Social

Aproape 29.000 de cazuri de violență domestică în primele trei luni ale anului. Ordinele de protecție, încălcate de agresori.

Numărul victimelor și a autorilor violenței domestice a crescut în primele trei luni ale lui 2024, iar ordinele de protecție emise de către instanță sunt tot mai des încălcate.

Crește numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestic/Foto: IPJ Cluj Facebook.com Crește numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestic/Foto: IPJ Cluj Facebook.com

 

 


Numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 2,4%, în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, de la 13.307 la 13.628. Cea mai mare pondere, de aproape 60%, o reprezintă „lovirea sau alte violenţe” .

 


„În primele 3 luni ale acestui an, polițiștii au emis 2.945 de ordine de protecție provizorii, 1.178 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 28.838 de cazuri de violență domestică, dintre care 14.479 în mediul urban și 14.359 în mediul rural, potrivit unei informări publicate, sâmbătă, de Poliția Română. 

CITEȘTE ȘI: 
Violență în familie. Tânără din Negreni, cercetată pentru tentativă de omor pentru că și-a înjunghiat partenerul.

Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului: cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” –  59,5%  (8.105 fapte) și ,,amenințarea” – 12,7% (1.729 de fapte), acestea împreună reprezentând 72,2% din total. Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 8.005 la 8.105 fapte) și amenințare (de la 1.551 la 1.729 de fapte).


În primele 3 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (13.867) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (14.410). Din totalul victimelor infracțiunilor de violență domestică, 2.507 sunt bărbați, 9.641 sunt femei, iar 2.262 sunt minori.

Ordinele de protecție, încălcate de agresori

Un ordin de protecție din trei este încălcat de către agresori, potrivit sursei citate. Polițiștii emit ordine de protecție provizorii în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.


Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) pentru monitorizarea ordinelor de protecție este funcţional, din acest an, și în județul Cluj, dar și alte județe din țară, precum: Bacău, Brașov, Călărași, Caraș–Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui, plus București. 

CITEȘTE ȘI: 
Peste 100.000 de cazuri de violenţă domestică în România, anul trecut. Situație alarmantă în Cluj, unde violența în familie numără sute de cazuri noi de la un an la altul.

Astfel, în primele trei luni ale anului, la nivelul județelor menționate au fost emise 3.100 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 1.665 de ordine de protecție provizorii și 1.435 de ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești).


În 341 de situații a fost pusă în aplicare măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere (11%), din care au fost înregistrate 232 de infracțiuni - 11 de distrugere, 151 - săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție și 70 - săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu. Pentru 29 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 16 rețineri, 8 arestări preventive și 5 măsuri de control judiciar, semnalează Poliția Română.

Sprijin pentru victimele violenței domestice

În prezent, în județul Cluj funcționează două adăposturi pentru victimele violenței domestice, însă niciuna nu se află pe raza municipiului Cluj-Napoca.

La nivelul municipiului, din anul 2019 funcționează un centru pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acesta este un centru de consiliere unde victimele violenței domestice primesc sprijin din punct de vedere social, psihologic și juridic.

În toamna anului trecut, administrația locală a inițiat un proiect de realizare a unui adăpost pentru victimele violenței domestice. Noul adăpost, care beneficiază de un termen de realizare estimat la doi ani de zile, va fi realizat în municipiul Cluj-Napoca și va include servicii sociale cu posibilitate de cazare în cele 14 apartamente preconizate pentru investiție.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 100.000 de cazuri de violenţă domestică în România, anul trecut. Situație alarmantă în Cluj, unde violența în familie numără sute de cazuri noi de la un an la altul.

Adăpost pentru victimele violenței domestice, în Cluj-Napoca. Noul centru social, realizat în doi ani de zile

Ultimele Stiri
abonare newsletter