Artă & Cultură

Expoziții și instalații, la Castelul Bánffy  din Bonțida. Care este programul de vizită?

Turiștii pot vizita mai multe expoziții la Castelul Bánffy din Bonțida, deschise în fiecare zi, dar și o instalație specială, în weekend-uri.

Turiștii pot vizita mai multe expoziții la Castelul Bánffy din Bonțida. FOTO: Transylvania Trust Turiștii pot vizita mai multe expoziții la Castelul Bánffy din Bonțida. FOTO: Transylvania Trust

 

 


Sâmbătă, 22 octombrie 2022, Castelul Bánffy din Bonțida și-a deschis din nou porțile publicului interesat de istorie și monumente, muzică clasică și cultură. 

 


În cadrul Zilei Porților Deschise a avut loc vernisarea instalației artistice Experience Room creată în cadrul proiectului european Arts, Rediscovery, Traditions, Eclectic, Contemporary, Heritage – ARTECH, în prezența partenerilor internaționali ai proiectului. Experience Room folosește tehnologiile realității augmentate și virtuale pentru a oferi vizitatorilor o experiență inedită: animațiile ce se desprind din cele nouă fotografii de arhivă ale castelului evocă atmosfera trecutului prin anumite momente ale vieții unei familii nobiliare imaginare, fiind completate de o recreere virtuală a bibliotecii castelului.

Concert de muzică clasică, la Ziua Porților Deschise

Vernisajul a fost urmat de un concert de muzică clasică susținut de Alexandra Făgărășan (pian), Adela Hania Moldovan (violoncel) și Mihai Oșvat (violă). În cadrul concertului a fost interpretat valsul „Pas Banale” compus de contele Miklós Bánffy în aranjamentul lui Daniel Patrick Cohen, precum și compoziții proprii și opere ale unor compozitori consacrați (Grieg, Shostakovici, Mendelssohn-Bartholdy).


Vernisajul a fost urmat de un concert de muzică clasică. FOTO: Transylvania Trust

Vizitatorii au avut ocazia de a vizita concomitent mai multe expoziții în castel: au putut admira fotografiile lui Kalló Angéla (Nutricia) care în urmă cu mai bine de douăzeci de ani a documentat castelul aflat în stare avansată de degradare, panourile expoziției Castele și cetăți de pe Valea Someșului care prezintă valorile patrimoniului construit din împrejurimile Clujului, precum și instalațiile de artă ale expoziției Crafting Stories, create în cadrul rezidenței artistice organizate la castel în 2021. Nu puteau lipsi nici obișnuitele vizite ghidate, în cadrul cărora vizitatorii au avut ocazia de a descoperi istoria și valorile păstrate ale Castelului Bánffy.

Expozițiile, deschise zilnic spre vizitare

Expozițiile pot fi vizitate la Castelul Bánffy din Bonțida zilnic, în orele de program, iar instalația Experience Room este deschisă în fiecare sâmbătă între orele 10:00 și 16:00.


Evenimentul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă și Fondul Cultural Național din Ungaria.

CITEȘTE ȘI:

Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Bonțida, în weekend. Intrarea este gratuită!

Ultimele Stiri
abonare newsletter