Administrație

Cum oprește Cluj-Napoca „hemoragia creierelor”? O analiză a strategiei de dezvoltare inteligentă a Clujului.

Ce este „exodul creierelor”? Expuse concurenței pieței libere, țările est-europene au rămas în urmă, cu avantaje competitive reduse și perspective slabe pentru viitor. Tinerii și-au căutat viitorul în alte părți și au lăsat aceste regiuni cu o populație îmbătrânită și cu și mai puține oportunități. Un oraș a gândit o strategie pentru a opri exodul-creierelor – Cluj-Napoca.

Prof. univ. Călin Hintea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea „Babeș-Bolyai”, a explicat pașii și schimbările prin care a trecut Cluj-Napoca pentru a aborda problema exodului creierelor.  Foto: INQUAM PHOTOS / Mircea Roșca Prof. univ. Călin Hintea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea „Babeș-Bolyai”, a explicat pașii și schimbările prin care a trecut Cluj-Napoca pentru a aborda problema exodului creierelor. Foto: INQUAM PHOTOS / Mircea Roșca

 

 


„Lecții despre abordarea exodului de creiere” este titlul sub care revista europeană The Mayor face o analiză a strategiei Clujului împotriva exodului de creiere. 

 


Prof. univ. Călin Hintea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea „Babeș-Bolyai”, a explicat pașii și schimbările prin care a trecut Cluj-Napoca pentru a aborda problema exodului creierelor. 

„Un fantomă bântuie Europa – fantoma exodului creierelor. Atinge fiecare țară cu regiuni rurale și post-industriale care poartă acum urmele ruginite ale unei prosperități trecute. Nicăieri acest fenomen nu este mai evident decât în țările din fostul bloc de Est, acum parte a Uniunii Europene – în special Bulgaria și România, cele mai sărace state membre ale UE.
Acest scenariu s-a repetat de mai multe ori. Când țările est-europene au fost expuse pieței libere, fabricile au eșuat, iar regiunile au rămas în urmă, fără locuri de muncă, cu avantaje competitive reduse și perspective slabe pentru viitor.
Acest lucru i-a împins pe antreprenorii tineri și inteligenți să-și caute viitorul în alte părți, lăsând aceste regiuni cu o populație îmbătrânită și tot mai puține oportunități, alimentând astfel un cerc vicios și negativ.”, descrie The Mayor situația acestor regiuni.


Cu toate acestea, un oraș iese în evidență cu o politică ce a oprit și chiar a început să inverseze „hemoragia-creierelor” – Cluj-Napoca. Și nu o mică parte din acest succes este legată de profesorul Călin Hintea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), care s-a implicat în dezvoltarea unei strategii locale de abordare a problemei exodului-creierelor, proces care a început în urmă cu 15 ani. Hințea este „una dintre forțele motrice din spatele strategiei de succes a Clujul împotriva exodului creierelor”, susține publicația The Mayor.

Citește și:
Transformarea Clujului dintr-un oraș „mort” într-o comunitate aflată în plină ascensiune. Călin Hințea dezvăluie pașii esențiali în strategia de dezvoltare

Clujul - un oraș care crește, într-o țară în declin demografic

Potrivit celor mai recente date demografice, Cluj-Napoca este unul dintre puținele orașe din România care înregistrează o creștere a populației, într-o țară aflată în declin demografic. Acest fenomen poate fi pus pe seama strategiei de dezvoltare a Clujului, produs al colaborării dintre oraș și un grup de lucru alcătuit din experți, cum este și profesorul Hințea. 


În interviul acordat revistei în decembrie 2022, Hințea a încercat să explice schimbările făcute de oraș și procesul de trecere a Clujului de la o economie industrială la o economie competitivă bazată pe cunoaștere. „Orașul (Cluj-Napoca –n.r.) nu a rezolvat încă problema. Dar nu ne descurcăm rău.”, a afirmat Hințea.

„Îndepărtându-se de gri”

În primul rând, este important să subliniem că abordarea problemelor sistemice și a decalajelor uriașe pe care procesul de dezindustrializare le lasă în urmă durează mult timp. 


Profesorul Hințea a explicat pentru publicația The Mayor că dezvoltarea strategiei a început încă din 2007, anul în care România a aderat la UE, când Cluj-Napoca era un oraș foarte diferit; era un oraș deprimant, trecând printr-o fază tipică pentru țările post-comuniste. 
Principalii factori economici pentru Cluj-Napoca au fost șase mari fabrici care se ocupau de industria grea. După 1989, au început să se prăbușească, unele mai repede, altele – mai încet: „Orașul era într-o situație destul de proastă din punct de vedere economic. Eram într-un fel de mediu gri, orașul nu avea culoare, oportunități sau idei.”

Profesorul Hințea a explicat că primarul Emil Boc a căutat sfaturi și parteneriate cu universitățile din Cluj-Napoca. „Ne-a spus că orașul are nevoie de o analiză strategică și poate o analiză de politici publice pentru a vedea ce vom face, deoarece avem nevoie de niște alegeri mari. Și am venit cu ideea să trecem de la producție la o economie bazată pe cunoaștere, avem un avantaj competitiv uriaș - universitățile. Nu vorbesc doar despre universitatea mea (UBB – n.r.) – sunt șase universități de stat în Cluj-Napoca și, dacă există un avantaj competitiv, acesta este.”

Tranziția către o economie bazată pe cunoaștere: trei priorități strategice

Echipa care a lucrat la dezvoltarea strategiei a venit cu trei priorități strategice principale – concentrarea pe universități, tranziția către o economie bazată pe cunoaștere și participarea civică. 

Citește și:
Emil Boc: „Când am venit în Primărie, Clujul era evitat de toată lumea. Cine a făcut din Cluj un pol IT al Europei?”

Pentru că nu a dorit să promoveze o participare mecanică, din automatism, au încercat să transforme instituțiile Primăriei și Primarului în facilitatori strategici ai ideilor comunității, a explicat Hințea: „Ideea a fost să amplificăm inițiativele comunitare, în loc ca primarul să vină cu o idee pe care toată lumea trebuie să o urmeze.”

Emil Boc și echipa sa au pus universitățile pe primul loc și au încurajat economia bazată pe cunoaștere, făcând din Cluj „cel mai puternic pol IT din Centrul și Estul Europei, nu doar din România”. Foto: Facebook / Emil Boc

De exemplu, Primăria a lansat un proiect de bugetare participativă, în care cetățenii puteau vota proiecte pentru municipalitate. Inedită la acea vreme, practica s-a răspândit și este un element de bază al administrației locale de astăzi din toată România.
În Cluj-Napoca a început cu întâlniri fizice în cartiere, dar acum s-a mutat pe o platformă digitală. Procesul și proiectele, a explicat Hințea, au devenit tot mai complexe odată cu trecerea timpului.
„Într-un fel, și aceasta este o concluzie științifică interesantă pentru noi, că, dacă folosești participarea la un moment dat, aceasta capătă o viață proprie. Nivelul cel mai de jos al acestei practici este să nu interferezi cu ideile, cel mai sofisticat nivel este să le susții, să construiești un fel de mediu.”, a explicat prof. Hințea.

Îmbunătățirea indicatorilor calității vieții

Profesorul Călin Hințea a explicat că echipa care a conturat strategia Clujului a încercat să abordeze problema printr-o abordare dublă: capital uman înalt calificat pe care îl „livrează” universitățile și creșterea indicatorilor de calitate a vieții. Foto: FSPAC

Adevărata miză pentru Cluj-Napoca nu este însă participarea, ci atragerea investițiilor străine. În ultimii 15 ani, orașul de dimensiune media din nord-vestul României a reușit să atragă companii și locuri de muncă bine plătite și calificate. 
Profesorul Hințea a explicat că echipa care a conturat strategia Clujului a încercat să abordeze problema printr-o abordare dublă: capital uman înalt calificat pe care îl „livrează” univeristățile și creșterea indicatorilor de calitate a vieții.

Citește și:
Clujul, mai scump decât Viena! Boc: „Dacă vrei să ai calitatea vieții, cam asta se întâmplă”

Hințea a arătat că singura modalitate de a atrage efectiv forță de muncă străină cu înaltă calificare a fost să ofere motive pentru care să rămână în Cluj-Napoca
Un exemplu, spune el, este transportul public – primele analize ale grupului de lucru au arătat că satisfacția era în jur de 20% – „Deci, a fost foarte rău”. Orașul a început să investească în transportul public cu inițiative precum transportul public gratuit vinerea sau automate care eliberează bilete dacă te faci genuflexiuni.
Acum, gradul de satisfacție față de transportul public a crescut la aproximativ 68-70%. 

Transportul nu a fost singura temă pe care s-au concentrat autoritățile și cercetătorii. „Le-am spus – vedem date foarte proaste despre accesul la facilitățile sportive. S-au construit două mari facilități sportive cu acces gratuit (Baza Sportivă Gheorgheni și Baza Sportivă „La Terenuri” din Mănăștur – n.r.) și acest lucru se vede și în date.”, a arătat prof. Hințea.

Acesta este momentul în care, după cum a spus Hințea, a avut loc o schimbare în societate. Ca exemplu, a apărut o mare dezbatere în oraș cu privire la o problemă aparent nesemnificativă - dacă ar trebui să fie lăsați câinii în transportul public.
La momentul respectiv nu era permis accesul câinilor în mijloacele de transport în comun și, într-un final, a fost luată decizia de a-i lăsa în autobuze. Dar, după cum a explicat Hințea, dezbaterea nu a fost neapărat despre câini: „A fost ideea de a deveni o comunitate mai sofisticată căreia îi pasă și de animale.”

Citește și:
A fost aprobată Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Clujului până în 2030

Cu siguranță mai sunt lucruri de făcut. Un punct important pentru dezvoltarea viitoare a municipiului Cluj-Napoca este de a răspândi investițiile străine și bunele practici în întreaga zonă metropolitană, cu sate și orașe mai mici.
Profesorul Hințea a explicat că tratarea acestora ca pe niște „cartiere second-hand” ar fi o mare greșeală. În schimb, autoritățile locale doresc să le facă mai reziliente, astfel încât să poată face Cluj-Napoca mai atractiv și să dezvolte o „buclă de feedback pozitiv” în locul celui negativ cu care a început dezvoltarea regiunii adiacente municipiului.

CITEȘTE ȘI:

Transformarea Clujului dintr-un oraș „mort” într-o comunitate aflată în plină ascensiune. Călin Hințea dezvăluie pașii esențiali în strategia de dezvoltare

Calitatea vieții la Cluj. Banca Mondială: clasamentul celor mai bune orașe în care să stai

Ultimele Stiri
abonare newsletter