Administrație

Clujul a investit peste 400 de milioane de euro în proiecte de dezvoltare. Emil Boc: „Oportunitățile Clujului sunt aduse de Europa, iar viitorul municipiului depinde de continuarea acestei dimensiuni europene!”

Clujul a investit peste 400 de milioane de euro în devoltarea orașului, iar realizarea școlilor, grădinițelor și a parcurilor a fost posibilă prin intermediul fondurilor nerambursabile. Primarul Emil Boc i-a îndemnat, luni, pe tineri să continue să susțină dimensiunea europeană a orașului.

Emil Boc, mesaj pro-european în ședința de Consiliu Local/Foto: Primăria Cluj-Napoca Emil Boc, mesaj pro-european în ședința de Consiliu Local/Foto: Primăria Cluj-Napoca

 

 


Clujul are în implementare sau în pregătire proiecte de peste 4 miliarde de euro. De altfel, în ultimii ani municipiul Cluj-Napoca a investit în proiectele de dezvoltare a orașului peste 400 de milioane de euro. Doar în acest an, bugetul general al municipiului este de 721 milioane de euro, cu o secțiune de dezvoltare de 406 milioane de euro, o creștere de 25% față de anul trecut, determinată în bună măsură de proiectele finanțate din fonduri europene. 

 


În deschiderea ședinței de Consiliu Local de luni, 22 ianuarie, primarul Emil Boc a arătat cât de importantă este apartenența la Uniunea Europeană și i-a îndemnat pe tineri să continue să susțină valorile democratice. Astfel, potrivit edilului, investițiile realizate în orașul de pe Someș au fost posibile datorită fondurilor europene, dar și unei piețe economice libere, care permite libertatea de mișcare. 

Oportunitățile Clujului, susținute de Uniunea Europeană 

Luni, edilul Emil Boc a primit la Primăria Cluj-Napoca vizita ambasadorilor Germaniei și Franței, cu prilejul tratatului de prietenie semnat în 1963 de către cele două state. 


Primarul s-a referit la importanța colaborării europene și a arătat, în deschiderea ședinței de Consiliu Local, că dezvoltarea de care a avut parte Clujul este un rezultat al unei bune colaborări ce trebuie continuate. 

„Am avut plăcerea să avem la Primăria Cluj-Napoca ca invitați speciali pe ambasadorii celor mai puternice țări din UE - ambasadorul Germaniei și ambasadorul Franței. Este ziua prieteniei franco-germane, în urma tratatului de amiciție și prietenie semnat de cele două state în 1963. Este un moment extrem de important pentru destinul nostru viitor, comun în Europa.


Prezența celor doi ambasadori la Cluj este un semnal politic. Cu toții trebuie să avem grijă de Europa, în condițiile în care modul de viață din Cluj este la fel ca la Paris sau la Berlin, iar aici, la Cluj, putem împărtăși aceleași valori.

Vizita ambasadorului Franței în România, Nicolas Warnery, la Primăria Cluj-Napoca/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

Cum ar fi arătat Clujul fără cei 403 milioane de euro investiți deja din fonduri europene și care se regăsesc în școli, creșe, grădinițe, parcuri și alte proiecte?!


CITEȘTE ȘI: 
Clujul a atras în 15 ani fonduri europene în valoare de 420 milioane de euro. Proiectele aflate în pregătire sunt de 4.5 mld. euro

Sau cum ar fi Clujul fără cele peste 4 miliarde de euro alocate proiectelor care se implementează sau care se pregătesc – de la Spitalul Regional de Urgență la metrou și centură ocolitoare sau alte proiecte?! Cum ar fi Clujul fără aceste oportunități? Aceste oportunități sunt aduse aici de către Europa, iar cetățeanul clujean trebuie să știe aceste lucruri! 

Dimensiunea antieuropeană înseamnă distrugerea calității vieții noastre prezente și viitoare, pentru că această componentă financiară este extrem de importantă. Avem cel mai mare buget din istoria orașelor din România, în afară de București, pentru că avem aceste fonduri europene. Bugetul Clujului nu ar avea dimensiunea pe care o are fără aceste miliarde de euro, bani europeni. 

CITEȘTE ȘI: 
Bugetul Clujului în 2024. Emil Boc: „Avem de promovat și de susținut un oraș în care fiecare să se simtă acasă”.

Să reflectăm asupra acestui aspect - o spun ca primar care are datoria, uitându-se ce beneficii are Clujului în urma apartenenței noastre la Uniunea Europeană, să atrag atenția că viitorul Clujului depinde foarte mult de continuarea acestei dimensiuni europene”, a explicat Emil Boc. 

„Adversarii democrației sunt tot mai mulți”

În contextul vizitei efectuate luni la Primăria Cluj-Napoca de ambasadorii Germaniei și Franței, edilul Emil Boc a avertizat asupra pericolelor cărora este expusă Uniunea Europeană în condițiile ascensiunii partidelor extremiste cu un discurs populist. Astfel, după cum a atenționat Boc, „Europa a început să uite” cât de greu a fost câștigată pacea în urma celor două războaie mondiale și a arătat că libertatea și democrația trebuie în continuare apărate. 

„Drumul Europei presupune democrație, colaborare, acces la prosperitate și libertate de mișcare. Suntem în fața unui examen major al Europei, care va avea loc în vara acestui an. Fiecare cetățean al Europei și al României trebuie să gândească cum e mai bine pentru el și viitorul copiilor, al țării și viitorul Europei. Mai ales generațiile tinere consideră că ceea ce avem acum este un bun câștigat pentru totdeauna. Există tendința de a considera că a pleca oriunde în Europa, fără viză, de a pleca pentru studii și a te întoarce acasă sunt lucruri pe care tinerii pot crede că le au pentru totdeauna. Ceea ce vreau să spun este că, după 70 de ani de pace, Europa începe să uite că aceste lucruri s-au câștigat cu mare greutate. Unii consideră că aceste lucruri sunt pentru totdeauna, alții vor să le dărâme cu orice preț. 

Mesajul meu este acela de a reflecta fiecare dintre noi, de a gândi și de a susține forțele democratice pro-europene care consolidează acest destin comun al nostru, bazat pe pace, securitate, libertate și prosperitate, pentru că adversarii democrației sunt tot mai mulți. Adversari care consideră că autoritarismul sau o formă de dictatură reprezintă alternativa la valorile democratice. În foarte multe părți ale lumii observăm o erodare a valorilor democratice, fie prin neimplicarea celor care trebuie să le apere, fie prin impunerea celor care doresc să distrugă valorile democratice. 

Este un simbol că acest oraș respiră o dimensiune europeană din foarte multe puncte de vedere, de la dimensiunea culturală la cea economică. De asemenea, întâlnirea celor doi ambasadori cu studenții UBB ilustrează importanța deciziei tinerilor, de care depinde modul în care se vor raporta la viitorul lor în țară și în Europa. 

Cred cu convingere că viitorul Europei și al României depind de implicarea tinerilor. Dacă nu vor sta pe margine și nu vor considera că totul este oferit de-a gata și stabil, atunci vom putea un viitor democratic. În prezent, România are cele mai înalte garanții de securitate. 

Prezența celor doi amabasadori la Cluj, pentru a sărbători un moment de referință pentru viitorul Europei, și anume ziua prieteniei franco-germane, este un semnal și pentru noi că suntem parte a aceleeași dimensiuni europene”, a declarat primarul Emil Boc.  

De asemenea, în cadrul vizitei efectuate de ambasadorii Franței și Germaniei la Cluj, au fost discutate aspectele legate de susținerea tinerilor, precum și cele legate de schimbările climatice și ale tranziției verzi.

Nu este prima oară când Emil Boc i-a îndemnat pe tineri să apere libertatea și valorile democratice. În aprilie anul trecut, cu prilejul Olimpiadelor Naționale de limbi moderne desfășurate la Cluj, primarul i-a îndemnat pe cei prezenți să întărească „legăturile cu lumea democratică”

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, mesaj pentru olimpicii români: „La Cluj, deschidem olimpiade, în pace, pentru că avem garanții de securitate. Creați legături cu lumea democratică!”

Ce proiecte din Cluj-Napoca primesc finanțare din bugetul pentru anul 2024? Vezi lista investițiilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter