Administrație

26.000 de mașini pe DN 1 C în 2019. Pasajul promis pentru accesul în Parcul Industrial Tetarom III costă 16 milioane de euro

Pasajul de legătură între DN 1C şi Parcul Industrial Tetarom III începe să prindă contur. Construirea acestui pasaj costă aproximativ 16 milioane de euro. În 2019, valorile de trafic înregistrate pe DN 1C au crescut de la un număr de 17.000 vehicule în 2015, la un număr de 26.000 în 2019.

 

Potrivit Consiliului Județean, în septembrie 2022, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere spune că finanţarea acestei investiţii urmează a fi asigurată prin fonduri PNRR, accesate de CNAIR.


„Principalul scop al obiectivului de investiţii este acela de a oferi o infrastructură care să faciliteze o circulaţie sigură şi eficientă a persoanelor şi mărfurilor către şi dinspre Parcul Industrial Tetarom III Jucu și care să conducă spre performanțe în sectoarele: transport, comerţ și stimularea inițiativei şi a investiţiilor în zonă”, susține Consiliul Județean.

Parcul Industrial Tetarom III cu o suprafață de aproximativ 150 ha, este situat în comuna Jucu, județul Cluj, fiind al treilea parc industrial realizat de Consiliul Județean Cluj, inaugurat în luna februarie 2008. 


„Avem hotărâri votate prin care am aprobat asocierea cu Primăria Jucu, sperăm să obținem fie fonduri europene, fie din bugetul Ministerului Transporturilor. Vorbim de bani mulți. Sperăm că împreună să realizăm, într-un final, acest pasaj despre care se vorbește încă de când s-a înființat parcul de acolo. Asta demonstrează că pasajul trebuia făcut dinainte. Dar venirea Nokia a grăbit lucrurile”, a punctat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Conform unui studiu de trafic întocmit în anul 2019, valorile de trafic înregistrate pe DN 1C au crescut constant cu circa 9-10% pe an, de la un număr de 17.000 vehicule în 2015, la un număr de 26.000 în anul 2019, atingând limita pentru care a fost proiectat, fiind astfel necesare măsuri de sporire a capacității de circulație. 


„Accesul și activitatea parcului industrial este serios perturbată de lipsa unor legături continue/neîntrerupte între rețeaua de drumuri naționale (DN 1C), drumuri județene (DJ 109 D) și infrastructura internă de drumuri a parcului, precum și în mod indirect, de circulația feroviară. Consiliul Județean Cluj şi-a propus construirea unui pasaj de legătură între DN 1C şi Parcul Industrial Tetarom III Jucu în vederea creşterii gradului de accesibilitate a parcului industrial şi reducerea timpilor de intrare/ieşire din acesta ca urmare a traversării căii ferate de importanţă naţională existentă în zonă, prin realizarea pasajului peste calea ferată asigurându-se astfel  accesul spre/dinspre reţeaua TEN-T (DN 1C)”, susține Consiliul Județean.

În 2021, Consiliul Județean Cluj s-a asociat cu comuna Jucu în vederea realizării obiectivului de investiții, scopul urmărit fiind edificarea unui pasaj care să facă legătura între DN 1C și DJ 109D, în zona Parcului Industrial TETAROM III.


„Fluidizarea traficului şi îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă în zona intersecţiei accesului la parcul industrial sunt necesare având în vedere numărul mare de angajaţi ai operatorilor economici care își desfășoară activitatea în incinta acestuia (de ordinul miilor) şi care au acelaşi program de lucru, afluenţa mijloacelor de transport fiind deosebit de ridicată la orele de începere şi terminare a programului de lucru. Realizarea unei reţele de transport corespunzătoare va duce şi la creşterea standardului de viaţă a locuitorilor din zonă, prin dezvoltarea economică a acesteia, realizarea pasajului peste calea ferată asigurând accesul facil spre/dinspre reţeaua TEN-T (DN 1C)”, se arată în documentele instituției.

Protocol CJ Cluj - CNAIR

Consiliul Județean Cluj a încheiat cu Compania Naţionala de Administrare a Infrastructurii Rutiere un protocol pentru realizarea obiectivului de investiții  „Pasaj de legatura între DN 1C și Parcul  Industrial Tetarom III” care prevede:


a) realizarea de către proiectant prin județul Cluj a studiului de fezabilitate, (conform contractului de prestări servicii încheiat cu S.C. Drumex S.R.L.). 
b) predarea în mod gratuit de către Consiliul Județean a documentației tehnice elaborate în cadrul contractului având ca obiect Servicii de proiectare – faza SF – pentru obiectivul „Pasaj de legătură între DN 1C și Parcul  Industrial Tetarom III”, respectiv primirea de către CNAIR a acestei documentații;
c) implementarea de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere prin DRDP Cluj a etapei elaborare Proiect Tehnic și execuție lucrări, respectiv accesarea fondurilor nerambursabile alocate în cadrul PNRR.

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Pasaj de legătură între DN 1C şi Parcul Industrial Tetarom III”

  • Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA):  78.135,45 mii lei 
  • Coridor de expropriere:  suprafaţă totală afectată de lucrări: 35.780 mp, din care suprafaţă necesar a fi expropriată: 23.600 mp

INDICATORI TEHNICI: 

  • Viteză de proiectare: 30-50km/h 
  • Carosabil : 7,00m+ supralărgiri în curbe;
  • Scurgerea apelor: pe toată lungimea proiectată;
  • Semnalizare orizontală și verticală: pe toată lungimea proiectată;
  • Lățime carosabil pe poduri și pasaje: 7,80m;
  • Coridor de expropriere:  suprafaţă totală afectată de lucrări: 35.780 mp, din care suprafaţă necesar a fi expropriată: 23.600 mp.

Ultimele Stiri
abonare newsletter