Administrație

Consiliul Județean Cluj caută fonduri pentru realizarea Centrului de Transplant Multiorgan. Tișe: „Sunt hotărât să ne batem pentru aceste finanțări”.

Încă un pas pentru realizarea Centrului de Transplant Multiorgan din Cluj. Consiliul Județean a aprobat actualizarea sumei aferente investiției, urmând să găsească și sursa de finanțare pentru construcția centrului.

Alin Tișe, Consiliul Județean Cluj, despre realizarea Centrului Integrat de Transplant/Foto: Alin Tișe Facebook.com Alin Tișe, Consiliul Județean Cluj, despre realizarea Centrului Integrat de Transplant/Foto: Alin Tișe Facebook.com

 

 


Proiectul Centrului Integrat de Transplant Multiorgan se află în fază avansată, însă problema continuă să fie reprezentată de sursa de finanțare. Lipsa de colaborare a ministerului Sănătății pentru concretizarea acestui proiect cu impact regional a fost semnalată în repetate rânduri de reprezentanții Consiliului Județean Cluj. Proiectul Centrului de Transplant este în faza de analiză și adjudecare a licitației. La ora actuală în România sunt peste 5.000 de persoane aflate pe dializă cronică care ar trebuie să beneficieze de un transplant renal.

În urmă cu doi ani de zile, în noiembrie 2021, Consiliul Județean Cluj aproba valoarea investiției la 950.750.304,93 lei (inclusiv TVA). Tot atunci, valoarea proiectului conex, care prevede amenajarea urbană pentru ansamblul Clinicilor Universitare, a fost aprobată în sumă de 19.758.364,88 lei (inclusiv TVA).


Până în prezent investițiile s-au derulat din fonduri proprii, urmând ca în perioada următoare să se identifice și să se acceseze surse externe de finanțare nerambursabile sau rambursabile, sau alte variante legale de realizare a investiției.

Valoarea actualizată pentru Centrul de Transplant Multiorgan din Cluj a fost votată de consilierii județeni, fiind stabilită la 1.141.338.028,538 lei. 


De asemenea, valoarea proiectului ansamblului Clinicilor Universitare a fost stabilit prin vot la 25.195.504,342 lei.

 „Indicatorii actualizați reflectă situațiile economice dificile din ultimii doi ani și au menirea de a asigura realizarea lucărilor în condițiile actuale de piață”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre votat de consilierii județeni. 


De altfel, actualizarea valorii proiectului permite „crearea cadrului legal pentru finalizarea procedurii de achiziție publică prin desemnarea antreprenorului general care să asigure executarea lucrărilor”, arată sursa citată. 

Scenarii de finanțare pentru Centru Integrat de Transplant din Cluj

Potrivit președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, se iau în calcul câteva opțiuni pentru atragerea fondurilor necesare realizării centrului de transplant din Cluj. 


Oricum, după cum arată reprezentanții administrației județene, proiectul este unul matur, iar după identificarea fondurilor necesare pentru construcție, proiectul se va derula în termeni optimi. 

„Despre acest proiect aș vrea să spun că suntem în faza de licitație, de analiză și adjudecare a licitației. Proiectul este unul avansat, după cum suntem în faza de analiză și adjudecare pentru un alt proiect, cel al Spitalului de Copii. Cele două proiecte sunt de departe primele la nivel național, dar nu sunt pe lista PNRR, din păcate. Am speranța că în scurt timp vom obține finanțarea pentru Spitalul Pediatric Monobloc.  

Sunt convins că vom obține finanțare. În condițiile în care acum proiectul este fără finanțare, nu ai cum începe lucrările. 

Luăm în calcul mai multe surse de finanțare ca fiind posibile pentru Centrul Multiorgan. Analizăm mai multe scenarii de finanțare: fie prin PNRR, fie prin fondul de Sănătate pentru finanțare obiectivelor care nu sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Poate fi aplicată și măsura semnării contractului cu termen suspensiv. Se analizează posibilitatea de a face și o concesiune de lucrări pentru Centrul de Transplant din Cluj. 

Sunt foarte hotărât să ne batem pentru aceste finanțări. 

Cunoscând însă lipsa de empatie a ministerului Sănătății, să zic așa, mă aștept ca după ce va fi realizat ministerul să nu-l acrediteze, să nu vrea să-l preia. 

De doi ani lucrăm la acest proiect”, a explicat președintele Consiliului Județean Alin Tișe în ședința desfășurată marți. 

CITEȘTE ȘI: 
Alin Tișe îl acuză pe Rafila de „dezinteres total” pentru problemele Clujului: „Dacă se va întâmpla o catastrofă, este primul responsabil”

Centru de Transplant va fi realizat pe un teren în suprafată de 17.318 mp și va dispune de un număr de 280 de paturi.

Nucleul clădirii va fi reprezentat de blocul operator, care grupeacă 12 săli de operație, în circuit închis. De asemenea va fi prevăzut cu heliport care să deservească atât centrul cât și toată zona medicală de urgență din municipiul Cluj-Napoca. Desfășurarea spațială a clădirii se va realiza pe 4 subsoluri, parter și 5 etaje supraterane. Proiectul cuprinde atât realizarea clădirii spitalului cât și dotarea acestora cu echipamentele medicale de ultimă generație care să permită desfășurarea în condiții excelente a actului medical. De asemenea, amenajarea teraselor ansamblului clinicilor universitare vine în sprijinul Centrului Integrat de Transplant, prin asigurarea amplasării unor construcții tehnice necesare unei bune funcționări cât și prin ameliorarea imaginii curții spitalului.

Perioada de execuție a proiectului este stabilită la 36 de luni. 

Noul Centru de Transplant va fi organizat pe mai multe departamente, precum: Departament Transplant Renal și Urologie, Departament Pneumoftiziologie și Chirurgie Toracică, Departament Transplant de Cord și Chirurgie Toracică, Departament Gastroenterologie și Transplant Hepatic, Anestezie – Terapie intensivă, Spitalizare de zi.

În prezent, activitatea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca se desfășoară într-un pod.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Spitalul Monobloc de Copii și Centrul de Transplant vor avea constructori anul acesta. Tișe: „După, practic, în orice moment putem începe lucrările”

Alin Tișe îl acuză pe Rafila de „dezinteres total” pentru problemele Clujului: „Dacă se va întâmpla o catastrofă, este primul responsabil”

1000 de pacienți așteaptă să facă transplant în POD, la Cluj! Medicii cer Guvernului să găsească bani pentru construirea Centrului de Transplant

abonare newsletter