Actualitate

Tribunalul Cluj a transmis instanței din München informații despre condițiile de detenție din România, pentru extrădarea primarului din Baia Mare. „Germania va decide în cazul predării fugarului Cherecheș”.

Tribunalul Cluj a transmis toate informațiile solicitate de Germania, privind condițiile de detenție din România, pentru extrădarea lui Cătălin Cherecheș. Instanța din Munchen va decide predarea primarului de Baia Mare.

Instanţa din Germania va decide asupra solicitării statului român privind predarea fugarului Cătălin Cherecheș /Foto: Sindicatul Europol Facebook.com Instanţa din Germania va decide asupra solicitării statului român privind predarea fugarului Cătălin Cherecheș /Foto: Sindicatul Europol Facebook.com

 

 


În decembrie 2023, Cătălin Cerecheș a depus o contestație în anulare la sentința definitivă a Curții de Apel Cluj, prin care a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupție

 


Procedura referitoare la executarea mandatului european de arestare pe numele primarului din Baia Mare este în curs.

Curtea de Apel Cluj a transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel München toate informațiile solicitate, printre care și detalii referitoare la condițiile de detenție din penitenciarele din România, potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu. 


„Pentru statul român nu există noțiunea de fugar VIP”

Minstrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis, vineri că procedura referitoare la executarea mandatului european de arestare în cazul lui Cătălin Cherecheș este în curs, iar instanţa din Germania va decide asupra solicitării statului român privind predarea fugarului. 

„Sunt bucuroasă că avocaţii fugarilor sunt atât de preocupaţi de condiţiile din penitenciarele României. Principiul de la care pornim este că toţi fugarii trebuie aduşi înapoi în România. Când cineva a comis infracţiuni pe teritoriul român şi a fost condamnat de justiţia din ţara noastră, este normal ca el să îşi ispăşească pedeapsa în penitenciarele din România. Cu atât mai mult când este vorba de persoane care au ocupat funcţii publice şi care au fost condamnate în legătură cu modul în care au îndeplinit aceste funcţii. Pentru statul român nu există noţiunea de fugar VIP. Condiţiile sunt aceleaşi, în funcţie de specificul penitenciarului în care urmează să-şi execute pedeapsa”, arată ministrul Justiției, Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook


Ministrul afirmă că are în lucru, la Ministerul Justiţiei, un proiect de lege prin care costurile aducerii în ţară a fugarilor să fie suportate de aceştia, nu de către stat. „Depunem toate eforturile pentru a stopa fenomenul fugarilor”, spune Gorghiu.

În urma condamnării definitive de către Curtea de Apel Cluj, Cătălin Cherecheş a fugit din ţară, în 24 noiembrie, prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, folosindu-se de un act de identitate al unei rude.


El a fost depistat şi reţinut, în 28 noiembrie, de poliţiştii bavarezi în Augsburg, Germania, pe baza informaţiilor oferite de Poliţia Română.

De altfel, Cherecheș a refuzat procedura extrădării simplificate și a încercat o tentativă de anulare a condamnării prin strămutarea procesului, care a fost respinsă de Instanța Supremă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cătălin Cerecheș a depus o contestație în anulare la sentința definitivă a Curții de Apel Cluj

Cătălin Cherecheş a refuzat extrădarea simplificată

Primarul Cătălin Cherecheș merge la închisoare pentru cinci ani. A fost condamnat de judecătoarea din Cluj care a denunțat-o si pe soacra lui

abonare newsletter