla în jur de 3.200 de astfel de vehicule.

Autoritățile sunt pregătite să intervină dacă cei care folosesc trotinetele nu respectă reglementările în vigoare, arată reprezentanții Primăriei. 


 „Trebuie să știe toți cei care folosesc aceste trotinete că trebuie să respecte niște reguli, în primul rând niște reguli de bun simț și în al doilea rând regulile care sunt stabilite de către statul român. Noi suntem autoritatea și s-ar putea să fim și singura care avem un regulament de folosire a trotinetelor, adică unde trebuie să fie lăsate trotinetele, care sunt condițiile în care trebuie să fie lăsate și pe de altă parte, să știți că suntem autoritatea care și ridică trotinetele. Dar vreau să spun că am avut, pe lângă ridicarea acestor trotinete, am avut întâlniri cu aceste companii pentru a găsi împreună soluții astfel încât cei care lasă trotinetele în altă parte să fie taxați suplimentar și până la urmă să-i responsabilizeze și pe cei care folosesc trotinetele”, a declarat, marți, viceprimarul Dan Tarcea, în cadrul unei intervenții radio. 

Conform administrației locale, participanții din trafic trebuie să fie atenți atât la pietoni, dar și la modul de parcare al trotinetelor electrice, după cum și pietonii trebuie să manifeste înțelegere față de cei care circulă cu trotinetele, într-o atmosferă de armonie. 


„Siguranța pietonului este prioritară. Trebuie să avem grijă atât față de pietonii care merg pe trotuar, dar și față de cei care circulă cu trotineta. Sigur, mai sunt teribiliști care circulă cu viteză mai mare decât cea admisă, noi am propus inclusiv limitarea vitezei la 25 km/h. Am purtat toate aceste discuții cu firmele, unele condiții au fost deja implementate, altele urmează.

În Polonia sau Cehia sunt prevăzute, spre exemplu, aceste condiții, iar dacă trotineta nu este parcată corespunzător, este taxată suplimentar”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.


Potrivit autorităților, în Cluj anul acesta au fost ridicate 500 de trotinete de pe domeniul public.

Reguli pentru utilizarea trotinetelor electrice

Potrivit Regulamentului de funcționare a trotinetelor pe domeniul public din Cluj-Napoca, mijloacele de transport alternativ nu pot fi parcate pe trotuare cu lățimea mai mică de 2 metri, în perimetrele din jurul stațiilor de autobuz, al trecerilor de pietoni și al intersecțiilor. Trotinetele electrice pot fi utilizate doar pe pistele de biciclete și pe benzile de autobuz, respectiv pe carosabil, dar nu și pe trotuare, conform legislației rutiere.

De asemenea, autoritățile au stabilit un număr fix de trotinete care pot circula prin oraș. 

Pentru amplasarea necorespunzătoare a trotinetelor sunt aplicate amenzi, modalitatea de taxare fiind similară cu cea pentru mașinile parcate în locuri interzise.

Sancțiuni:

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200 lei la 400 lei următoarele fapte: 

  • staționarea trotinetelor electrice în locurile interzise 
  • neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staționate neregulamentar

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei următoarele fapte:

  • amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatorii de flote de trotinete electrice fără avizul Serviciului Siguranța circulației din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca
  • amplasarea pe domeniul public de către operatorii de flote de trotinete electrice a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca

Consultă Regulamentul complet. 

La începutul lunii aprilie, cetățenii Parisului au votat în cadrul unui referendum consultativ pe tema interzicerii trotinetelor electrice în orașul de pe Sena. Însă prezența cetățenilor în cadrul referendumului consultativ a fost una redusă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Prezență redusă la urne în Paris pe tema interzicerii trotinetelor electrice. Decizia finală, pe masa primăriei

Civilizație á la Cluj! Trotinete parcate în mijlocul drumului!

REGULI pentru utilizarea trotinetelor electrice din Cluj-Napoca. Noul regulament a fost aprobat

Ultimele Stiri
abonare newsletter