Actualitate

Clujenii, invitați să își spună părerea despre metrou. Urmează obținerea avizului de mediu. Ce trebuie să faci pentru a lua cuvântul?

Vineri, 15 octombrie, la ora 16.00 va avea loc dezbatarea alternativei finale a proiectului metroului, în vederea obținerii avizului de mediu, anunță reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. Clujenii interesați pot lua cuvântul.

 

 


„Vă invităm să participați la dezbaterea publică online având ca temă alternativa finală a planului „Plan urbanistic zonal și studiu de fezabilitate pentru proiectul: «Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Bonțida – Etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de Metrou, din Municipiul Cluj-Napoca și Comuna Florești, județul Cluj», în vederea obținerii avizului de mediu”, informează cei din cadrul Primăriei.

 


Dezbaterea va avea loc vineri, 15 octombrie, începând cu ora 16:00, iar persoanele care doresc să ia cuvântul vor fi înscrise pe platforma online de videoconferință.

Pentru a putea interveni în cadrul dezbaterii este nevoie de completarea unui formular pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, până înainte cu minimum 4 ore de începerea ședinței. Formularul se completează AICI.


Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca mai informează că „alternativa finală a planului menționat și Raportul de mediu pot fi consultate la sediul A.P.M. Cluj, municipiul Cluj-Napoca, Calea Dorobanților, nr. 99, județul Cluj, în zilele de luni-vineri, între orele 9.00-13.00”.

Dezbaterea a creat nemulțumiri în rândul clujenilor

În 7 octombrie, Primăria anunța cujenii interesați că pot participa la o dezbatere publică cu privire la proiectul metroului.


„Municipiul Cluj-Napoca, în calitate de titular, anunţă publicul interesat asupra organizării ședinței de dezbatere publică a alternativei finale pentru planul PLAN URBANISTIC ZONAL și studiu de fezabilitate pentru proiectul: «TREN METROPOLITAN GILĂU – FLOREȘTI – CLUJ-NAPOCA – BACIU – APAHIDA – JUCU – BONȚIDA» - ETAPA I a sistemului de transport metropolitan Cluj Magistrala 1 de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea - Componenta 1. Magistrala 1 de metrou, din municipiul Cluj-Napoca și comuna Floresti, jud. Cluj, în data de 07.10.2021 ora 16:00, în vederea obținerii avizului de mediu conform HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe”, se arăta într-un anunț publicat de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, la finalul lunii august.

Ce au cerut autorităților locale activiștii clujeni?

Anunțul a stârnit însă câteva nemulțumiri în rândul clujenilor, aceștia cerând o consultare „reală” a clujenilor cu privire la disputatul proiect al metroului. Tot atunci, a fost redactată o petiție de către activiștii civici clujeni, prin care se arăta că dezbaterea este organizată prea târziu pentru ca locuitorii să aibă cu adevărat un cuvânt de spus și se cereau autorităților următoarele:


- Să ia act de argumentele formulate în textul petiției ca fiind un prim set de observații vizavi de cadrul și conținutul dezbaterilor pe proiectul de metrou
- Să ia act de angajamentul activiștilor/clujenilor de a contribui la creionarea soluțiilor optime privind mobilitatea urbană a municipiului Cluj-Napoca - în consultări democratice, cu datele în față, în cunoștință de cauză și cu șanse reale de a interveni asupra proiectului
- Să se ia act de angajamentul de a ține populația la curent, în viitorul imediat, cu noi argumente, propuneri de îmbunătățire și soluții alternative privind proiectul de metrou, generate în cadrul unor noi dezbateri cetățenești, în spiritul valorilor democratice europene pe care le promovăm.

Dezbaterea, „o șaradă dureroasă”

Astfel, inițiatorul petiției, Istvan Szakats, preciza în textul acesteia că proiectul metroului va primi toate aprobările în comisiile interservice și va fi semnat în Comisia Europeană până în 23 septembrie - adică înainte de dezbaterea anunțată de Primărie.

„În aceste condiții, ce șanse reale mai au cetățenii să modifice sau chiar să refuze proiectul? (...) Consultarea propusă de Primăria Cluj-Napoca este, din păcate, doar o șaradă dureroasă”, se arată în textul petiției.

„Cetățenilor Clujului nu trebuie să li se explice că au nevoie de un sistem de transport public performant. Noi suntem cei care stăm cu orele în ambuteiaje, care devin din ce în ce mai lungi pe an ce trece. Noi suntem primii care vedem cum sub ochii noștri, orașul se sufocă în trafic și poluare. Noi suntem cei care cerem soluții de ani de zile.

Oricare ar fi acestea - tramvai, centură ocolitoare sau metrou, administrația locală este datoare să ni le prezinte și să le susțină în dezbateri publice reale. Cât respect arată acestă temporizare față de specialiștii orașului, cărora practic li se refuză posibilitatea să își exprime, din timp, un punct de vedere avizat pe marginea proiectului?”, mai arăta inițiatorul petiției.

Lucrările pentru metrou vor paraliza orașul câțiva ani

În cuprins se mai preciza că motivul pentru care aceasta a fost inițiată este faptul că aproape toate stațiile metroului vor fi săpate deschis în intersecții majore sau drumuri circulate, iar în acest mod, în timpul lucrărilor, vor fi distruse un număr semnificativ de lucrări de infrastructură noi precum cele de pe Calea Florești, Calea Mănăștur, Moților, Piața Unirii ori Bulevardul 21 Decembrie 1989.

De asemenea, având în vedere că săpăturile pentru stații vor ocupa întreaga lățime a carosabilului, ele vor contribui la paralizarea întregului oraș, timp de ani de zile.

„Tot ce avem azi sunt promisiuni politice, o documentație problematică, și o prefăcătorie numită consultare publică - pe un proiect care va fi deja aprobat în Comisia Europeană în momentul în care va fi propus dezbaterii la Cluj-Napoca. Noi, cetățeni responsabili ai acestui oraș, nu putem fi de acord cu această calitate îndoielnică a argumentației tehnice, a formatului administrativ și a demersului politic”, se scria în cadrul petiției.

Aprobarea PNRR, esențială pentru construirea metroului

La finalul lunii septembrie, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în care este inclus metroul Clujului, a fost aprobat de Comisia Europeană, aprobarea acestuia fiind esențială pentru construirea obiectivului.

Pe lângă metrou, în PNRR mai sunt incluse și proiectele care prevăd construirea Autostrăzii A3 Nădășelu – Poarta Sălajului, dar și electrificarea căii ferate Cluj – Episcopia Bihor.

CITEȘTE ȘI:

Cum se vor numi stațiile metroului din Cluj? Pornirea, din „Țara Moților”, prin „Prieteniei” către „Viitor” și până în „Cosmos”

Ultimele Stiri
abonare newsletter