Napi Hírek

Koronavírus Kolozsváron? Pánik a repülőtéren, egy fertőzésgyanús nőt kórházba szállítottak

Koronavírus-fertőzéssel gyanúsított nőt vizsgáltak kedden Kolozsváron.

Koronavírus-fertőzéssel gyanúsított nőt vizsgáltak kedden a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtéren. A román nemzetiségű nő a Kolozsvárra Varsóból érkezett LOT légitársaság járatának egyik légikísérője volt. A repülő fedélzetén, amely 13:03-kor érkezett meg a repülőtérre 61 személy tartozkódott, köztük a személyzet négy tagja.

Az eljárások szerint a repülőgépet azonnal elkülönítették, majd a helyszínre érkezett közegészségügyi osztály epidemiológiai orvosai végezték el a járványtani vizsgálatot. Habár a nő tünetmentesnek bizonyult, a vizsgálatot követően profilaktikus intézkedésként úgy döntöttek, elkülönítik a kolozsvári kórház fertőző betegségek osztályán legfeljebb 14 napig.


„A fertőző betegségek kórházában végzett speciális konzultációt követően a szakorvosok valószínűtlennek tartják, hogy a személy koronavírussal fertőzött lenne” – vallotta Mihai Moisescu, a Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője. Elmondása szerint a repülőgép utasaira vonatkozóan viszont nyilvántartást készítettek az adataikkal.

A nyilvántartás végett a Lengyelországból érkezett járat utasai bármikor kapcsolatba léphetnek a Kolozs megyei közegészségügyi igazgatósággal, megfigyelés alatt állnak. Ugyanakkor információkat kaptak a betegség tüneteiről, és azt javasolták nekik, hogy a tünetek megjelenése esetén azonnal forduljanak a 112 segélyhívó szolgálathoz, utólag pedig a kolozsvári fertőző betegségek osztályára szállítják.


A LOT légitársaság román utaskísérője két másik kollégájával léphetett kapcsolatba, akik már karanténban vannak a kínai eredetű gyilkos vírussal való fertőzés gyanúja miatt. A lengyel légitársaság alkalmazottjai egy vietnámi látogatás folyamán érintkeztek, valószínűleg ebből kifolyólag eredt a pánikot keltő gyanú. A hatóságok rámutatnak, hogy a kínai vírus esetében a fertőzött egyén 2-3 napig nem lesz lázas, mint például a szezonális influenza esetében.

Citește în limba română despre acest subiect AICI și AICI.

Etichete: Kolozsvar
Ultimele Stiri
abonare newsletter