Ştiri din Transilvania

Conac vechi de peste 150 de ani, salvat din calea excavatorului, prin PNRR

Un conac vechi de peste 150 de ani, ce a aparţinut unei familii nobiliare din satul Nisipeni, judeţul Satu Mare, şi este în paragină de 20 de ani, va fi salvat de la distrugere printr-un proiect cu finanţare prin PNRR, urmând ca acesta să fie reabilitat complet.

sursă foto Castel în Transilvania sursă foto Castel în Transilvania

 

Beres Antal Elek, primarul comunei Lazuri, de care aparţine localitatea Nisipeni, a declarat că proiectul de modernizare a câştigat o finanţare de 9,7 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 7,7 milioane, fiind în faza desemnării câştigătorului licitaţiei pentru execuţia lucrărilor.


Conacul nobilului Kovats Miklos a fost construit în anul 1862 după planurile vestitului arhitect al vremii, Ybl Milos. Familia maghiară, foarte respectată în sat, a pierdut tot după 1945, după instaurarea regimului comunist, care le-a confiscat averile şi i-a mutat forţat la oraş.

Pe lângă reabilitarea completă a conacului, edilul doreşte refacerea întregii zone, Biserica Reformată urmând să fie şi ea renovată, după care ar avea loc amenajarea parcului, astfel ca centrul localităţii să capete un cu totul alt aspect. Întreaga zonă centrală este declarată monument istoric de categoria B.


El speră ca după intrarea României în Schengen şi desfiinţarea frontierei cu Ungaria vor veni mulţi vizitatori din ţara vecină, localitatea fiind la doar câţiva kilometri de graniţă.

Fiind un monument istoric, reabilitarea clădirii nu va fi un lucru simplu, mai ales că pe pereţi s-au găsit fresce acoperite cu var.


După finalizare, conacul urmează să fie introdus în circuitul „ruta Curiilor din Transilvania”, alături de alte obiective istorice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Spaniolul care a realizat ceea ce n-au fost în stare autoritățile. Conacul Bánffy din Sânmărghita, din nou în vechea sclipire

Clujul va avea în curând un nou obiectiv turistic! Castelul Bánffy din Răscruci, tot mai aproape de finalizare

Expoziții și instalații, la Castelul Bánffy  din Bonțida. Care este programul de vizită?

Ultimele Stiri
abonare newsletter