Timp Liber

Duminica Floriilor. Obiceiuri și tradiții creștine.

Cu o săptămână înainte de Paște, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile sau intrarea Domnului în Ierusalim. În țara noastră sunt numeroase obiceiuri și tradiții cu ocazia acestei mari sărbători. Anul acesta, Floriile vor fi pe 28 aprilie.

Duminica Floriilor. Obiceiuri și tradiții creștine.  Sursă foto: Ortodoxia md Duminica Floriilor. Obiceiuri și tradiții creștine. Sursă foto: Ortodoxia md

 

 


Cu o săptămână înainte de Paște, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile sau intrarea Domnului în Ierusalim. În țara noastră sunt numeroase obiceiuri și tradiții cu ocazia acestei mari sărbători. 

Duminica Floriilor are ca însemnătate intrarea Domnului în Ierusalim, pe un măgar, așteptat de oameni cu flori, ramuri de măslin, de finic și multe aclamații.


Potrivit tradiţiei, în această zi oamenii duc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfinţite şi puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la uşa casei pentru ca locuinţa să fie protejată tot timpul anului. Salcia înlocuieşte la români ramurile de măslin şi de finic cu care Mântuitorul a fost întâmpinat de creştini ca un adevărat împărat, scrie Agerpres.ro

CITEȘTE ȘI: 


Duminica Floriilor, sărbătorită de credincioșii catolici. Tradiții și obiceiuri.

Potrivit legendelor, forma salciei nu a fost întotdeauna cea pe care o cunoaştem astăzi. Răstignirea şi biciuirea Mântuitorului Iisus Hristos au făcut-o să plângă şi din smerenie să se aplece cu ramurile spre pământ.

Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în Duminica dinaintea Învierii Domnului. Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.


Ziua de Florii aduce cu ea superstiții foarte multe, dar în principal ele sunt legate și  de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma. Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele atunci vara va fi frumoasă.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, fără roade. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Duminica Floriilor, sărbătorită de credincioșii catolici. Tradiții și obiceiuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter