Educație

Ireal! 19 elevi de liceu cu mediile 1 și 2 primesc bursă de merit

Peste 160 de elevi din judeţul Arad care au medii sub cinci primesc burse de merit, iar dintre aceştia 19 au medii de 1 şi 2.

Elevi într-o sală de clasă/ Foto: depositphotos.com Elevi într-o sală de clasă/ Foto: depositphotos.com

 

 


Peste 160 de elevi din judeţul Arad care au medii sub cinci primesc burse de merit, iar dintre aceştia 19 au medii de 1 şi 2, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, citate de agerpres.ro

 


Conform sursei citate, în judeţ se acordă în total 8.936 burse de merit pe bază de medie generală anuală sau, în cazul elevilor clasa a IX-a, pe baza mediei de admitere.

Dintre elevii cu burse de merit, 166 au medii generale anuale sub 5, iar 16 dintre aceştia au medii de 2 şi trei au medii de 1.


Totuşi, arată documentele ISJ Arad, cele mai multe burse se acordă cu adevărat pentru merit, pentru că 4.024 dintre elevii bursieri au medii cuprinse între 9,50 şi 10. Alţi 1.727 de elevi cu burse au medii între 9 şi 9,49.

Ministrul Educației: „„Bursele stimulează, în noua formulă, performanţa la clasă”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, vineri, la Sinaia, că bursele stimulează, în noua formulă, performanţa la clasă şi nu se doreşte ca cele de merit să fie acordate pentru medii sub baremul de trecere.


„Bursele stimulează, în noua formulă, performanţa la clasă. Asta înseamnă că actuala categorie de burse de merit înglobează ce era înainte bursa de studiu şi bursele de merit. Într-adevăr, ca orice politică nouă, a avut nişte efecte punctuale, care trebuie să fie rezolvate, discutăm acum care va fi acea formulă. Nu ne dorim să avem burse de merit care să fie acordate pentru medii sub baremul de trecere şi trebuie să vedem dacă filosofia impune un prag de medie sau pur şi simplu vorbim despre o reseparare a burselor de studiu faţă de bursele de merit sau pur şi simplu o numim bursă de progres educaţional cu barem minim de medie, dar care să stimuleze exact asta, progresul şcolar, pentru că de asta avem nevoie la un procent de 44% copii de 15 ani analfabeţi funcţional”, a declarat ministrul.

În context, Deca a subliniat că, într-o proporţie covârşitoare, bursele de merit se acordă pentru cei mai buni copii.


„Nici noi nu ne dorim să avem burse de merit sub o medie minimă decentă, însă vorbim despre un procent de sub 2% din totalul burselor de merit care sunt în această situaţie. (...) Deci, într-o proporţie covârşitoare, cele 450.000 de burse de merit se acordă pentru cei mai buni copii”, a adăugat Ligia Deca. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Elevi FĂRĂ Evaluare Națională sau cu media 2 primesc burse de „MERIT”! Învățământul românesc o ia la vale.

„România educată.” Un elev de liceu cu media 4,59 ia bursă de merit!

Ultimele Stiri
abonare newsletter