Sănătate

Coronavirus la Cluj? Rezultatul controlului medical. Ce spune Direcția de Sănătate Publică

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Cluj susține că, deocamdată, nu se confirmă apariția coronavirusului la stewardesa preluată de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. De asemenea, pasagerii cursei Varșovia-Cluj vor fi monitorizați.

Coronavirus la Cluj? Rezultatul controlului medical. Ce spune Direcția de Sănătate Publică Coronavirus la Cluj? Rezultatul controlului medical. Ce spune Direcția de Sănătate Publică

În cursul zilei de marți, 28 ianuarie, pe Aeroportul din Cluj-Napoca, din cursa Varșovia – Cluj-Napoca, a fost preluată o femeie care a anunțat anterior că este posibil să fi venit în contact cu o persoană cu suspiciune de infecție cu coronavirus.

„A fost alertat aeroportul și, conform procedurii, aeronava a fost garată. Medicul epidemiolog din Direcția de Sănătate Publică Cluj a efectuat ancheta epidemiologică conform procedurilor. În urma anchetei s-a decis, ca măsură profilactică (persoana este asimptomatică) izolarea în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca pentru o perioadă de până la 14 zile și prelevarea de probe, conform metodologiei. În urma consultului de specialitate efectuat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase medicii specialiști consideră puțin probabil ca persoana să fie infectată cu coronavirus”, a declarat Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.


Potrivit acestuia, pentru pasagerii din aeronavă (în număr de 57) s-a întocmit o evidență cu datele acestora pentru a putea fi contactați și monitorizați. Totodată, aceștia au primit informații cu privire la simptomatologia bolii și le-a fost recomandat ca în cazul apariției unor simptome să se adreseze serviciului de urgență 112 în vederea transportului la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.  

Și directorul operațional al Aeroportului Cluj, Tudorel Lupoaiei, a declarat că un prim control medical ar fi infirmat suspiciunea de coronavirus în cazul pasagerei cursei aeriene LOT Varșovia – Cluj-Napoca. Cursa din Polonia a aterizat la ora 13:03 pe Aeroportul din Cluj-Napoca, dar avionul a rămas la sol, după ce au apărut informații că respectiva pasageră ar fi fost în Asia de Sud-Est, în zona contaminată de coronavirus.


Autoritățile atrag atenția că, în cazul virusului din China, persoana infectată nu face febră, timp de 2-3 zile, așa cum se întâmplă în cazul gripei sezoniere.

Ultima alertă legată de o posibilă infectare cu acest virus a fost luni, la Bacău, când o persoană recent revenită din China s-a prezentat la secția Urgențe a Spitalului din Bacău cu simptome specifice coronavirusului. În acest caz, în urma investigațiilor efectuate, Ministerul Sănătății a declarat că a fost vorba doar de o banală gripă.


CITEȘTE ȘI: ALERTĂ la Aeroportul Cluj! Stewardesă suspectă de CORONAVIRUS, avion BLOCAT pe pistă!

Ultimele Stiri
abonare newsletter