Actualitate

Neglijenţă extrem de gravă la Poliţia Cluj: cum au EVADAT 4 deţinuţi PERICULOŞI?

Un lucru este sigur: până în prezent, nu au mai existat cazuri de evadare din arestul IPJ Cluj, cazul de sâmbătă fiind primul de acest gen. La prima vedere, este cel puţin suspect modul cum cei patru deţinuţi au reuşit să evadeze. Conducerea IPJ Cluj nu a oferit până la această oră nicio explicaţie despre cum a fost posibilă această evadare. Să nu uităm că în arestul IPJ Cluj au stat infractori celebri şi foarte periculoşi. Grecul Passaris, un maestru al evadărilor, sau interlopul Gore, să numim doar câţiva.

Pe surse, au apărut tot felul de speculaţii şi scenarii despre cum au reuşit cei patru deţinuţi să evadeze. Oficial, însă, nimeni nu îşi asumă nimic. Conducerea IPJ Cluj se fereşte să dea explicaţii despre modul concret în care Alexandru Bartuş, Tiberiu Lăcătuş, Daniel Baciu şi Claudiu Botorea au reuşit să rupă grilajele din fier care acoperă locul de detenţie, să escaladeze un zid de beton şi să se facă nevăzuţi. Nu spune nimic despre gardienii care ar fi trebuit să îi supravegheze: unde se aflau în tot acest timp, câţi gardieni ar fi trebuit în mod normal să supravegheze deţinuţii etc.

Din primele informații a rezultat că trei polițiști i-au lăsat pe cei patru deținuți nesupravegheați în curtea de plimbare deoarece a fost nevoie de ei în interiorul arestului pentru a-l imobiliza pe un alt deținut care prezintă probleme psihice și care este, la rândul lui arestat pentru tentativă de omor. ”Acum investigăm să vedem dacă nu cumva toți cei cinci deținuți au fost înțeleși între ei, și anume cel cu probleme psihice să simuleze un atac nervos astfel încât ceilalți patru deținuți să opereze în voie”, spunea un polițist.


Cert este că nimeni nu a mai reuşit să evadeze din arestul IPJ Cluj, toți ceilalți deținuți acuzați că au evadat au reușit să  fugă de sub escortă în timp ce se aflau în alte locuri, fie la medic, fie la instanțele de judecată. Să fie această evadare rezultatul managementului dezastruos al noului şef al IPJ Cluj, Tudor Grindean? Reamintim faptul că Tudor Grindean l-a înlocuit pe Ioan Păcurar la şefia IPJ Cluj în luna septembrie 2013.

După o mobilizare generală, poliţiştii clujeni au reuşit, într-un timp mai mult sau mai puţin record, să prindă trei dintre deţinuţi. Al patrulea este căutat şi la această oră, la mai bine de 12 ore de la evadare.


Maestru al evadării, învins la Cluj. Cine e Passaris

În arestul preventiv de la IPJ Cluj au stat infractori celebri şi foarte periculoşi -  Gore, Passaris etc - şi nu au reuşit să evadeze.

Passaris era un maestru al evadărilor. A reuşit să evadeze de mai multe ori din penitenciare din Grecia şi se pregătea să evadeze şi din Penitenciarul de la Craiova când a fost mutat la Gherla.


Passaris, supranumit şi "Fiara din Balcani", a fost găsit vinovat, în iulie 2003, în România, de uciderea unui casier de la o casă de schimb valutar din Bucureşti şi a unei gărzi de corp. Passaris a fost condamnat la detenţie pe viaţă şi îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Gherla.

După ce a spus într-un interviu acordat unei televiziuni din Grecia că se gândeşte să evadeze din Penitenciarul de la Craiova, românii l-au mutat la Gherla, în condiţii de maximă siguranţă.


Presa locală din Gherla a relatat că Passaris a primit un număr mare de cărţi de specialitate: manuale de luptă de tip guerrillă, tehnici folosite de Mossad (n.r. Serviciul secret israelian), reviste în care sunt prezentate ultimele noutăţi în materie de arme de foc. Se bănuieşte că Passaris ar încerca să plănuiască evadarea din puşcăria românească. Tocmai din acest motiv, grecului îi este urmărit fiecare pas.

Passaris a fost arestat preventiv la sfârşitul lunii noiembrie 2001, pentru omor deosebit de grav, după ce a intrat într-o casă de schimb valutar din Bucureşti şi a împuşcat în cap doi angajaţi. Passaris era căutat prin Interpol din iunie 2001, pentru crimă şi pentru implicare în alte infracţiuni cu violenţă comise în Grecia.


În Grecia, Passaris ucisese cinci politişti şi tot atâţia civili, evadase de două ori şi era autorul a nenumărate jafuri.

Interlopul Gore nu mai are nevoie de nicio prezentare

Interlopul Gore nu mai are nevoie de nicio prezentare, el fiind un cunoscut al poliţiştilor, procurorilor sau judecătorilor. A provocat numeroase scandaluri între anii 1995 şi 1996, în mai multe discoteci şi cluburi. Scandalurile sale s-au soldat cu zeci de persoane bătute sau tinere agresate sexual.

În martie 1996, Gore i-a rupt mandibula unui tenor de la Opera Română din Cluj şi l-a tăiat cu sabia ninja pe fratele acestuia, un cascador. Atunci, interlopul a fost arestat pentru vătămare corporală gravă şi ultraj contra bunelor moravuri. O studentă a depus plângeri împotriva lui Gore acuzându-l că a fost supusă la perversiuni sexuale în toaleta unui club. Gore a fost trimis în judecată şi pentru viol şi lipsire de libertate. A primit sub doi ani de puşcărie şi, după ce a executat jumătate din pedeapsă, a ieşit din închisoare, pentru „bună purtare".

Interlopul clujean a fost arestat din nou în iunie 2000, în centrul Clujului, după ce a fost reţinut de o trupă de mascaţi. Interlopul clujean a fost expulzat din Spania în februarie 2005, alături de un mare grup de infractori români. După ce a ajuns în România, Gore a fost arestat şi, potrivit propriilor declaraţii, internat cu probleme psihice la Spitalul Penitenciar Jilava. În martie 2005, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat mandatul de executare a pedepsei emis pe numele lui Florin Marius David. Acesta a fost transferat, în iulie 2005, la închisoarea din Gherla.

Gore a fost condamnat în luna aprilie 2012 la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor de Tribunalul Cluj după ce l-a înjunghiat pe brancardierul Augustin Câmpean de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter