Monitorul Cartierelor

Modernizarea Parcului Feroviarilor, aproape de finalizare. Un spațiu verde generos, alei pentru pietoni și mobilier urban modern în cartierul Iris.

Noi spații verzi, cu alei pietonale pentru pietoni și bicicliști, precum și pavilioane multifuncționale amenajate într-unul dintre cele mai generoase parcuri din municipiu. Inițiate în ianuarie 2022, lucrările de modernizare a Parcului Feroviarilor se apropie de finalizare.

Perspectivă Parcul Feroviarilor, octombrie 2023/Foto: LegatdeCluj youtube.com Perspectivă Parcul Feroviarilor, octombrie 2023/Foto: LegatdeCluj youtube.com

 

 


Termenul pentru încheierea lucrărilor de modernizare a Parcului Feroviarilor din cartierul Iris este decembrie 2023. În condițiile unui început de iarnă atipic, cu temperaturi peste normalul perioadei, clujenii se vor putea bucura în curând de un parc de cartier transformat, care va oferi noi spații amenajate pentru recreere. 

 


Potrivit imaginilor publicate la finalul săptămânii trecute, lucrările de șantier la proiectul de revitalizare a Parcului Feroviarilor înaintează substanțial, situație în care atât localnicii din cartierul Iris, cât și clujenii din celelalte cartiere ale Clujului vor dispune în scurt timp de un spațiu verde generos, ce cuprinde o suprafață totală de peste 5 hectare. 

La începutul toamnei, edilul Clujului Emil Boc declara că proiectul de modernizare a Parcului Feroviarilor se înscrie în calendarul contractual asumat, context în care șantierul urmează să fie închis până la începutul iernii, adică în decembrie 2023. 


CITEȘTE ȘI: 
Parcul Feroviarilor, schimbat radical până la final de 2023! Se amenajează pavilioane și amfiteatre în parc

În octombrie 2023, proiectul de amenajare a celui mai mare parc din cartierul Iris intra în ultima etapă de execuție a lucrărilor. 

De altfel, modul în care a fost gestionat proiectul a fost apreciat și de reprezentanții asociațiilor de profil din Cluj-Napoca: 


„Unul dintre parcurile copilăriei noastre este acum disponibil pentru noi, pentru copiii noștri, dar să sperăm că și pentru multe alte vietăți la acest spațiu public verde imens pe care îl vedem la râu, un parc al Someșului la nivel metropolitan, continuu, o infrastructură verde-albastră, care ne va scoate din poluarea și stresul zilnic. În momentul de față, culoarul verde albastru la Someș în zona metropolitană, pe care îl vrem realizat cu Soluții Bazate pe Natură, este cea mai generoasă idee de spațiu public verde din Romania, alături de salba de lacuri de pe Colentina, dar noi suntem mult mai avansați în proiectare și realizare față de București”, semnalau reprezentanții asociației Someșul Nostru la începutul lui octombrie 2023

La mijlocul verii, un alt parc din cartierul Iris, Parcul Armătura, a fost deschis pentru clujeni. Tot atunci, administrația locală anunța că o serie de obiective verzi, printre care și Parcul Feroviarilor, vor fi modernizate până la sfârșitul acestui an. 


„Propunerea de amenajare a Parcului Feroviarilor va oferi clujenilor un nou spațiu verde de calitate. Amenajarea presupune un nivel ridicat de biodiversitate, oferind un cadru propice atât pentru floră cât și pentru faună temporară”, declara primarul Emil Boc în decembrie 2021, cu ocazia semnării contractului de execuție pentru amenajarea Parcului Feroviarilor. 

Proiectul de modernizare a Parcului Feroviarilor include plantarea a 510 arbori cu balot pe lângă vegetația existentă, respectiv peste 30.000 exemplare vegetație de talie mică pentru, spre exemplu, garduri vii, zone umbroase, garnisire suprafețe grădini pluviale și zone inundabile, acoperire taluzuri.

În proiect a fost cuprinsă și realizarea a două pasarele pietonale peste râul Someș în zona parcului, precum și modernizarea străzii Parcul Feroviarilor.

Suprafața totală verde la finalizarea proiectului va fi 49.653 mp, iar suprafața totală a parcului în proces de reabilitare este de 5,3 hectare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Locul care va face concurență Parcului Central! Cum arată Parcul Feroviarilor în prag de toamnă? - FOTO

Parcul Armătura, deschis pentru clujeni. Emil Boc: „Dimensiunea verde a Clujului capătă noi obiective” VIDEO

20 de hectare de spații verzi în toate cartierele Clujului. VEZI ce parcuri sunt în lucru și care vor fi gata anul acesta

abonare newsletter