Actualitate

Sancționarea celor care navighează pe Tarnița cu bărci cu motor, „o chestiune de zile”. Se vor monta camere de supraveghere

Pentru a putea fi aplicat, regulamentul de navigație pe Tarnița „așteaptă” emiterea unui ordin de ministru. Vor fi montate camere de supraveghere, anunță Alin Tișe.

 

 


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă că în câteva zile va fi emis un ordin de ministru, în vederea aplicării regulamentului de navigație pe Tarnița.

 


„Regulamentul este trimis către Ministerul Transporturilor și nu poate fi aplicat până nu se emite un ordin de ministru. Am discutat săptămâna trecută cu ministrul Cătălin Drulă și mi-a explicat că a existat un vid de putere în Ministerul Transporturilor, în cadrul direcției de navigație. Fără un ordin de ministru nu am putut face nimic. A fost numită o doamnă director și în câteva zile vom avea ordinul de ministru. Noi am stabilit sancțiunile, vom instala camere de supraveghere. Scopul nostru este reducerea poluării. Este o chestiune de zile”, a spus Alin Tișe.

Regulamentul, aprobat de forul județean acum trei luni

Noile regulamente privind navigația pe lacurile Tarnița și Fântânele, inclusiv mecanismul de control și sancțiunile pentru nerespectarea regulilor au fost aprobate la finalul lunii martie, în cadrul ședinței Consiliului Județean Cluj, însă regulamentul nu este respectat nici după mai bine de două luni de la adoptarea acestuia.


„Legea nu e pentru toți”

Noul regulament propus de Consiliul Județean Cluj prevede sancțiuni dure pentru cei care folosesc bărci cu motor pe lacurile Tarnița și Fântânele. Cu toate acestea, în urmă cu o săptămână, un cititor monitorulcj.ro a semnalat faptul că mai mulți tineri se plimbau în weekend pe lacul Tarnița cu bărci cu motor, chiar dacă acest lucru este interzis. 

„La aproape un an de la interzicerea bărcilor cu motor pe lacul Tarnița se pare că legea nu e pentru toți”, a spus cititorul clujean.


Potrivit noului regulament, cei care se abat de la acesta ar urma să fie sancționați cu amenzi între 2.000 și 6.000 de lei. 

Ce prevede regulamentul? 

Regulamentul pentru Tarnița prevede trei zone de lac, în două dintre ele fiind interzisă navigația, iar în cea de-a treia este permisă doar cu ambarcațiuni care folosesc motoare electrice, cu excepția celor care sunt deținute de autoritățile publice și se află în misiune.  


Prin urmare, cei care nu respectă aceste reguli vor fi sancționați cu amenzi usturătoare care pot ajunge până la 6.000 de lei. 

Cele mai mari amenzi sunt cele pentru accesul cu mijloace care utilizează combustibili fosili, acestea fiind între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice. 

Persoanele care navighează în zonele I și II sau cei care realizează activități de întreținere a bărcilor direct pe lacuri vor plăti amenzi între 3.000 și 5.000 de lei. 

Amenzi între 1.000 și 3.000 lei sunt fixate și pentru cei care nu reduc viteza în zona II, navighează la o distanță mai mică de 20 de metri de maluri sau nu respectă regulile generale privind navigația pe lac (distanța între ambarcațiuni, partea pe care se merge etc). 

Cele trei zone: 

ZONA I este situată în imediata apropiere a barajului la mai puțin de 200 m pe toată lățimea lacului, 
ZONA II cuprinde zona plajelor I,II,III,IV și V la o distanță de 50 m de la mal spre interiorul lacului 
ZONA III cuprinde toate celelalte enclave si aducțiuni, inclusiv coada lacului. 

Aceleași reguli sunt aplicate și pentru lacul Fântânele. Accesul cu ambarcațiuni care utilizează carburanți fosili este interzis, cu excepția celor deținute de autoritățile publice și care se află în misiune. La fel ca în cazul lacului Tarnița, este permisă navigația ambarcațiunilor de agrement și sportive propulsate exclusiv cu vâsle, vele, pedale și motoare electrice. Amenzile pentru nerespectarea prevederilor regulamentului sunt identice cu cele aplicate pe lacul Tarnița.

CITEȘTE ȘI:

Șmecherii, „alungați” de pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele. Dezbatere cu scântei privind regulamentul care interzice bărcile cu motor

abonare newsletter