Administrație

Suspendarea licitației pentru metrou, „o măsură corectă”. Asociația Pro Infrastructură: „Am putea avea un câștigător în ianuarie 2023”

Asociația Pro Infrastructură arată că, în cel mai fericit caz, câștigătorul licitației pentru construirea metroului din Cluj ar putea fi desemnat în ianuarie-februarie 2023.

Suspendarea licitației pentru metrou, „o măsură corectă”. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

 

 


Primăria Cluj-Napoca a suspendat recent licitația pentru constuirea metroului, până la actualizarea indicatorilor tehnico-economici, arătând că mai multe firme de renume internațional au reclamat că nu se pot încadra în suma propusă de administrația locală. 

 


Asociația Pro Infrastructură arată că decizia este corectă dacă, într-adevăr, mai mulți antreprenori serioși au dat semnale clare că nu se pot încadra.

„Metroul ușor din Cluj, suspendat. În 22 august ar fi trebuit să aflăm ofertanții după două amânări succesive în 2022. În schimb, primăria a suspendat licitația motivând că a primit scrisori de la constructori care se plâng că valoarea estimată totală de 1,35 miliarde euro nu ajunge. Doar faza 1 (din 3) are finanțarea asigurată, prin PNRR. În 22 martie v-am explicat etapele proiectului și detaliile tehnice: https://bit.ly/3MXi5Kw.


Metroul e cu două ordine de magnitudine peste orice alt proiect local de genul asfaltări de bulevarde. Într-adevăr, prețurile materialelor de construcții au crescut masiv în ultimii câțiva ani și dacă mai mulți antreprenori serioși dau semnale clare că nu se pot încadra, atunci suspendarea procedurii de achiziție este măsura corectă”, au transmis reprezentanții Asociației.

Am putea avea un câștigător în ianuarie-februarie 2023

Asoiația Pro Infrastructură arată că responsabilii din Guvern trebuie să acționeze rapid și să actualizeze de urgență indicatorii tehnico-economici: „Responsabilii din guvern trebuie să actualizeze de urgență indicatorii tehnico-economici - dacă vor o pot face în 2-3 săptămâni. Mai mult, ofertele trebuie depuse în octombrie cel mai târziu, constructorii transmițând indirect că ar vrea să participe și au oferte (aproape) pregătite, atât timp cât spun că prețul estimat este prea mic”.


Specialiștii estimează că, dacă lucrurile se mișcă într-un ritm bun, câștigătorul licitației ar putea fi anunțat în primele luni ale anului viitor, iar semnarea contractului să fie realizată în iunie 2023.

„În cel mai fericit caz, am putea avea un câștigător declarat în ianuarie-februarie 2023 și un contract semnat până în iunie 2023 dacă nu se depun contestații ori acestea sunt repede respinse.


Jalonul PNRR aferent infrastructurii de metrou spune să ai contract parafat în 2022 pentru a primi banii în semestrul I din 2023, iar dacă îl ratezi ai doar 6 luni "de grație", după care ai pierdut finanțarea.

Suntem în momentul în care pălăvrăgeala politică despre metrou care durează de peste 10 ani se lovește de realitate: costă un purcoi de bani. Primăria are de ales: fie caută soluții, fie dă vina pe oricine altcineva. Îi dorim metroului (ușor) baftă, că are nevoie”, au conchis aceștia.

CITEȘTE ȘI:

Licitație pentru metrou va continua în toamnă. Emil Boc: „Evident că cei de pe margine au dreptul să spună ce doresc”

Emil Boc, după suspendarea licitației la metrou. „Nu avem nicio întârziere, suntem în grafic”

Ultimele Stiri
abonare newsletter