Sănătate

Tinerii, cei mai afectați de noua tulpină Covid-19. Epidemiolog: „Omicron se mișcă mai repede în Europa decât în Africa de Sud”

Omicron are șanse de a se răspândi mai ușor în Europa decât în Africa de Sud deoarece este iarnă, fapt care favorizează dezvoltarea noii variante, atrage atenția epidemiologul Octavian Jurma.

Tinerii, afectați de noua tulpină Omicron. Tinerii, afectați de noua tulpină Omicron.

„Rata de creștere Omicron față de Delta în Danemarca a ajuns la 600%! La fel și în Marea Britanie. O rată de dublare sub două zile este aproape imposibil de conceptualizat. Omicron se mișcă mai repede în Europa, unde e iarnă, decât în Africa de Sud, unde este vară.

În Africa de Sud rata de dublare a scăzut la trei zile, în continuare mult peste maximul din Delta.


Îmi doresc și eu foarte tare să confirmăm natura mai blândă a variantei Omicron. Nu pot însă nici să ignor datele care vin din tot mai multe surse care ne spun că este la fel de virulentă ca restul variantelor de până acum, și diferența între țări va fi dată de rata de vaccinare, demografie și măsurile luate de guverne”, a explicat Jurma.

Numărul celor ajunși în spital cu Omicron, similar cu valul Delta

El a mai arătat că procentul de spitalizare al cazurilor Omicron este 0.9%, similar celui Delta care este de 0.8%: „Este însă ceva mai mare, nu ceva mai mic. Deci nici un semn de reducere a virulenței”.


Raportându-se la situația din Danemarca pentru a vizualiza o posibilă evoluție a Omicron în țara noastră, epidemiologul a explicat că tinerii rămân cei mai predispuși la a fi afectați de noua tulpină.

„Există tot mai multe cereri pentru ca varianta Omicron să fie declarată cu transmitere aeriană. Principala categorie de vârstă în care Omicron a dislocat Delta este 15-29 de ani. Se confirmă deci creșterea numărului de cazuri la tineri, observat și în Africa de Sud”, a precizat Octavian Jurma.

CITEȘTE ȘI:

Patru noi cazuri de infectare cu tulpina Omicron, depistate în România. Numărul total de cazuri a ajuns la 7

S-a anunțat primul DECES cauzat de varianta Omicron, în Marea Britanie

abonare newsletter