Actualitate

Până la finalizarea DX Tureni-A3…coșmar la traversarea municipiului Turda. VIDEO

Traversarea municipiului Turda a ajuns un coșmar pentru șoferi. Aceștia mai au de așteptat până la terminarea drumului de legătură al Clujului la autostrada A3.

Traversarea municipiului Turda a ajuns un coșmar pentru șoferi/ Foto: cititor monitorulcj.ro Traversarea municipiului Turda a ajuns un coșmar pentru șoferi/ Foto: cititor monitorulcj.ro

 

 


Recent, lucrările la drumul de legătură al Clujului la autostradă (A3) au început în forță, iar constructorul a intrat cu utilajele în teren. Ministerul Transporturilor a emis în august 2023 autorizația de construire pentru drumul expres de la Tureni, ce va asigura legătura dintre DN 1 și Autostrada Transilvania.

 


Până la finalizarea lucrărilor care promit eliminarea tranzitului prin Turda, traficul din municipiu a ajuns coșmarul șoferilor, orașul fiind plin de șantiere. 

Un cititor monitorulcj.ro a transmis o filmare din zona străzii Traian din Turda, iar mașinile circulă bară la bară.


„Turda e orașul gropilor, acum l-au și săpat, pe toate străzile. De 30 de ani nu s-a făcut un drum ca lumea”, spune cititorul.

Cititorul este o persoană care circulă mult prin țară și spune că așa drumuri proaste ca la Turda nu a văzut în niciun oraș.


Lucrările au început în forță

În luna iulie, CNAIR a semnat contractul pentru realizarea DX Tureni, în lungime de circa 5 kilometri, cu asocierea de firme condusă de Dimex 2000. 

Clujenii ar trebui să poată circula pe drumul expres la începutul anului 2025.


Câteva scenarii posibile pentru realizarea drumului de legătură a Clujului la Autostrada Transilvania. Cei câțiva kilometri de drum ar putea fi inaugurați fie în februarie 2025 (termenul contractual), fie în decembrie 2024. 

Încheierea unui șantier în plină iarnă (februarie 2025) este puțin probabilă, din cauza condițiilor meteo. Astfel, termenul ar trebui să fie devansat, astfel încât constructorul să reușească finalizarea lucrărilor la finalul anului viitor. Sau, într-un scenariu pesimist, șantierul ar putea fi închis abia în primăvara lui 2025. 

„Tranzitarea municipiului Turda va deveni istorie... sperăm în decembrie 2024, într-un scenariu realist-optimist. (…) Așadar, sfârșitul lui februarie 2025 este termenul de finalizare, scriptic. Ca timing, foarte prost, pentru că iarna nu-i ca vara. Așa că ori vom circula în decembrie 2024, ori prin aprilie-mai 2025, în funcție de cum va trece șantierul prin două toamne și două ierni.
Din informațiile noastre, antreprenorul general Dimex este decis să facă o figură frumoasă și să inaugureze în decembrie 2024 primul său proiect major”, au notat la începutul lunii septembrie reprezentanții Pro Infrastructura

Câștigătorul proiectului este Dimex 2000 în asociere cu alte patru companii: Obras, OPR, Autotehnorom și Con-A. Constructorii au la dispoziție aproape 563 milioane de lei fără TVA și 18 luni de execuție directă, interval de timp calculat de la 21.08.2023, data emiterii ordinului de începere pe contractul semnat în 28.07.2023.

Realizarea noii legături a municipiului Cluj-Napoca la Autostrada Transilvania va contribui la descongestionarea traficului de pe ruta Baciu – Cluj-Napoca – Bulevardul Muncii – Apahida. De asemenea, traficul Gilău - Cluj-Napoca va fi diminuat, având în vedere posibilitatea utilizării viitoarei conexiuni cu Autostrada Transilvania.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Drumul de legătură Cluj-Autostrada Transilvania, întârzieri reduse în următorii ani? Deputat clujean: „Birocrația îngroapă DX A3-Tureni”

Clujenii ar putea circula pe drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania din decembrie 2024. „Tranzitarea municipiului Turda va deveni istorie”

abonare newsletter