Sănătate

Senatul a aprobat un proiect legislativ pentru prevenirea şi combaterea CANCERULUI. Chirurgul Patriciu Achimaș: „Strategia prevede prevenirea acelor cancere care pot fi prevenite”

Proiectul de lege ca va da primul Planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului coordonat de deputat prof univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a fost adoptat de Senat.

Proiectul de lege ca va da primul Planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului coordonat de deputat prof univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a fost adoptat de Senat/ Foto: Facebook - Patriciu Achimaș-Cadariu

 

 


Senatul a adoptat săptămâna aceasta proiectul de lege care va da României primul Plan Național de Combatere a Cancerului, a anunțat profesorul și deputatul Patriciu Achimaș Cadariu, cel care a coordonat echipa de experți care a elaborat documentul strategic. 

 


Toți cei 115 senatori prezenți au votat „pentru” iar proiectul merge la Camera Deputaților care este cameră decizională în acest caz.

Chirurgul clujean de la Institutul Oncologic din Cluj a spus că planul se axează pe cinci localizări ale tumorilor solide: cancerul colorectal, mamar, de col uterin, bronho pulmonar și de prostată.


Odată ce va fi adoptat, o bună implementare a Planului ar însemna reducerea cu 15 la sută a mortalității cauzate de cancer, o țintă care va cere „un efort considerabil”, apreciază deputatul.

„Strategia prevede prevenirea acelor cancere care pot fi prevenite, începerea cât mai rapidă a tratamentului în cazurile diagnosticate și asigurarea unei calități a vieții cât mai bună a pacientelor și pacienților”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu.


 

CITEȘTE ȘI:

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu: Planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului devine lege

Chirurgul Achimaș-Cadariu, apel la institutele de oncologie în Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului: "Există finanțări, trebuie scrise proiecte"

Ultimele Stiri
abonare newsletter