Administrație

Clujul are un ritm de dezvoltare peste nivelul Capitalei. Alin Tișe: „E important să facem din Cluj un loc și mai prosper pentru noi toți!”

Clujul se dezvoltă continuu, iar acest lucru se vede și în datele statistice oficiale.

Dezvoltarea județului Cluj, confirmată de date oficiale/Foto: Visit Cluj Facebook.com Dezvoltarea județului Cluj, confirmată de date oficiale/Foto: Visit Cluj Facebook.com

 

 


Clujul este al doilea cel mai bogat județ din România, după București, în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare (PPC*) raportat la media Uniunii Europene. 

 


Însă, după cum semnalează Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, Clujul deschide clasamentul național în ceea ce privește ritmul de creștere al produsului intern brut per capita. 

„Județul Cluj se situează pe primul loc în țară în ceea ce privește ritmul de creștere al PIB/capita. În ultimii 20 de ani, Clujul a urcat treptat pe scara PIB-ului pe cap de locuitor și a reușit să se claseze imediat după București”, notează, marți, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care citează date publicate de Institutul Național de Statistică. 


83.014,09 de lei este PIB-ul (produsul intern brut)/capita pentru județul Cluj. Clasamentul este completat de județele Sălaj, Timiș și Alba. 

Dinamica județelor din România după ritmul de creștere al PIB/capita/Foto: Consiliul Județean Cluj Facebook.com

„E important să ne bucurăm de fiecare realizare, dar și să privim spre viitor și să facem din Cluj un loc și mai prosper pentru noi toți!”, a notat Alin Tișe, președintele CJ Cluj. 


Deși București conduce la capitolul PIB/capita, fiind urmat de Cluj, în ultimii 20 de ani clujenii au avut un ritm de dezvoltare mult peste cel al Capitalei. Astfel, dacă la începutul anilor 2000, Clujul se plasa pe locul al cincilea ca PIB/capita, după București, Ilfov, Constanța și Brașov, acum Capitala Ardealului este lider national la capitolul parității puterii de cumpărare. 

Un nivel ridicat de responsabilitate fiscală

De altfel, județul Cluj se plasează în top și din perspectiva veniturilor proprii generate și a responsabilității fiscale. 


După cum semnala recent monitorulcj.ro, anul trecut, Stadionul Cluj Arena, aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a atras cei mai mulți bani din exploatare, dintre toate stadioanele publice de la nivel național. 

CITEȘTE ȘI: 
Câți bani face Cluj Arena? Fotbalul a generat doar 19% din veniturile stadionului.

Astfel, doar în 2023, forul administrative județean a încasat 5,9 milioane de lei din evenimentele desfășurate pe stadionul de lângă Parcul Central din Cluj-Napoca. 

Fonduri pentru dezvoltare

De altfel, obligaţiunile de 76 milioane de euro emise în 2023 de Consiliul Judeţean Cluj au debutat la finalul săptămânii trecute la Bursa de Valori Bucureşti. 

Emisiunea de obligațiuni reprezintă un mecanism ce poate fi folosit la nivelul administrațiilor din teritoriu, reprezentând o premieră și pentru județul Cluj. Prin comparație cu titlurile de stat, destinația fondurilor atrase prin obligațiuni constă în dezvoltarea infrastructurii locale, fără a pune presiune pe bugetul public. 

Fondurile rezultate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor de investiții derulate în județul Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 de km de drumuri județene componente ale rețelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă.

Județul Cluj, buget de 1,5 miliarde de lei în 2024

În acest an, bugetul general al județului Cluj este de circa 1,5 miliarde de lei, din care 360 de milioane sunt destinate secțiunii de dezvoltare. 

Astfel, în 2024 bugetul general al județului Cluj este de 1.523.626.640 lei, în creștere de la 1.442.735.750 de lei în 2023. O serie de proiecte vor fi demarate anul acesta de Consiliul Județean Cluj, printre care se numără construcția Spitalului Monobloc de Copii, operaționalizarea centrului cultural de la Castelul Banffy din Răscruci sau realizarea rețelei de piste de biciclete Velo Apuseni.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Bugetul județului în 2024, peste 1,5 miliarde de lei! Ce investiții se regăsesc în bugetul Clujului din acest an?

Clujul a investit peste 400 de milioane de euro în proiecte de dezvoltare. Emil Boc: „Oportunitățile Clujului sunt aduse de Europa, iar viitorul municipiului depinde de continuarea acestei dimensiuni europene!”

Câți bani face Cluj Arena? Fotbalul a generat doar 19% din veniturile stadionului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter