Economie

Un proiect de OUG le impune primăriilor să taie din cheltuieli. Boc: „Spunem DA eliminării risipei și NU opririi accesului la investiții și locuri de muncă”

Un proiect de Ordonanță de Urgență, aflat în dezbatere publică, le cere primăriilor și instituțiilor publice să reducă cheltuielile. Emil Boc spune că Asociația Municipiilor din România va transmite Guvernului o analiză privind acest document.

Primărie Cluj-Napoca nu va fi afectată tare de OUG pentru reducerea cheltuielilor / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Primărie Cluj-Napoca nu va fi afectată tare de OUG pentru reducerea cheltuielilor / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Ministerul Finanțelor a lansat în transparență decizională o ordonanță de urgență pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, având în vedere că deficitul bugetar al României este foarte mare.

 


CITEȘTE ȘI:
Proştii strâng cureaua, lipitorile de partid sug în continuare bugetul. Acum vor telefoane de 1.000 de euro bucata!!!

 

Prin această ordonanță, se propune ca, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice să nu încheie angajamente legale aferente categoriilor de cheltuieli prevăzute la următoarele articole de cheltuieli bugetare:

a) „Bunuri și servicii” pentru alineatele „Furnituri de birou” și „Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”;
b) Reparații curente;
c) Bunuri de natura obiectelor de inventar;
d) Cărți, publicații și materiale documentare;
e) Consultanță și expertiză;
f) Pregătire profesională;
g) Studii și cercetări;
h) Contribuţii ale administratiei publice locale la realizarea unor lucrări şi servicii de interes public local, în baza unor convenţii sau contracte de asociere;
i) Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor „Chirii” și „Executarea silită a creanțelor bugetare”;
j) Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile „Sănătate” și „Asistență socială”.


Fără petreceri din bani publici 

În proiect se menționează și că „în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile şi autorităţile publice locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, nu pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea”. 

CITEȘTE ȘI:
Statul falimentar, „sită spartă” cu banii românilor. Achiziție directă de 25.000€ de la o agenție de care nu a auzit nimeni, atribuită unei firme la fel de obscură.

 


De asemenea, se propune ca, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile deliberative ale administrației publice locale să aprobe, până la finele lunii în curs, pentru luna următoare, limite lunare de cheltuieli, în funcție de estimarea încasării veniturilor bugetare, în cadrul cărora ordonatorii principali de credite ai bugetului local și ordonatorii de credite ai instituțiilor subordonate pot efectua plăți pentru lunile noiembrie și decembrie 2023. 

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare asfel încât plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie la cheltuielile de investiții să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie, în limita bugetului aprobat.


Boc: Spunem „DA” eliminării risipei și „NU” proiectelor care vizează stoparea accesului la investiții

Despre această ordonanță de urgență, Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, a spus într-o intervenție radio că o are în analiză. Deși este de acord cu eliminarea risipei, există prevederi care ar putea afecta „accesul la investiții și locuri de muncă”:

„Aici noi suntem în analiza documentului, la nivelul Asociației Muncipiilor din România. Vom finaliza analiza cel târziu mâine și o vom trimite Guvernului. Noi nu spunem nu economiei, eliminării potențialei surse de risipă dacă există, dar suntem pentru investiții, locuri de muncă și pentru a asigura continuitatea organizării localităților noastre. „Da” eliminării risipei, „nu” proiectelor care vizează stoparea accesului la investiții și la locuri de muncă. Până la urmă, investiția este cea mai bună formă de protejare a locului de muncă și aici, punctul nostru de vedere în unanimitate este, că trebuie să susținem investițiile și modernizarea comunității noastre prin toate mijloacele posibile. Prin proiecte europene și non-europene”, a spus Emil Boc. 

CITEȘTE ȘI:
S-a decis decizia decidenților. Guvernul a adoptat proiectul noilor măsuri fiscale

 

Din acest punct de vedere, în Cluj-Napoca lucrurile merg înainte. Însă, primarul spune că la Cluj ar exista riscul să plătească doar în 2024 anumite lucrări care sunt în desfășurare în această toamnă, însă nu este vorba despre proiectele mari, acelea fiind finanțate din fonduri europene: 

„Noi mergem în linie dreaptă și încheiem toate aceste proiecte pe care le avem, pe fonduri europene și non-europene. Dacă cumva se adoptă în asemenea formă, ar exista riscul să putem plăti doar anul viitor o parte din lucrările care se fac în această toamnă. Mă refer la lucrările de investiții pe care le cunoaștem și avem în derulare. Partea plină a paharului este că sub nicio formă proiectele care sunt pe fonduri europene nu sunt afectate, deci: malurile Someșului clar merg mai departe și plătim toate facturile, partea de Kogălniceanu și străzile aferente pe fonduri europene merg mai departe... vom finaliza și Parcul Feroviarilor și partea care ține de Parcul Observator din Zorilor”, a explicat Boc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Analiza UBB, despre efectele conflictului din Israel. „Incertitudinile din regiune pot afecta în mod indirect și economia României”

Ultimele Stiri
abonare newsletter