Educație

Sindicaliștii din învățământ cer Guvernului soluții pentru problemele din educație. „Salariații sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă!”

Federațiile din învățământ solicită Executivului soluții pentru problemele din educație și amenință cu proteste masive de stradă, desfășurate în paralel cu greva generală. „Nu avem nevoie de ajutoare sociale, avem nevoie de salarii decente”, susțin profesorii.

Angajații din educație amenință cu proteste masive de stradă, în paralel cu greva generală, dacă Guvernul nu vine cu soluții pentru problemele din învățământ/Foto: Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean Facebook.com Angajații din educație amenință cu proteste masive de stradă, în paralel cu greva generală, dacă Guvernul nu vine cu soluții pentru problemele din învățământ/Foto: Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean Facebook.com

 

 


Sindicaliștii din învățământ au respins ieri oferta Guvernului - bonusuri de câte 1.000 de lei, de două ori pe an, pentru debutanți - și au declanșat luni, prima grevă generală din educație din ultimii 18 ani. 

 


Profesorii cer salarii decente și refuză „ajutorul social” oferit de Guvern

Angajații din învățământ arată, prin intermediul unui mesaj publicat de reprezentanții sindicatelor, că au nevoie de salarii decente, nu de „ajutor social”. 


Solicitările dascălilor vin în contextul în care de aproape doi ani de zile au atras atenția asupra problemelor din educație, însă fără rezultat. 

„Este greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. 


Este greva celor care spun răspicat: Așa nu se mai poate!”, se arată în mesajul publicat, luni, de reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ. 

„Guvernul trebuie să găsească soluții pentru problemele din educație!


Nu avem nevoie de ajutoare sociale. Nu suntem asistați social. Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte și nu facem jocuri politice”, se arată în mesajul sindicatelor din învățământ. 

Mai mult, potrivit sindicaliștilor, profesorii sunt gata de proteste masive, desfășurate în paralel cu greva generală, dacă Guvernul nu vine cu soluții concrete.

„Atenționăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ și nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariații din educație sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, avertizează sindicaliștii din învățământ. 

Oferta Guverului pentru profesori

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, duminică seară, oferta Guvernului pentru angajații din învățământ care constă în câteva bonusuri și stimulente pentru profesorii debutanți sau pentru cei care optează să predea în medii defavorizate. 

  • bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți
  • acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate
  • creșteri de salarii pentru personalul nedidactic
  • Legea salarizării finalizată până la jumătatea lunii iulie

„Au fost propuse stimulente financiare pentru debutanți și pentru cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. (...).

Guvernul face eforturi pentru a găsi soluțiile cele mai bune atât pentru ei, cât și pentru toți românii. Am stabilit astăzi împreună cu sindicatele câteva direcții și măsuri, care arată buna noastră credință și eforturile sincere pe care le depunem pentru îmbunătățirea condițiilor salariale, și nu numai, din sistemul de învățământ românesc”, a notat Nicolae Ciucă după consultările de duminică cu sindicatele din învățământ. 

Ce salarii propun sindicatele pentru profesori

Potrivit sindicatelor din învățământ, profesorii debutanţi ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie, în timp ce salariul net al unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7000 de lei lunar.

„Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2500-2700 de lei ar ajunge la aproape 4000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. 

Şi categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6900-7000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, a declarat, duminică seara, Marius Nistor, Preşedintele Federaţiei sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

70% din profesorii clujeni participă la greva generală! ISJ Cluj: Părinții să fie în „permanentă legătură” cu dirigintele pentru a fi informați

Ultimele Stiri
abonare newsletter