Social

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Doi copii din zece se culcă flămânzi în România, ne spune World Vision. Așa ceva este imposibil în țara cu nu-știu-câte malluri gata să se deschidă”

Doi copii din zece se culcă flămânzi în România, ne spune World Vision. Așa ceva este imposibil în țara cu nu-știu-câte malluri gata să se deschidă.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Doamna Mihaela Nabăr de la World Vision aduce în dezbatere o temă care ne distrage atenția de la campania electorală, când trebuie să ne concentrăm pe cine alegem că să aducă și mai multă bunăstare decât avem deja. Să subliniem de la început că imposibil ca doi copii români din zece să se culce flămânzi. Să evităm dezinformarea și să facem front comun cu toții pentru a dezminți fake-news-urile. 

  1.  Nu este adevărat că suntem îndatorați până la nepoți, sunt exagerări chestiile astea cu deficitul bugetar, deficitul de cont curent, deficitul de balanță comercială. Avem cel mai bun PIB, investițiile străine directe sunt la cele mai mari niveluri, țară este un șantier, ne curge prin vene cercetare-dezvoltare, inteligență artificială, digitalizare, robotizare. Sunt bani peste tot în România;
  2. Nu este adevărat că sistemul de învățământ nu merge bine. Părinții sunt mulțumiți, nu mai vor să-și trimită copiii în străinătate pentru că joburile viitorului sunt în România, sistemul de educație este complet corelat cu piață muncii, sunt minciuni poveștile cu meditațiile, cu sinecurile politice și de familie, cu oligarhii care controlează sistemul. Prostii cu cel mai mare NEET la tineri, să ne arate cei care susțin asta măcar zece tineri NEET, unde sunt ei? Prostii cu copiii care îngroașă abandonul școlar rămași fiind în grijă altora pentru că părinții lucrează în străinătate. În România copiii sunt veseli și fericiți, în săptămâna altfel au fost cu toții la mall;
  3. Nu este adevărat că sistemul sanitar are probleme. Sunt exagerări chestiile alea cu bascularea de resurse public-privat, cu sinecurile politice și de familie și cu oligarhii care controlează sistemul, cu lipsa medicamentelor banale, cu medicamentele noi care intră în România mult după ce au intrat în UE, cu medicii tineri care vor să plece din țară, cu faptul că plătești contribuții la sănătate după care, bolnav fiind, scoți la greu bani din buzunar. Duduie construcțiile de spitale, de policlinici, de centre de permanentă;

CITEȘTE ȘI: 


Opinia. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Iuliu Osian. În Cluj-Napoca oare îl mai ține minte cineva pe Iuliu Osian?”

         4. Nu este adevărat că avem muncă la negru și evaziune fiscală. Astea sunt exagerări ale lui Marcel Ciolacu, nu știm cine i le pune în gură. Oamenii de afaceri plătesc toate taxele, impozitele și contribuțiile la stat iar statul le folosește judicios astfel încât toți copiii să se culce seară sătui.
         5. Nu este adevărat că totul s-a scumpit de 2-3 ori în ultimii ani și că prețurile au explodat de la 1 ianuarie. Dacă instituțiile specializate ne spun că inflația este de 6% trebuie să credem și să evităm stresarea oamenilor de afaceri care o trag cu greu de pe o zi pe altă.  
         6. Nu este adevărat că există deficit de resurse umană în industria de prelucrare, pe șantierele de construcții și în fermele agricole, de zece ani se minte pe tema asta. Realitatea este că salariile din România sunt așa de mari încât angajații pleacă de la un angajator la altul. Și, de fapt, cei 200 de mii de muncitori asiatici care au venit la noi sunt doar în schimb de experiență, să vadă cum se muncește eficient. 

Toate cercetările făcute de consultanți arată că, în ciuda pensionarii decreteilor, a deșertului demografic, a crizelor, a pandemiilor, a războaielor și a deteriorarilor climatice, mediul de afaceri din România este liniștit, optimist și pregătit să adopte inteligență artificială.


Așadar, Doamna Mihaela Nabar, în țară în care restaurantele sunt cu lista de așteptare, hotelurile sunt cu lista de așteptare, cursele charter pentru destinațiile de vacanță sunt cu lista de așteptare și destinațiile de vacanță la rândul lor sunt cu lista de așteptare, ne vine greu să credem că doi copii din zece se culcă flamanzi.

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Ne întrecem în dezbateri despre inteligenta artificială, digitalizare și roboți în România, o țară cu 40% dintre angajați plătiți în batjocură cu un salariu minim ridicol”

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „527.764 de nașteri în 1967 și 155.390 de nașteri în 2023. Sau cum să faci praf un popor în 50 de ani”

Dragoste la prima... inteligență artificială! A folosit ChatGPT și a găsit 5.000 de potriviri pe Tinder

Ultimele Stiri
abonare newsletter