Educație

Mandatele rectorilor. Daniel David: „La UBB poți fi rector două mandate, indiferent că te-ai suspendat sau le-ai întrerupt”

Potrivit noului pachet de legi ale educației, rectorii în funcție vor putea sta încă 10 ani la conducerea universităților. UBB va continua bunele practici ale tradiției academice potrivit cărora rectorii pot rămâne în funcție doar două mandate.

Daniel David, despre mandatele rectorilor/foto: danieldavidubb.wordpress.com Daniel David, despre mandatele rectorilor/foto: danieldavidubb.wordpress.com

 

 


Potrivit amendamentelor adoptate la legea educației, rectorii în funcție pot beneficia în continuare de două mandate la conducerea universităților. 

 


Camera Deputaților a adoptat miercuri, 10 mai, proiectul de lege a învățământului superior. Potrivit unui amendament PSD, rectorii în funcție vor putea rămâne la conducerea universităților timp încă de zece ani. 

Profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a susținut că aceste prevederi nu vor schimba bunele practici și tradiția universității clujene potrivit cărora un rector poate beneficia de două mandate.  


„Da, noi avem stipulat foarte clar în Cartă, nu am de gând să schimb Carta, potrivit căreia la UBB poți fi rector două mandate, indiferent că te-ai suspendat, că le-ai întrerupt ș.a.m.d.

CITEȘTE ȘI:

România, țară cu profil colectivist. Daniel David: Unele instituții publice se laudă că sunt ca o familie

Aceasta a fost tradiția și eu o voi păstra, cât timp sunt eu rector”, a declarat Daniel David în cadrul intervenției la tvrinfo. 


Potrivit  Cartei UBB Art. 58. (4) „Aceeaşi persoană poate ocupa funcţia de Rector al UBB pentru maximum două mandate. Exercitarea interimară a funcţiei rectorale nu se ia în considerare la numărarea mandatelor”. 

Prof. univ. dr. Daniel David a fost ales în luna martie 2020 în funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 


Mandatele rectorilor: limitate sau nu

Care este modelul potrivit pentru a fi aplicat în cazul mandatelor rectorilor? După cum arată Daniel David, în unele universități din Germania, mandatele rectorilor pot cuprinde 15-20 de ani. În acest context, România nu ar fi singurul stat care este interesat de mandatele prelungite ale rectorilor. Însă, potrivit rectorului UBB, noile legi ale educației ar fi trebuit să propună un model corespunzător profilului românesc, în urma consultării experților din educație. 

Pentru România, cel mai potrivit model ar fi fost cel al numărului limitat de mandate pentru rectori, arată profesorul Daniel David. 

„Dacă am fi discutat aceste aspecte într-o manieră corectă, explicită, ne-am fi putut întreba:  «Care este modelul de care ar putea beneficia România în acest moment?»

După mine, ar fi fost modelul cu două mandate și cu termene limitate. Fiindcă noi avem la nivelul țării și la nivelul instituțiilor tendința de a concentra puterea”, a explicat rectorul UBB, Daniel David. 

Noile legi ale educației au fost aprobate de Camera Deputaților și au intrat în dezbaterea din Senat în această săptămână, iar votul final pe acest pachet de legi cu multiple amendamente ar putea fi exprimat în 22 mai de către parlamentari.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Consorţiul Universitaria se reunește la Cluj-Napoca. Se vor discuta teme legate de proiecte de legi ale educaţiei şi ale cercetării

România, țară cu profil colectivist. Daniel David: Unele instituții publice se laudă că sunt ca o familie

Mircea Miclea, despre legile educației: „Sunt construite într-o cheie politicianistă, în așa fel încât să satisfacă interesele actorilor relevanți”

abonare newsletter