Politică

Iohannis, prima reacție publică în cazul azilelor groazei. „Cred că este o rușine națională. E evident că sunt mulți vinovați”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, marți, pe tema azilelor groazei. Potrivit șefului statului, nu se știe cine se face „vinovat politic”, dar cazul reprezintă o „rușine națională”.

Klaus Iohannis, primele declarații despre azilele groazei/Foto? Administrația Prezindențială a României Facebook.com Klaus Iohannis, primele declarații despre azilele groazei/Foto? Administrația Prezindențială a României Facebook.com

 

 


Premierul Marcel Ciolacu a solicitat controale în toate centrele sociale și reanalizarea autorizărilor acestora, după ce zeci de bătrâni au fost găsiţi în condiţii inumane în câteva azile din localitatea Voluntari.

 


De la Vilnius, unde participă în cadrul summitului NATO, Klaus Iohannis a făcut primele declarații în privința condițiilor inumane din azilele dedicate vârstnicilor. 

„Chestiunea cu azilele groazei e una foarte complicată. Cred că este o rușine națională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. E evident că sunt mulți vinovați. Unii sunt vinovați direct – care i-au supus pe bătrâni la rele tratamente. Dar mai sunt și alții. Cum putem să ne imaginăm că funcționează aceste azile fără ca autoritățile să știe?


Cred că lucrurile vor merge mai departe. Vinovați sunt toți cei care au știut și nu au făcut nimic. Cred că trebuie găsiți toți vinovații”, a declarat Klaus Iohannis la întrebările jurnaliștilor. 

În privința responsabilității, președintele a susținut că nu se știe cine se face „vinovat politic” pentru tratamentul inuman la care erau expuse persoanele vulnerabile în așa-numitele centre sociale, dar aceste aspecte urmează abia să fie clarificate. 


„Nu știu cine se face vinovat politic, se va vedea.

Cei vinovați, cu nume și prenume. Cei care nu au verificat, cei care au știut și nu au luat măsuri. Și aici vorbesc de poziții politice. E revoltător ca persoane în vârstă sunt tratate cu dispreț, sau chiar mai rău”, a adăugat Iohannis. 


În Cluj, administrația județeană a decis, luni, în cadrul unei ședințe extraordinare, aprobarea de noi investiții în câteva centre sociale din județ care oferă condiții improprii beneficiarilor, situație în care peste 1 milion de lei vor fi prevăzuți pentru creșterea calității serviciilor sociale, inclusiv cu fonduri din PNRR. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Efectul azilelor groazei? Centre sociale din Cluj, aflate în stare avansată de deteriorare, modernizate din fonduri PNRR

Azilele groazei. Ungureanu: Trecerea azilelor în subordinea secţiilor de boli psihice este „absolut absurdă și ilegală”

Peste 100 de bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, exploatate, bătute şi înfometate în azile. 56 de persoane au ajuns la spital

Ultimele Stiri
abonare newsletter