Social

Adăpost pentru victimele violenței domestice, în Cluj-Napoca. Noul centru social, realizat în doi ani de zile

În Cluj-Napoca urmează să fie realizat un adăpost pentru victimele violenței domestice.

Adăpost pentru victimele violenței domestice, imagini randate/Foto: primariaclujnapoca.ro Adăpost pentru victimele violenței domestice, imagini randate/Foto: primariaclujnapoca.ro

 

 


Construcția va fi realizată pe baza unei structuri de rezistență din cadre de beton armat, ce oferă servicii speciale de asistență precum și spații de cazare temporară. 

 


Valoarea totală a investiției este de 32,7 milioane de lei, inclusiv TVA.

Potrivit scenariului agreat, fundamentat pe studiul de fezabilitate realizat de SC Kalans Concept SRL, adăpostul va fi format din două corpuri de clădire. 


Un corp va fi destinat serviciului administrativ, iar cel de-al doilea copr de clădire va oferi servicii de cazare. 

Finanțarea investiției – bugetul local și alte surse constituite conform legii. 


Durata de execuție a lucrărilor – 24 de luni. 

În prezent, în județul Cluj funcționează două adăposturi pentru victimele violenței domestice, însă niciuna nu se află pe raza municipiului Cluj-Napoca. 


La nivelul municipiului, din anul 2019 funcționează un centru pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acesta este un centru de consiliere unde victimele violenței domestice primesc sprijin din punct de vedere social, psihologic și juridic. 

CITEȘTE ȘI: 
S-a inaugurat primul centru pentru combaterea violenţei în familie din Cluj-Napoca

„De-a lungul anilor, în acest centru au fost asistate victime ale violenței domestice, după cum urmează: 

2019 – 53 de beneficiari

2020 – 102 beneficiari

2021 – 72 de beneficiari

2022 – 83 de beneficiari, victime ale vilenței domestice

În cazul în care victima are nevoie de adăpost, acesteia îi este facilitat accesul în unul din cele două adăposturi din structura DGASPC Cluj”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi votat de Consiliul Local. 

Un nou adăpost pentru victimele violenței domestice, la Cluj

Primele demersuri pentru realizarea unui nou adăpost pentru victimele violenței domestice datează din 2021, când a fost încheiat contractul pentru studiul de fezabilitate.

Noul adăpost, care beneficiază de un termen de realizare de doi ani de zile, va fi realizat în municipiul Cluj-Napoca și va include servicii sociale cu posibilitate de cazare în cele 14 apartamente preconizate pentru investiție.

Cele două spații vor dispune de cantină, spații de luat masa, spații de întâlnire și recreere (consiliere, educare, terapie, etc), iar curtea va avea spații verzi și loc de joacă pentru copii. Din motive de protecție a victimelor, adresa viitoarei locații nu este publică. Terenul pe care se va realiza investiția este în suprafață de 3.000 de metri pătrați.

CITEȘTE ȘI: 
Violența domestică în România: actul sexual cu un minor și violul, cel mai des întâlnite infracțiuni, după lovire

„Scopul realizării acestui serviciu social constă în prevenirea și combaterea violenței domestice prin asigurarea de găzduire pentru o perioadă de timp determinată, recuperare și îngrijire, consiliere juridică, psihologicpă și suport emoțional, consiliere psihosocială pentru în vederea depășirii traumei și adaptării la o viață activă pentru relizarea inserției sociale, profesionale, familiale a victimei violenței domestice”, se arată în motivarea proiectului.

Anul trecut, 1.277 de infracțiuni privind violența în familie au fost raportate numai în județul Cluj. Victimele au cerut aproape 700 de ordine de protecție.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Violența domestică în România: actul sexual cu un minor și violul, cel mai des întâlnite infracțiuni, după lovire

Clujul a înregistrat 1.277 de cazuri de violență în familie, în 2022! Victimele au cerut sute de ordine de protecție

S-a inaugurat primul centru pentru combaterea violenţei în familie din Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter