Economie

Obligațiunile emise de CJ Cluj au debutat la Bursa de Valori București. Tișe: „Clujul, lider național în planul dezvoltării”

18 ianuarie 2024 este prima zi de tranzacționare la Bursa de Valori București pentru obligațiunile emise de Consiliul Județean Cluj.

Obligațiunile emise de CJ Cluj au debutat la Bursa de Valori București. FOTO: CJ Cluj Obligațiunile emise de CJ Cluj au debutat la Bursa de Valori București. FOTO: CJ Cluj

 

 


Începând de astăzi, 18 ianuarie 2024, Consiliul Județean Cluj este prezent la Bursa de Valori București (BVB) cu prima sa emisiune de obligațiuni.

 


Listarea obligațiunilor Consiliului Județean Cluj (CJC33E) s-a realizat în urma derulării unui plasament privat la finalul anului 2023, în cadrul căruia au fost emise 756,800 de obligațiuni, neconvertibile, garantate și denominate în euro.  Obligațiunile au o valoare nominală de 100 euro și dobândă variabilă (EURIBOR 6m + 3,25% pe an), scadență în anul 2033 şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în 2029. Plasamentul privat a fost intermediat din consorțiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank România și Raiffeisen Bank.

 


„Sunetul clopoțelului tras astăzi este un sunet care înseamnă dinamică, înseamnă dezvoltare, înseamnă succes. Pentru că acestea înseamnă Clujul! Un județ în plină dezvoltare, cu proiecte în derulare, așezat pe drumul modernizării în toate domeniile – infrastructură mare, asistență medicală, învățământ, cultură, administrație. Ne bucură că am reușit, alături de partenerii noștri, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacția e cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligațiuni, mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuși să accelerăm proiectele de investiții ale Consiliului Județean. Lansarea de astăzi va întări poziția de lider național în planul dezvoltării a Clujului și va schimba fața acestui județ prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare și care țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, cultură, rețeaua de drumuri, extinderea canalizării și alimentării cu apă sau reciclarea deșeurilor”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

„Bursa de Valori București își reafirmă, astăzi, rolul de finanțare a dezvoltării României. Am demonstrat de-a lungul timpului că suntem un partener solid atât pentru companiile în căutare de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor lor, cât și pentru instituțiile publice locale, cum ar fi consiliile județene sau primăriile, care doresc să implementeze pentru locuitorii săi proiecte care să schimbe în bine mediul în care trăiesc. Listarea obligațiunilor județului Cluj inaugurează anul bursier 2024, un an pe care ni-l dorim cel puțin la fel de bun ca anul 2023 pentru bursă. Vom continua să fim aproape de toți antreprenorii și instituțiile publice care doresc să își finanțeze proiecte semnificate în viitor. Felicitări Consiliului Județean Cluj pentru decizia luată și mult succes în implementarea proiectelor vizate.", a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.


Fondurile atrase în urma plasamentului sunt destinate refinanțării datoriei publice locale și cofinanțării unor obiective de investiții de interes public local ale Consiliului Județean Cluj. Obiectivele de investiții de interes public local vizează: modernizarea unor drumuri județene parte a traseului regional Transilvania de Nord, construirea unui sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă,  modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii dar și a altor spitale din municipiul Cluj-Napoca, restaurarea monumentului istoric Castelul Banffy.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Obligațiunile emise de Consiliul Judetean Cluj, în valoare de 76 milioane de euro, vor debuta la Bursa de Valori București

Ultimele Stiri
abonare newsletter