Educație

Legile Educației, vot final în Senat, în prima zi de grevă generală în învățământ. Alina Gorghiu: „România educată devine astăzi realitate”

Așa-numitele legi ale educației vor primi votul final în Senat, luni, chiar în prima zi de grevă generală din învățământul preuniversitar. Potrivit Alinei Gorghiu, pachetul de legi a beneficiat de o „consultare națională” fără precedent.

Legile Educației, vot final în Senat în prima zi de grevă generală în învățământ/Foto: FSLI Romania Facebook.com Legile Educației, vot final în Senat în prima zi de grevă generală în învățământ/Foto: FSLI Romania Facebook.com

 

 


Între timp, luni, angajații din educație amenință cu proteste masive de stradă, în paralel cu greva generală, dacă Guvernul nu vine cu soluții pentru problemele din învățământ.

 


Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că proiectul „România educată” va deveni realitate prin adoptarea în plenul Senatului, for decizional, a celor două proiecte de legi a învăţământului universitar şi a învăţământului preuniversitar.

„Cel mai important proiect, de departe, pe care îl avem astăzi pe ordinea de zi, este pachetul legilor Educaţiei. România educată devine astăzi realitate, sunt convinsă, prin votul coaliţiei aflate la guvernare. Parlamentarii sunt mobilizaţi. (...).


Peste 500 de amendamente au fost depuse şi în Senatul României la aceste legi. Sunt mulţumită că azi (luni - n.r) vom supune plenului Senatului proiectul cel mai mare de consultare naţională din ultimele trei decenii. 

CITEȘTE ȘI: 

Mandatele rectorilor. Daniel David: „La UBB poți fi rector două mandate, indiferent că te-ai suspendat sau le-ai întrerupt”

Vorbim de nişte legi care oferă răspunsuri şi oferă un cadru adaptat nevoilor elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor. Sunt oameni care au nevoie de aceste schimbări, sunt oameni care aşteaptă de la Parlamentul României responsabilitate astăzi”, a afirmat Alina Gorghiu în cadrul unei conferințe de presă, susținut luni, după şedinţa Biroului permanent al Senatului.


Proiectele legilor învăţământului preuniversitar şi superior, împreună cu rapoartele comisiei de specialitate, vor intra luni, pentru vot, în plenul Senatului, ca for decizional.

Comisia de învăţământ a Senatului a dat, sâmbătă, raport favorabil cu amendamente admise şi respinse proiectului legii învăţământului preuniversitar.


Reprezentanţii opoziţiei au votat împotrivă.

Spre exemplu, potrivit fostului ministru al Educației, Mircea Miclea, legislația propusă de ministerul Educației este lipsită de coerență, în contextul în care sunt enunțate o serie de principii ce urmează să guverneze învățămîntul românesc, precum cel al nediscriminării, al calității, al eficienței și al relevanței, dar care sunt încălcate prin modificările propuse de ministerul de resort. 

David: Cu sute de amendamente, ce folos că și-a asumat coaliția legile educației?

Rectorul UBB, Daniel David, a semnalat recent că multitudinea de amendamente propuse la pachetul de legi ale Educației nu au beneficiat de un filtru al specialiștilor în domeniu. 

„Nu contest, pentru că este elementul democrației dreptul parlamentarilor de a face amendamente și de a lucra pe proiectele de lege. 

Doar că aici logica a fost puțin diferită: a venit un pachet de legi, asumat de o coaliție și de un guvern, și se presupunea că în Parlament se va discuta elemente mai degrabă fundamentale, adică să nu fie erori, contradicții majore... 

Dacă vin acum cu sute de amendamente, ce folos că și-a asumat coaliția pachetul respectiv de legi? Atunci, nu mai bine începeam direct din Parlament?”, a declarat Daniel David în cadrul unei intervenții la tvrinfo

„Pentru elaborarea acestor legi, filosofia a fost alta. S-a mers pe ideea de co-participare, dar n-am avut în final specialiștii care să filtreze toate părerile, să vină cu un model clar, să ne spună cum se potrivește cu spațiul vestic la care am aderat și în care vrem să ne integrăm, de ce am asumat un lucru și nu altul, și cum îl argumentăm. 

De aceea suntem în faza în care vedem legile atacate de toată lumea, vedem în Parlament că nu este nimeni care să apere o viziune”, a explicat rectorul UBB.

Sindicaliștii din învățământ au respins ieri oferta Guvernului - bonusuri de câte 1.000 de lei, de două ori pe an, pentru debutanți - și au declanșat luni, prima grevă generală din educație din ultimii 18 ani. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mircea Miclea, despre legile educației: „Sunt construite într-o cheie politicianistă, în așa fel încât să satisfacă interesele actorilor relevanți”

Mandatele rectorilor. Daniel David: „La UBB poți fi rector două mandate, indiferent că te-ai suspendat sau le-ai întrerupt”

Sindicaliștii din învățământ cer Guvernului soluții pentru problemele din educație. „Salariații sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter