Administrație

Clujul va avea în curând un nou obiectiv turistic! Castelul Bánffy din Răscruci, tot mai aproape de finalizare

Proiectul de reabilitare a Castelului Bánffy din Răscruci este realizat în proporție de 65%, context în care autoritățile oferă asigurări că lucrările își vor păstra „ritmul susținut”.

Lucrări de reabilitare a Castelului Banffy, Răscruci / FOTO: captură Facebook/ Vakar Istvan Lucrări de reabilitare a Castelului Banffy, Răscruci / FOTO: captură Facebook/ Vakar Istvan

 

 


Stadiul lucrărilor derulate pentru reabilitarea ansamblului-monument clădire Castel Bánffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, este de 65%, potrivit reprezentanților autorităților județene. 

 


Cele mai avansate lucrări executate la clădirea castelului au vizat

  • Refacerea elementelor din lemn: peste 95%;
  • Cablarea instalației electrice (subsol): peste 95%;
  • Refacerea zidăriei subsol interior: 94%;
  • Montarea instalațiilor sanitare – exterior: 90%;
  • Refacerea zidăriei de la parter, a picturii, a tencuielii de la etaj, și a învelitoarei din tablă: 70%;

„Se lucrează în ritm intens la refacerea balustradei de pe casa scării, la montarea instalațiilor sanitare de la parter, la restaurarea gardului de la stradă și a pietrei”, arată Consiliul Județean prin intermediul unei informări. 


Lucrările la corpul de clădire conex - situat în fața castelului, cu acces din DN 1C – se apropie de finalizare. În cadrul acestei etape, urmează lucrările de montare a parchetului la interior și realizarea finisajelor exterioare. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, pentru renovarea completă a edificiului mai sunt necesare lucrări ce vizează finisajele din interior.

„Lucrările vor continua în ritm susținut atâta timp cât condițiile meteo vor permite acest lucru, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să fie finalizat și redat circuitului turistic și cultural”, precizează reprezentanții Consiliului Județean Cluj.


În cadrul proiectului de reabilitare, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală, etc. 

La sfârșitul lunii trecute, monitorulcj.ro semnala că lucrările de reabilitare a Castelul Banffy de la Răscruci vor cuprinde și zona parcului din proximitatea ansamblului artitectural. 


Castelul Banffy de la Răscruci urmează să fie redat circuitului turistic în vara anului viitor.

În Mai 2021, administrația județeană a inițiat lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Banffy şi a parcului-monument din localitatea Răscruci, comuna Bonţida.

Valoarea investiţiei este de 27,6 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu finanţare din fonduri europene.

CITEȘTE ȘI:

Castelul Banffy de la Răscruci, plin de surprize! În curând încep lucrările la parc - FOTO

abonare newsletter