Economie

Corupţia şi evaziunea, văzute ca o hidră

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/16_ziua/andreea-paul-vass.jpg" border="0" alt="Andreea Paul Vass" title="Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, susţine că inflaţia e susţinută de lipsa concurenţei şi de veniturile din munca la negru" style="float: left; border: 0pt none; margin: 2px 5px;" />Consilierul primului ministru, Andreea Paul Vass a declarat ieri că lupta împotriva corupţiei trebuie intensificată. Mai mult, ea a afirmat că evaziunea fiscală es răspunzătoare pentru inflaţie.</p> <p>Inflaţia din România este determinată atât de lipsa concurenţei şi de intermediari, cât şi de cererea care se bazează în continuare pe venituri din munca la negru şi evaziune fiscală, a declarat marţi Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc.</p> <p>„Avem nevoie de concurenţă şi de competitivitate. Din nefericire, când vorbim de inflaţia din România, nimeni nu spune că ea se bazează, din păcate, pe o concurenţă foarte redusă, care nu pune presiune pe preţ. Aşa se face că în anumite zone, mai ales în cele legate de producţia internă, la legume - unde la cartofi avem inflaţie de 6% pe ianuarie 2011 faţă de luna anterioară - creşterea preţurilor se datorează aproape în exclusivitate practicilor de intermediere, pentru că producţia internă acoperă în mare parte consumul. Sigur că perioada iernii justifică creşterea preţurilor, dar nu atât de mult”, a declarat Andreea Paul Vass, potrivit Mediafax.</p>

Corupţia, asemeni unei hidre

Alt argument invocat de Vass este cererea de produse sau servicii bazată pe veniturile obţinute din munca la negru şi din evaziune fiscală. „Atâta timp cât concurenţa nu se adresează unui consumator care îşi drămuieşte cu foarte multă grijă cheltuielile, vom avea inflaţie. De aceea bătălia cu corupţia şi evaziunea fiscală se asemănă cu bătălia cu o hidră. Nu se vorbeşte despre ea, ci se face. Nu poţi să ieşi să spui vom controla, vom investiga. Controlezi şi ieşi în momentul în care se demască mătrăşelile”, a adăugat Vass. Ea a spus că nu crede că este o surpriză că prioritatea premierului pentru 2011 este bătălia cu corupţia şi evaziunea fiscală.

Mai multe contracte de muncă

Andreea Paul Vass *
Consilier al premierului Emil Boc

"Atâta timp cât concurenţa nu se adresează unui consumator care îşi drămuieşte cu foarte multă grijă cheltuielile, vom avea inflaţie."


De asemenea, Vass a afirmat că numărul contractelor de muncă a crescut anul trecut la 5,97 milioane, de la 5,92 milioane în 2009, când s-a înregistrat o scădere faţă de 2008.

„Intoxicările mediatice, cu excepţia unor publicaţii de business, au lansat informaţii conform cărora 1,7 milioane de contracte de muncă s-au evaporat între 2008 şi 2010. Cifrele oficiale privind contractele active, full time şi part time arată că în 2008 erau 6,26 milioane de contracte, au scăzut la 5,92 milioane în 2009, iar în 2010 au crescut la 5,97 milioane de contracte”, a spus Vass. Ea a menţionat că acest lucru înseamnă că şi în condiţii de contracţie economică, din 2010, au existat peste 50.000 de contracte noi semnate. Pe de altă parte, Vass a reiterat necesitatea modificării codului muncii, în vederea flexibilizării pieţei forţei de muncă, precizând că o va susţine cu „cerbicie”.


Contracţia PIB, mai mică decât prognoza

Consilierul primului ministru a mai afirmat că în anul 2010 contracţia PIB a fost de numai 1,2%, faţă de 2%, cât fusese prognozat. Ea a explicat că înregistrarea unei contracţii mai mici pe anul 2010 se datorează rezultatelor mai bune obţinute în trimestrul al patrulea al anului trecut. Conform datelor estimative publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut a scăzut cu 1,2% în anul 2010, comparativ cu 2009, iar în trimestrul IV 2010 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2010. Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2009, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,5% pe seria ajustată sezonier. În anul 2010, comparativ cu anul 2009, Produsul Intern Brut (serie brută) s-a redus cu 1,2%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter