Educație

Școli și grădinițe din 20 de comune din Cluj, fără apă potabilă. 131 de clădiri nu au autorizație de incendiu

Elevii din școli și grădinițe care se află în 20 de comune din județul Cluj încep noul an școlar 2023-2024 în clădiri fără autorizații sanitare, din cauza lipsei apei potabile.

131 de clădiri în Cluj în care funcționează școli, fără autorizație de securitate la incendiu / Foto: depositphotos.com 131 de clădiri în Cluj în care funcționează școli, fără autorizație de securitate la incendiu / Foto: depositphotos.com

 

 


În județul Cluj, la începutul anului școlar 2023-2024, elevii își vor efectua activitatea în 901 clădiri aflate în incintele școlilor și grădinițelor, dintre care 131 sunt neautorizate privind securitatea la incendiu, potrivit datelor transmise de inspectorul șef al IȘJ Cluj, Marinela Marc:

 


„Pot să vă spun că în urma inventarierii stadiului de autorizare, începem anul școlar cu totalul celor 901 de clădiri în care își desfășoară activitatea școlile (vorbim de internate, cantine, ateliere, săli de sport sau clădiri pentru spațiile de învățământ). Din acestea, 599 nu fac obiectul autorizării - la momentul apariției legii, erau autorizate. Autorizate sunt 171 și neautorizate, în acest moment, 131 de obiective, cam 14% din totalul obiectivelor cu destinație învățământ. Dar și dintre acestea, pentru 60 de clădiri s-au eliberat deja avize de securitate la incendiu, deci înseamnă că este în curs de obținere autorizația”, a declarat Marinela Marc, în cadrul unei conferințe de presă organizate luni, 4 septembrie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj. 

CITEȘTE ȘI:
Mulți IT-iști, dar prea puțini profesori de informatică, în Cluj. Șefa IȘJ: „Lipsesc și profesorii de germană. E o problemă națională”
 

Cu toate acestea, șefa IȘJ a spus că problemele nu sunt mari și că nu există pericole pentru copii, deși clădirile nu sunt autorizate de ISU:


„Să știți că multe dintre clădiri sunt noi, clădiri finalizate, recepționate, dar nu respectă anumiți parametrii. Ne-au explicat domnii de la ISU că există un anumit tip de prize sau altceva... care urmează să fie refăcute, sunt în discuții, le-au dat un plan de măsuri de implementat și sunt în curs de obținere a autorizației. Sunt și foarte costisitoare aceste documentații și, de multe ori, primarii amână în planificarea bugetului o cheltuială care poate în momentul acela nu li se pare prioritară. Dar chiar și în aceste clădiri să știți că există planuri de evacuare, există extinctoare verificate autorizate, resposabilii de la ISU țin legătura în permanență cu școlile, efectuează instruiri ale personalului, participă la aceste activități de instruire și de alarmare/evacuare a copiilor. Din punctul lor de vedere, nu există neapărat un pericol, doar că sigur trebuie să facă pași pentru a intra în legalitate și a obține aceste avize. Școala de la Vad are cel mai modern sistem de încălzire, cum să fie un pericol școala aceea, nouă, terminată, solidă? Dar sunt costuri pentru obținerea acestor autorizații”, a adăugat inspectorul școlar general.

CITEȘTE ȘI:
În municipiul Cluj-Napoca NU MAI SUNT ȘCOLI CU TOALETA ÎN CURTE

 


Situația este, însă, mai bună decât anul trecut, când 151 de clădiri ale unităților de învățământ din judeţul Cluj nu îndeplineau condiţiile de securitate la incendiu şi nu au primit autorizație din partea ISU.

Școli și grădinițe fără apă potabilă

Diagnoza stadiului de autorizare sanitară a clădirilor în care funcționează unități de învățământ:


a) În municipiul Cluj-Napoca - 2 clădiri:
- Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța Poveștilor” - se desfășoară lucrări de reabilitare și modernizare. „Nu se desfășoară activitate sunt lucrări ample. Copiii au fost relocați în alte spații”, spune Marinela Marc.
- Colegiul Național „George Coșbuc” - sală de sport (probleme tehnice)
b) Turda - 3 clădiri: 
- Colegiul Național Tehnic Turda - internat, spălătorie și sală de sport (problemele: acoperiș neetanș, mobilier parțial degradat, instalații sanitare neetanșe). „Colegii mei desfășoară în prezent inspecții tematice și i-am rugat să verifice dacă există activitate în aceste spații, dacă sunt copii cazați în internat… ca să știm. Ele sunt în evidența DSP, dar noi nu am apucat încă să verificăm”, a declarat Marinela Marc. 
c) Câmpia Turzii - 1 clădire: 
- Grădinița cu Program Prelungit „Pinochio” - clădire degradată, se efectuează lucrări de reabilitare. „Și aici copiii sunt relocați” - Marinela Marc.
d) Dej - 1 clădire: 
- Ateliere Liceu Tehnologic „Someș” - în curs de autorizare după finalizarea lucrărilor de reabilitare
e) Gherla - toate clădirile autorizate
f) Huedin - toate clădirile autorizate
g) Mediul rural - clădiri neautorizate din cauza lipsei de apă potabilă, pe raza UAT-urilor: Așchileu Mare, Chinteni, Feleacu, Măguri Răcătău, Panticeu, Recea Cristur, Mociu, Moldovenești, Ploscoș, Tureni, Tritenii de Jos, Cășeiu, Mica, Unguraș, Vad, Buza, Sînmartin, Poieni, Izvoru Crișului, Sâncraiu.

În unele localități s-au efectuat lucrări de racordare la rețeaua de apă și sunt în curs de autorizare, potrivit inspectorului școlar general Marinela Marc. Este vorba despre Cășeiu, Izvoru Crișului, Săcuieu, Mica și Vad. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Școala „Iuliu Hațieganu” din Mănăștur, deschisă pentru noul an școlar. Peste 1.000 de elevi vor beneficia de condiții moderne de studiu

450 de școli ar putea organiza programul „O Masa caldă” în acest an școlar. 12 școli de pe listă sunt din Cluj

abonare newsletter