Politică

Vasile Dîncu, despre PNRR: „Clientelismul politic, forma de redistribuire în teritoriu a avuției națiunii”

Senatorul de Cluj Vasile Dîncu a declarat că guvernul Cîțu a dat dovadă de lipsă de transparență cu privire la PNRR, arătând că criteriile de alocare a banilor sunt arbitrare și netransparente.

 

 


 

Vasile Dîncu, președintele Consilului Național al PSD, a denunțat lipsa de transparență a guvernului Cîțu cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Declarația politică a senatorului vine în contextul prezentării PNRR în plenul Parlamentului României, miercuri, 26 mai. Senatorul este de părere că banii sunt distribuiți prin clientelism politic, iar criteriile stabilite arbitrar avantajază prieteniile ministrului Cristian Ghinea.


 

În acest context, el vorbește despre imaginea României în ochii partenerilor din Uniunea Europeană.


„Un observator străin care nu știe mare lucru despre societatea noastră, dacă ar urmări doar discuțiile despre PNRR și ar lectura câteva informații din acest proiect (cu rezerva ca Domnul Ministru Ghinea să fie drăguț să îi dea acces măcar la un tabel sau două), ar putea face un diagnostic perfect privind nivelul de modernizare a societății românești, gradul de transparență, inteligența colectivă, privind responsabilitatea ori capacitatea noastră administrativă.

Oamenii providențiali ai momentului se duc la Înalta Poartă a Comisiei Europene și, după lupte îndelungi, vin acasă cu bani pentru popor. Clientelismul politic este forma de redistribuire în teritoriu a avuției națiunii. Comunitățile locale contează doar în măsura în care sunt conduse de colegii celor de la guvernare. Nu contează indicele de dezvoltare umană, nici gradul de dezvoltare, totul este să dăm bani doar celor care au votat masiv coaliția. Deși România se află în situația unor mari dezechilibre de dezvoltare, investițiile nu gândesc un echilibru, ci cu totul alte logici. De exemplu, guvernul vrea să introducă trenuri cu tehnologii aflate în trend, funcționale cu hidrogen, exact pe o rută care este deja acoperită de o autostradă (București-Pitești), dar ignorând alte zeci de rute unde există reale dificultăți de conexiune, deci fără să explice de unde vine necesitatea acestei tichii de mărgăritar”, a transmis Vasile Dîncu.


Președintele Consilului Național al PSD critică guvernul, susținând că acesta trimite la Bruxelles prima varianta a Planului de Redresare și Reziliență, fără să se consulte cu cineva, nici cu Parlamentul, nici cu societatea civilă.

„Centralismul este evident prin modul în care se iau deciziile și se fac proiectele. Guvernul a adunat în timpul anului 2020 proiecte de la prietenii politici din teritoriu și apoi Domnul Ghinea a început din nou să viseze la un super-minister care să avizeze toate proiectele, fără criterii, caiete de sarcini, punctaje, norme de eligibilitate. (...) Transparența este enervantă, cum scria Ghinea în 2006, în calitate de mare actor al societății civile. Acum, guvernul trimite, la Bruxelles, prima varianta a Planului de Redresare și Reziliență, fără să se consulte cu cineva, nici cu Parlamentul, nici cu societatea civilă, fiind lansat doar propagandistic, într-o grădină cu gazon de golf de la Clubul Diplomatic. Chiar și atunci când primesc de la Bruxelles sfatul de a se consulta cu societatea și cu opoziția, guvernanții se încăpățânează să nu facă public proiectul, pretextând că nu e gata, că încă se lucrează și că ceilalți nu înțeleg cât de complicat este, așa că mai bine să ne bazăm noi pe inteligența guvernanților. Apoi, Domnul Ghinea face un gest «de transparență fără precedent», cum titrează toată presa puterii, invitând niște pesediști la minister, să consulte acolo ce li se va arăta, iar nouă ne arată un tabel cu niște etape. Absolut șocantă atitudinea celor care, în opoziție, apăreau drept apostolii transparenței totale”, este de părere Vasile Dîncu.


În încheiere, senatorul spune că PNRR este o oglindă în care se poate vedea adevărata performanță a politicii românești, mărturisind că „se gândește cu groază cum ne văd partenerii noștri de la Bruxelles”.

„Aroganța gratuită a guvernaților care sunt proprietarii funcției pe care o dețin devine o caracteristică importantă a culturii de guvernare. Premierul spune mereu că cei din opoziție nu au școală, că ei nu înțeleg și, de aceea, nu trebuie să se chinuie cu transparența. Mai mult, spune că România va fi una dintre foarte puținele țări care va lua toți banii din PNRR. Când ești pe ultimele locuri în Europa, la toate capitolele, inclusiv la atragerea de fonduri europene, cum poți săți permiți să vorbești despre performanța altor țări și guverne pe care nu le depășești decât în declarațiile și, poate, în visele tale megalomanice? (...)

Multe alte lucruri se pot vedea chiar și de pe Marte despre societatea noastră pornind doar de la acest așa-zis nou proiect de reformă pe care România îl va rata cu nonșalanță, demagogie și balcanism, în timp ce politicienii vor murmura la infinit mantra cunoscută: Ceilalți sunt de vină. Unii autosuficienți, alții neobișnuiți cu opoziția, ori unii dintre ei visând la împărțeli pe după perdea sau înțelegeri prin parcări. PNRR este o oglindă în care am putea să vedem adevărata performanță a politicii românești. Mă gândesc cu groază cum ne văd partenerii noștri de la Bruxelles, mă gândesc cu rușine la modul în care se va consemna în manualele de istorie această epocă. Cred că, aici, imaginea cu nenumăratele selfiuri ale Domnului Cîțu, de la o învestire - vreo 26, parcă, poate deveni iconică pentru aroganța și deșertăciunea acestei guvernări”, a conchis senatorul PSD.

Ultimele Stiri
abonare newsletter