Politică

Măsuri de austeritate. Premierul Nicolae Ciucă anunță planul de reducere a cheltuielilor bugetare

Pe fondul incasărilor mai mici la bugetul de stat, dar și a reformelor pe care trebuie să le implementeze guvernanții pentru ca România să poată beneficia de fondurile PNRR, premierul Ciucă anunță un set de măsuri de austeritate.

Nicolae Ciucă anunță măsuri de austeritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare/Foto: Guvernul României Facebook.com Nicolae Ciucă anunță măsuri de austeritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare/Foto: Guvernul României Facebook.com

 

 


Guvernul trebuie să facă economii pentru a acoperi „gaura” din buget care se ridică la 20 de miliarde de lei. Deși ministrul Finanțelor a negat valoarea unui asemenea deficit, explicând că încasările au înregistrat o încetinire de colectare care s-a situat la 4,7 miliarde de lei față de suma programată. 

 


Nicolae Ciucă a anunțat, luni, setul de măsuri agreat de Coaliția de guvernare pentru reducerea cheltuielilor bugetare. 

Astfel, potrivit Guvernului, vor fi reduse cheltuielile cu bunurile și serviciile, secțiunea de achiziții va fi optimizată, iar angajările la stat vor fi „înghețate”. 


„Am încheiat, împreună cu partenerii de coaliție, discuțiile pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare

Am decis să reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri și servicii, să oprim achizițiile de autovehicule, de mobilier, precum și alte cheltuieli neesențiale ale instituțiilor publice. Vom îngheța angajările la stat, bineînțeles ținând cont că învățământul și sănătatea au, în continuare, nevoie de personal. 


Am stabilit că este necesară o reducere la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental.

Tot în coaliție, am decis și introducerea lanțului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu și de sănătate. Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfășoară în zona de producție sau în vecinătatea acesteia și se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producție agroalimentară. 


Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. În plus, entitățile publice care desfășoară activități de alimentație publică (cantine școlare, unități militare, cantine spitalicești etc.) vor achiziționa alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite”, a notat premierul Ciucă pe pagina sa de Facebook. 

Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pe tema posibilelor tăieri de salarii în sistemul bugetar și a transmis un mesaj ferm prin care a susținut că situația economică a României  este „bună”, iar scenariile de austeritate, precum cele din 2010, nu sunt luate în calcul.

De altfel, coaliția de guvernare a analizat posibilitatea impozitării salariilor mai mari decât venitul președintelui, iar Nicolae Ciucă a exclus scenariul supraimpozitării, context în care se discuta doar despre impozitarea unor venituri.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce măsuri pot lua guvernanții pentru a acoperi gaura din buget. Revizuirea impozitării, reducerea numărului de angajați la stat ori modificarea salariilor

Klaus Iohannis exclude posibilitatea revizuirii veniturilor din sistemul bugetar. „Nu vor exista tăieri de salarii! Austeritatea nu este o soluție”

Reducerea cheltuielilor bugetare. Nicolae Ciucă: Nu discutăm de supraimpozitarea veniturilor, ci doar despre impozitarea anumitor venituri

Ultimele Stiri
abonare newsletter