Actualitate

UPDATE Fostul deputat Adrian Gurzău, condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, marţi, pe fostul deputat PMP Adrian Gurzău la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă în dosarul privind favorizarea societăţii Carpatica Asig. Decizia nu este definitivă şi a fost luată după ce Adrian Gurzău şi-a recunoscut faptele de care este acuzat de procurorii DNA.

Instanţa a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Adrian Gurzău cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei, pe o durată de trei ani.

Judecătorul a menţinut măsura controlului judiciar şi a decis ca de la Adrian Gurzău să fie confiscată suma de 365.661 de lei (aproximativ 81.500 de euro).


Adrian Gurzău şi procurorii DNA pot contesta sentinţa la Curtea de Apel Bucureşti.

ȘTIREA INIȚIALĂ


Fostul deputat Adrian Gurzău ar putea primi, marți, sentința Tribunalului București, în dosarul Carpatica Asig., în care este acuzat de trafic de influență. El a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii anticorupție, acceptând o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare şi doi ani sub supraveghere.

Inițial, pronunţarea în dosarul fostului deputat Adrian Gurzău a fost stabilită pentru data de 7 martie, însă a fost amânată succesiv pentru 21, respectiv 28 martie.


Dosarul lui Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influenţă în cazul Carpatica, a fost mutat de la instanţa supremă la Tribunalul Bucureşti, la cererea fostului demnitar, după ce judecătorii au constatat că nu mai are calitatea de deputat.

Fostul deputat PMP a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, înţelegere care trebuia aprobată şi de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). În cadrul acestui acord, Gurzău a acceptat o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare şi doi ani sub supraveghere, cu interzicerea unor drepturi.


Urmează ca tribunalul să analizeze acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi să aprecieze dacă acceptă pedeapsa negociată cu DNA.

În octombrie 2016, deputatul Adrian Gurzău a fost acuzat de trafic de influenţă în dosarul privind favorizarea societăţii Carpatica Asig, în care sunt cercetaţi sub control judiciar fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig Angela Toncescu, Dan Hosu, soţul fostului procuror-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, şi omul de afaceri Ion Sorin Tatu. În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de inculpatul Marian Cătălin Cataramă, comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul IGPR-DCCO, pentru acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi  luare de mită.


Potrivit procurorilor, în perioada 8 aprilie - 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, în calitate de membru şi, începând din 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-ar fi promis lui Adrian Gurzău, deputat  şi administrator în fapt al unei firme, care ar fi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între acea firmă, în calitate de prestator şi Carpatica Asig, în calitate de beneficiar.

Valoarea contractului pentru primele trei luni, ar fi fost stabilită la suma de 10.000 de euro plus TVA şi plătită de Carpatica Asig lunar, pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi urmat să fie de 4.000 de euro plus TVA în fiecare lună, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată fiind de 270.000 de euro plus TVA.

În schimbul acestor promisiuni şi, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând din 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, deputatul Adrian Gurzău ar fi susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, astfel încât să fie influenţat votul din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Carpatica Asig şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter